5 yıl cezaya, “Es Lebe PKK” yanıtı

Yurt Dışı Haberleri —

Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde yargılanan Özgür A.

Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde yargılanan Özgür A.

  • Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde yargılanan Özgür A.’ya 5 yıl hapis cezası verildi. Karara tepki gösteren izleyicilere para cezası kesilirken kararı protesto eden aktivistler “Es Lebe PKK” sloganı attı.

DENİZ BABİR/KOBLENZ

Koblenz cezaevinde 29 Nisan 2022’den beri tutuklu bulunan Özgür A.’nın Çarşamba günü karar duruşması görüldü. Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde görülen duruşmada Özgür A. ve avukatları Berthold Fresenius, Rene Bans hazır bulundu. Mahkeme heyeti ilk celsede 5 yıl hapis cezasını onayladı. Mahkeme heyetinin bu tutumuna karşı Kurdistanlılar ve Alman aktivistler “Es Lebe PKK”, Özgür A. ise “Bijî Berxwedana PKK” sloganı atarak tepki gösterdi. Mahkeme heyetinin tutumunu protesto eden izleyicilerden 2 Kurdistanlı ve 1 Alman aktiviste 300 Euro para cezası kesildi.

Derneklere bağış yapmak suç!
Mahkeme heyeti Özgür A.’nın gerekçeli kararında Almanya’da yürüttüğü kültürel, siyasal çalışmalar, basın açıklamaları, Avrupa Parlamentosu önünde miting organize etme gibi gerekçeler sundu. Ayrıca geçen yıl Koblenz’de yargılanarak ceza alan Gökmen Ç.’nin duruşmasına  katılması da suç sayıldı.

Tepkiye para cezası
Mahkeme heyeti gerekçeli karar okunduğu sırada bir Alman aktivistin sesini yükselterek “Erdoğan bir diktatördür” tepkisine karşılık 300 Euro para cezası kesti. Türk devletinin  Kürt gerillasına karşı kullandığı kimyasal silahlar için, “Türkiye’de belki kimyasal silah kulanılmış” ifadesine “belki değil, kullanılıyor” şeklinde tepki gösteren bir Kurdistanlı’nın cezasını ise 500 Euro’ya yükselterek, 1 günlük hapis cezası verdi. 

İtiraf etmedi
Heyet verilen 5 yıllık cezanın adil bir karar olduğunu savunarak, “Bölge düzeyinde sorumluluk aldığı ve itirafta bulunmadığı için bu cezayı uygun bulduk” dedi. Ayrıca duruşmalara çağrılan Özgür A.’nın ev sahibinin de kendisine sorulan bazı soruların cevapsız bırakarak itirafta bulunmadığını belirtti. Bu keyfi tutuma tepki gösteren Kurdistanlıya da 300 euro para cezası kesildi. Özgür A.’nın avukatları verilen cezaya karşı bir üst mahkemeye itiraz etti.

Hepimiz PKK’liyiz
Mahkeme heyeti nihai kararırı okuduktan sonra salonu terk etti. Salondaki ziyaretçiler heyetin bu kararına, “Es Lebe PKK, Hebimiz PKK’liyiz, bizide tutuklayın” diye karşılık verdi. Özgür A., ile dayanışmada bulunmak için Koblenz Yüksek Eyalet Ceza Mahkemesi önünde dayanışma amaçlı bir yürüyüş yaptı.

Siyasi dava, siyasi karar
Özgür A.’nın avukatlarından Berthold Fresenius siyasi bir davada, siyasi bir karar verildiğini belirterek, “Alman devleti T.C’nin PKK’ye karşın yürüttüğü politikanın aynısını bire bir burada uyguluyor. Müvekkelim PKK’den uzak durmadığı ve pişmanlık göstermediği için böyle yüksek bir ceza verildi. Almanya sadece Türk devleti ile ilişkileri doğrultusunda karar vermiştir” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.