50 eyalette kürtaj hakkı yürüyüşü

Kadın Haberleri —

.

.

  • ABD’de Yüksek Mahkeme kürtaj hakkını tanıyan 1973 yasasını kaldırmaya hazırlanırken, kadınlar 50 eyalette miting düzenleyerek kürtaj hakkı için yürüdü.

Kürtaj hakkının kalıcılaşması için ABD'nin 50 eyaletininde  on binlerce insan kürtaj haklarını desteklemek için mitingler düzenledi.

Washington DC'de düzenlene eylemlerde kadınlar, “Kürtajı yasal hale getir” pankartıyla Yüksek Mahkeme binasına yürüdü.

Yüksek Mahkeme önümüzdeki aylarda ülke çapında kürtajı yasallaştıran 1973 tarihli Roe v Wade kararını bozabilecek bir davaya bakmaya hazırlanırken, yürüşe

katılan bir kadın, seçme hakkını desteklemek için eylemde olduğunu söyledi.

Kadın Yürüyüşü'nün direktörü Rachel O'Leary Carmona, kürtaj yasasının kaldırmak istenmesine ilişkin olarak, "Bu, ülkenin dört bir yanındaki insanlar için bir tür camın kırılma anı" dedi.

"Birçoğumuz kürtajın hepimiz için yasal ve erişilebilir olacağı fikriyle büyüdük" diyen Carmona, “Bunu gerçekten risk altında görmek bir uyanış anı oldu" dedi.

‘Kürtaj konuşmaktan bıktım usandım’

New York eyaletinde iki ayrı mitingde konuşan Vali Kathy Hochul, “Kürtaj hakları için savaşmaktan bıktım usandım" diyerek, "Bu, ulusta yerleşik bir yasadır ve bunu bizden kolay alamayacaksınız, ne şimdi ne de gelecekte" açıklamasını yaptı.

Teksas'ta yasası

Tartışmalı kürtaj yasasının çıkarıldığı Teksas’ta da miting düzenlendi.

"Kalp Atışı Yasası" adıyla 1 Eylül’de Teksas’ta kürtajı kısıtlayan bir yasa çıkarılmıştı. Kürtaj kısıtlamasının getirildiği süre birçok kadının hamile olduğunu anlayamacağı bir süreye tekabül eden yasa, aynı zamanda altı haftadan sonra kürtaj yapan doktorlara dava açma hakkı da veriyor.

ABD’nin birçok eyaletinde politikacılar benzer kısıtlamalara gitmeyi düşünürken, 1 Aralık'ta mahkeme, Mississippi'nin 15 haftalık kürtaj yasağına itiraz edecek.

Kaynak: Bianet

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.