6 yıldır Yargıtay’ı bekliyor

.

.

  • Müzisyen Metin Kılıçaslan'ın “Mahallemizde düğün var” ifadesi, “örgütsel şifre” sayılarak, 7.5 yıl hapis cezası verildi. Yargıtay’ın dosyayı karara bağlamaması nedeniyle 6 yıldır tutuklu olan Kılıçaslan tahliye edilmiyor. 

Bandırma 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Metin Kılıçaslan, 15 Nisan 2021’de şartlı tahliye olması gerekirken, Yargıtay’ın dosyayı karara bağlamaması nedeniyle serbest bırakılmıyor. Yerel ses sanatçısı Kılıçaslan hakkında, Newroz ve HDP’nin mitinglerine katılması gibi gerekçelerle iddianame hazırlandı. Yargılandığı Siirt Ağır Ceza Mahkemesi, Kılıçaslan’a çeşitli suçlamalarla toplam 12 yıl hapis cezası verdi. Kılıçaslan’ın avukatı karara itiraz etti. İtiraz sonucu Antep Bölge Adliye Mahkemesi, isnat edilen “kamu görevlisine karşı görevini yaptırmamak için direnmek”, “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılarak ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmamakta ısrar etmek”, “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine ateşli silahlar veya havai fişek, Molotof benzeri el yapımı patlayıcı maddelerle katılma” suçlamalarıyla ilgili dosyada sadece telefon kayıtlarından başka delil olmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi. Aynı mahkeme, çelişkili bir karara imza atarak, Kılıçaslan’a sadece telefon dinlemelerini delil olarak göstererek, “örgüt üyeliği” gerekçesiyle 7,5 yıl hapis cezası verilmesi kararını onadı.  Kılıçaslan’ın avukatı Bölge Adliye Mahkemesi'nin onadığı 7,5 yıllık hapis cezası kararını Yargıtay’a taşıdı. Dosya yıllardır Yargıtay’da bekletiliyor.

Kılıçaslan’a “örgüt üyeliği” iddiasıyla verilen cezaya delil olarak, tape kayıtları sunuldu. Telefon kayıtlarında, Kılıçaslan’ın bir arkadaşıyla yaptığı görüşmesinde yer alan “mahallemizde düğün var”, “evet biliyorum kardeş” ifadeleri, “örgütsel şifre” olarak değerlendirildi.

Avukatı Cihan Toprak, Yargıtay cezasını onasa bile yine tahliye olacağını belirterek, “Dosyada kesinleşmiş bir hüküm olmadığı için tahliye edilmiyor, cezanın infazını gerçekleştiremiyor. Kendisi hükümlü olmadığı için infaz kanunundan yararlanamıyor” dedi.

Dosyada Kılıçaslan ile birlikte 6’sı tutuklu olmak üzere 26 kişi  olduğunu paylaşan Toprak, “Yargıtay işini yapmıyor. Karara bağlasa Metin Kılıçaslan tahliye olacak" diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.