69 gündür Hewlêr’de rehin

  •  KDP tarafından kaçırılan ve 69 gündür hakkında herhangi resmi bir işlem yapılmayan Özerk Yönetim Hewlêr Temsilcisi Cihad Hesen, Hewlêr’deki asayiş binasında tutuluyor.

ERKAN GÜLBAHÇE - SAARBRÜCKEN

Ferhad Hesen El-Mahmud, kardeşi ile iki defa birkaç dakika telefon görüşmesi yaptığını söyledi. Ferhad Hesen El-Mahmud, bir görevli ile yaptığı gayri resmi görüşmeye işaret ederek “Cihad’ı tutukladıklarında ellerinde herhangi bir kanıt yoktu. Tutuklandıktan sonra yeni kanıtlar elde etmeye çalışıyorlar” dedi.

KDP güçleri, misafirlerini karşılamak için 10 Haziran’da Hewlêr Havaalanı’na giden Özerk Yönetim Temsilcisi Cihad Hesen, Demokratik Birlik Partisi (PYD) Hewlêr Temsilcisi Mistefa Osman Xelîl ve PYD Üyesi Mistefa Ezîz Mistê’yi gözaltına almıştı. Mistefa Osman Xelil ve Mistefa Eziz Mistê, 29 Temmuz’da serbest bırakılırken, Özerk Yönetim Hewlêr Temsilcisi Cihad Hesen ise hala tutuluyor. 69 gündür hakkında herhangi bir hukuku işlem yapılmayan Hesen’in, Hewlêr Asayiş binasında tutulduğu öğrenildi. Ne kamuoyuna ne de PYD ve Özerk Yönetim’e gözaltılarıyla ilgili açıklama yapmayan KDP, artan tepkiler üzerine 15 Temmuz ve bu tarihten iki hafta sonra Hesen’in ailesiyle birkaç dakikalık kısa iki görüşme yapmasına izin vermek zorunda kaldı. Kardeşi Cihad Hesen’in durumundan endişe eden Ferhad Hesen El-Mahmud, görüşmelerinin detaylarını gazetemize anlattı.

Neyle suçlandığını bilmiyor

Aileler olarak birlikte birçok yere başvurmalarına rağmen yakınlarından uzun süre hiçbir haber alamadıklarını söyleyen Ferhad Hesen El-Mahmud, 15 Temmuz’da kardeşi Hesen’in onları aramasıyla Hewler’deki asayiş binasında tutulduklarını öğrendiklerini söyledi. İki telefon görüşmesinin de 5-6 dakika sürdüğünü ifade eden El-Mahmud, istediği şekilde konuşamadığını, nasıl gözaltına alındıklarını ve neyle suçlandıklarını bilmediğini söyledi.

Asayiş yanlış bilgilendiriyor

Asayiş yetkililerinin kardeşi Hesen’i yanlış bilgilendirdiğini dile getiren El-Mahmud, ”Asayiş, Cihad’a onların herhangi bir suçları olmadığını, Rojava Özerk Yönetimi’nin kendileriyle resmi yollarla ilişkiye geçmelerini beklediklerini, ancak şu ana kadar Rojava yetkililerinden kimsenin kendisini sormadığını ve bundan dolayı herhangi bir işlem yapamadıklarını öne sürmüş. Ben de bunun doğru olmadığını Özerk Yönetim’in resmi yollarla Federe Kürdistan Yönetimi’ne başvuruda bulunduğunu söyledim. Yine Özerk Yönetim’in sürekli bizimle ilişki halinde olduğunu, elinden gelen bütün gayreti göstermesine rağmen sonuç alamadığını belirttim” dedi.

Sağlık durumu iyi değil

Kardeşi Hesen’in midesinde kist olduğunu ve bu nedenle bir süredir tedavi gördüğünü vurgulayan El-Mahmud, kardeşinin yeme sorunları nedeniyle düzenli beslenemediğini ve asayiş yetkililerine üç defa hastaneye gitmek için başvurduğunu, ancak olumlu herhangi bir cevap alamadığını belirttiğini söyledi. El-Mahmud, 29 Temmuz’da serbest bırakılan PYD’li Xelil ve Mistê’nin Hesen’in sağlık durumunun iyi olmadığını kendilerine söylediklerini dile getirdi.

Dava yok ama tutuluyor

Şimdiye kadar birçok kez Hesen’in tutulduğu Hewlêr’deki Asayîşa Giştî’ye giderek görüşme talebinde bulunduklarını dile getiren El-Mahmud, olumlu bir cevap alamadıklarını söyledi. Kendilerine “Rojava nüfusuna kayıtlı tutuklular ile görüşme gerçekleştirilmesine izin verilmiyor. Ancak iki haftada bir telefonla görüşme hakkı var” denildiğini dile getiren El-Mahmud, kardeşi Hesen için avukat tutmak istediklerini, ancak buna da izin verilmediğini ifade etti. El-Mahmud, “Asayişte tutuldukları sürece yüz yüze görüşmenin olamayacağını, mahkemeye çıkarmayacaklarını, herhangi bir davanın açılamayacağını, sadece telefon üzeri belli zamanlarda ailesiyle görüşebileceğini belirttiler” diye konuştu.

Tutuklamak için kanıt yok

Asayişten bir yetkili ile gayri resmi yaptığı görüşmeye değine El-Mahmud, “Görüşmede Cihad’ı tutuklamak için ellerinde herhangi bir kanıt olmadığını itiraf etti. Kanıt elde etmek için Cihad‘ın el telefonuna bakmak istediklerini, ancak Cihad şifreyi vermediği için telefona bakamadıklarını belirtti. Bu da gösteriyor ki Cihad’ı tutukladıklarında ellerinde herhangi bir kanıt yoktu. Tutuklandıktan sonra yeni kanıtlar elde etmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

 

Tepkiler artmalı

Hesen’in 6 yıldır Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Temsilcisi olarak Güney Kürdistan’da resmi çalışmalar yürüttüğünü belirten El-Mahmud, “Edindiğimiz duyumlara göre yetkililer gözaltındakileri Güney Kürdistan’da istikrarsızlık yaratmakla ve yabancı heyete yardım etmekle suçluyorlar. Misafirleri karşılama, barış isteme ne zamandan beridir suç” diye sordu. Güney Kürdistan yetkililerinin diplomatik bütün kuralları da boşa çıkardığını kaydeden El-Mahmud, şunları ekledi: ”Bir diplomat kurallara uymuyorsa uyarılır, sınır dışı edilir. Ancak Güney yetkilileri bunların hiçbirini yapmadan direkt tutukladı. Bu başlı başına bir suçtur. Bu uygulamaya karşı herkesin tepki göstermesi gerekir.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.