7 ayda 161 hak ihlali

Kadın Haberleri —

.

.

  • MKGP,  DAİŞ’in Mexmûr saldırısında şehit düşen gazeteci Deniz Fırat’ın şehadet yıldönümünde kadın gazetecilere yönelik saldırı, tehdit ve hak ihlallerinin 7 aylık bilançosunu açıkladı. Bilançoya göre 7 ayda 161 hak ihlali yaşandı.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), DAİŞ'in Mexmûr Kampı’na yönelik saldırısı sırasında yaşamını yitiren gazeteci Deniz Fırat’ın şehadet yıldönümünde kadın gazetecilere yönelik 7 aylık hak ihlalleri raporunu açıkladı.

Hakikat arayışçısı bir devrimci: Deniz Fırat

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nde (DFG) yapılan basın toplantısına DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu ve kadın gazeteciler katıldı. Hazırlanan raporun Türkçesini gazeteci Habibe Eren okurken, Kürtçesini MGKP Sözcüsü Roza Metina okudu.

Deniz Fırat’ın dünyaca ünlü medya organlarının, en değme savaş muhabirlerinin dahi takip edemediği DAİŞ ile savaşı ön cephede takip ederken hayatını kaybettiği belirtilen raporda şöyle denildi: “Kalemine sadık, kamerasına yoldaş, hakikat arayışçısı bir devrimciydi Deniz Fırat. Genç bir kadın olarak, hayatı çocukluğundan başlayarak zorluklar içerisinde geçen Deniz, mültecilik gibi zor koşulların ardından gazetecilik gibi zor bir mesleği yerine getirdi. Son nefesine kadar savaşın en ön cephesinde omuzunda kamerası, elinde kalemi ile Kürt halkının ve mültecilikte yaşadığı durumu dünyaya duyurmanın çabası içerisinde oldu.”  

Deniz Fırat’ın Gurbetelli Ersöz’lerin takipçisi olduğu dile getirilen raporda, “Televizyonlara bağlanırken haberleri aktardığı heyecanlı sesi hala kulaklarımızda. Ape Musa’ların, Gurbetelli Ersöz’lerin takipçisi olan Deniz Fırat’ı saygıyla anıyoruz. Deniz’in ardılları olarak gerçeklerin peşinden gitmeye devam edeceğiz. En zor koşullarda dahi onun gibi kameramızı kayıtta tutmaya, kalemimizi kullanmaya, sözümüzü söylemeye devam edeceğiz” denildi.

161 hak ihlali

Kadın gazetecilere yönelik 7 aylık hak ihlali raporunu Deniz Fırat’ın şehadet yıldönümünde kamuoyunun bilgisine sunulduğu dile getirilen raporda, gazetecilere yönelik baskının, sansürün her geçen gün arttığını ifade edildi. “Şiddet, yargılanma ve cezaevi tehdidiyle karşı karşıya kalmaktadır. Kadın gazeteciler sahada daha çok zorlukla karşılaşmaktadır” denilen raporda 7 ayda en az 161 hak ihlalinin yaşandığı, 18 gazetecinin haber takibi sırasında polisin fiziki saldırısının yanı sıra sanal medya ortamlarında erkeklerin cinsiyetçi hakaret ve sözlü saldırısına uğradığı söyledi. Raporda şunları kaydedildi: “14 gazeteci şiddete maruz kalırken, 6 gazeteci mesleğini icra ederken tehdit edildi, 10 gazetecinin evine basın yapıldı, 26 gazeteci gözaltına alındı, 1 gazeteci tacize uğradı. 31 gazetecinin sahada haber takibi, 1 gazetecinin seyahat hakkı engellendi. 6 gazeteci, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı tutuklandı. 1 gazeteci ajanlık dayatmasına maruz kaldı, 1 gazeteci doğum yaptığı için işten çıkarıldı. 

 10 kadın gazeteci tutuklu 

Mesleki faaliyetlerinden dolayı 10 gazeteci hakkında soruşturma, 12 gazeteci hakkında dava açıldı. 12 gazeteciye toplamda 23 yıl 10 ay 27 gün hapis cezası, 4 gazeteciye toplamda 190 bin 250 TL para cezası verildi. Açılan 73 dosya kapsamında 105 gazetecinin yargılamaları devam etti. Hala en az 10 kadın gazeteci ise ülkenin çeşitli cezaevlerinde tutuklu bulunuyor.”   

Gazetecilerin özgür bir şekilde mesleki faaliyetlerini sürdürmesi gerektiğini belirtilen raporda, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yapıldı. 

MA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.