7 bin genç Barzanilerden kaçtı

  • KDP ve Barzani ailesinin Başûrê Kurdistan’ı insansızlaştırma ve kimliksizleştirme siyaseti, on binlerce gencim yurt dışına göç etmesinin önünü açıyor.

 

Mevcut durumda Başûrê Kurdistan’da gelişen kültürel yozlaşma ve asimilasyonun yanı sıra Türk devletinin bölgesi işgal etmesinin meşru zemini yaratılıyor. Bu siyasetin sonucu olarak yurttaşlar başka yollar aramak zorunda kalıyor. 

7 bin genç göç etti

Raperîn Gençlik Örgütü, konuya ilişkin oldukça kritik bir açıklama yaptı. Buna göre sadece Pişder bölgesinden 7 bin gencin bu yıl içerisinde ülke dışına çıktı. 

Pişder bölgesinde bulunan gençlerin göç ile boşanma oranlarına ilişkin istatiki bilgileri içeren açıklamada ayrıca 2022 yılında 283 genç çiftin farklı gerekçelerle boşandığı, çiftlerden 35’inin 18 yaş altı olduğu belirtildi.

Madde kullanımında azalma

Raperîn Gençlik Örgütü Başkanı Ahmed Hesen, “Raperîn alanından göç eden gençler ile gençler arasındaki madde kullanımına ilişkin bir çalışma yaptık. Madde kullanımının tehlike ve risklerine ilişkin birçok etkinlik düzenleyerek gençler için tehlikelerini anlatacağız. Madde kullanımında geçmiş yıllara oranla azalma var. Bugün 35 genç madde kullanmaktadır. Bu azalma bizler açısından oldukça sevindiricidir” bilgilerini paylaştı.

Bu yıl Jarawe’de 250, Sengeser’de 200, Qeladizê’de ise 7 bin gencin başta yurt dışı olmak üzere farklı bölgelere göç ettiğini belirten Hesen, bu gençlerin yaklaşık yüzde 30’unun 18 yaşında olduğunu ifade etti. Pişder’de ise 2022 yılında 284 kişi boşandı, boşananların 35’i 18 yaş altı.

Gençler bilinçlendirilmeli

İmamların camilerde madde kullanımının risklerini anlatması gerektiğini belirten Hesen, ayırca ailelere çocuklarının Avrupa’ya göç etmesi noktasında duyarlı olmaları çağrısında bulundu.

“Toplumun öncüleri, aydınları gençlere duyarlı yaklaşarak sorumluluklarını yerine getirmeli” diyen Hesen, “Genç göçünden kaynaklı Pişder’de yaşlı nüfus gün geçtikçe artıyor. Oysaki gençler bir toplumun dinamik iş gücü olarak tanımlanır. Hükümet bu bilinçle gençler yaklaşarak sorumluluklarını yerine getirmeli” diyerek hükümet yetkilileri ile halk öncülerine duyarlılık çağrısında bulundu.  QELADIZÊ/ROJNEWS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.