710 kadın mezun oldu

Kadın Haberleri —

Şilan Osib

Şilan Osib

  • Kobanê Kantonu’nda bulunan Özgür Kadın Vakfı'nın yöneticisi Şinda Osib, vakfın yürüttüğü çalışmalara ilişkin bilgi vererek 2022 yılında 710 kadının açılan kurslardan mezun olduğunu, 2023’e de yeni projelerle girdiklerini belirtti. 

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Kobanê Kantonu’nda bulunan Özgür Kadın Vakfı'nın yöneticisi Şinda Osib, vakıfın kuruluş amacını ve çalışmalarını anlattı.

2014 yılında Rojava Özgür Kadın Vakfı olarak Cizîre’de kurulan vakıf, DAİŞ işgalinden kurtarılan kentleri de kapsamına alarak çalışmalarını büyüttü ve ismini Suriye Özgür Kadın Vakfı olarak değiştirip yoluna devam etti.

Suriye Özgür Kadın Vakfı, kadınları çeşitli alanlarda eğitmek, onlara istihdam alanları oluşturmak amacıyla 2018 yılında Kobanê Kantonu’nda da bir şube açtı.

Birçok alanda çalışma yürüten Kobanê Kanton’undaki Özgür Kadın Vakfı, savaşta kimsesiz kalmış çocuklar için Kobanê’de bir yetimhane ve  sağlık merkezi açtı. Terzilik, Arapça ve Kürtçe dil kursları, kuaför, bilgisayar ve el sanatları bölümlerinde kadınları eğiten vakıf, kadınların kendi yaşamını idame ettirebilmesi için eğitim çalışmalarını sürdürüyor.

Uygulamalı eğitimler veriliyor

Özgür Kadın Vakfı'nın yöneticisi Şinda Osib, yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Osib, kadınlara uygulamalı eğtim verdiklerini belirterek, hem kadınları nitelikli kılmaya hem de güçlendirmeye çalıştıklarını söyledi.

Kadınlara iş imkanları sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Osib, “Özgür Kadın Vakfı bölgedeki kadınlar için bir farkındalık ve gelişim kaynağı haline geldi. Vakıf olarak kadınları eğitip geliştirmek ve meslek sahibi kılabilmek için çoklu kurslar açtık ve açmaya da devam edeceğiz” dedi. Kurslara büyük ilgi olduğunu dile getiren Osib, açılan kurslarda 15-42 yaş arası kadınların eğitim aldığını ifade etti. 

Anne-babasını yitiren çocuklar ağırlıkta

Kurulan yetimhaneye ilişkin de bilgi veren Osib, yeni doğan bebekten 18 yaşına kadar olan çocukların yetimhanede kaldığını söyledi. Osib şöyle devam etti: “Biliniyor Suriye’de uzun bir süredir savaş var. Yetimhanemizde kalanlar savaş koşullarında anne ve babasını yitirmiş çocuklar. Onların maddi, manevi tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmek için canla, başla çalışıyoruz.’’

Bir sağlık ekibi hazırlanıyor

Vakfın 2022 yılında sağlık bölümünü daha fazla geliştirdiğini kaydeden Şinda Osib, kadınlar için bir acil servis projesinin tamamlandığını dile getirdi. Osib, “Burada çalışmak için bir sağlık ekibi hazırlıyoruz” dedi.

Vakıfta eğitim gören kadınların çalışmalarından Minbiç, Sirin ve Qamişlo vb. şehirlerde el sanatları sergileri açtıklarını söyleyen Osib şunları belirtti: “Bu sergilerle amacımız el sanatları mirasını korumaktı. Yıl içinde 200 kişi kuaför kurslarından mezun oldu ve bunların bir çoğu kendi salonunu açtı. 160 kişi dikiş kursundan, 200 kişi de Kürtçe ve Arapça dil kurslarından mezun olmuştur.’’ Osib, 2022 yılında 710 kadının açılan kurslardan mezun olduğunu da sözlerine ekledi. 

Yeni projelerle hizmete devam

Özgür Kadın Vakfı’nın 2023 yılında geliştireceği projelere ilişkin de bilgi veren Şinda Osib şöyle dedi: “2023 yılında eğitim kursları devam edecek. Yetimhanede kalmış ve 18 yaşını tamamlamış çocuklarımızı iş sahibi kılmak için bir merkez oluşturulacak. Komün ve meclislerle işbirliği içinde kadınları eğitebilmek için bir eğitim komitesi kurulmuştu. Komite çalışmalarına devam edecek.

Ev dışında eğitim almak ve çalışmak isteyen her kadın bize başvuru yapabilir. Kadın Vakfı olarak tüm kadınlara yardım etmek, onları eğitmek ve onlara iş imkanları sağlamak için buradayız. 2023 yılında da projelerimizle toplumumuza, kadınlarımıza ve çocuklarımıza hizmet etmeye devam edeceğiz’’ dedi.

NORŞAN ABDİ /NÛJINHA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.