79 gazeteci tutsak

  •  DFG’nin raporuna göre; Ağustos'ta iki gazetecinin daha tutuklanmasıyla tutsak gazeteci sayısı 79’a yükseldi. 

 

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Ağustos Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’nu yayımladı. 

DFG’nin kendi sayfasında paylaştığı raporda, gazetecilere yönelik ihlallerde azalma beklentisinin aksine artış olduğu belirtildi. Her geçen gün gazeteciliği bitirmek için adımlar atan iktidarın, kendisini eleştiren ve ihlallerini ortaya döken haberlere erişim engeli getirdiği vurgulanan raporda, “Bu ay içerisinde iki gazeteci daha tutuklandı ve Türkiye’de tutuklu olan gazeteci sayısı 79’a yükseldi” denildi. 

Rapora göre; gazetecilerin yaşam hakkına yönelik 11 saldırı gerçekleşti, bir gazetecinin evine baskın düzenlendi, 5 gazeteci gözaltına alındı, ikisi tutuklandı, 5 gazeteci kötü muameleye maruz kaldı, 8 gazeteci tehdit edildi ve 5 gazeteci haber takibi sırasında engellendi. Cezaevindeki gazetecilere yönelik 37 hak ihlali tespit edildi. Düşünce ve ifade özgürlüğü ihlallerinde, dört gazeteciye soruşturma, dört gazeteciye dava açıldı.  

Radyo Televizyon Üst Kurumu (RTÜK) üç basın kurumuna ceza verdi, 22 yayına yasak getirdi, 5 yayına para cezası verdi, üç yayın kuruluşuna ise yayın durdurma cezası verdi. Dört internet sitesi kapatıldı. 115 habere ve sosyal medyada dört içeriğe erişim engeli getirildi.

Sahada tehdit ve saldırı

Bu ay içerisinde sahada yaşanan hak ihlalleri şöyle aktarıldı: “İstanbul Çekmeköy'deki park nöbetini takip eden BirGün muhabiri İsmail Arı, Çekmeköy Emniyet Müdür Yardımcısı tarafından tehdit edildi. Çekmeköy'deki askeri arazide yapılan çalışmaları görüntülemesi nedeniyle hakkında şikayet olduğunu söyleyen Emniyet Müdür Yardımcısı, Arı’yı ‘Bekle, seni de alacağım’ diye tehdit etti. Çekmeköy Kışlası’ndaki ağaç katliamını haberleştiren BirGün muhabiri İsmail Arı, kışla önünde CHP’nin Çevre ve Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç’un basın açıklamasını takip etmek istediği sırada yaklaşık 15-20 kişilik bir özel güvenlik grubunun saldırı girişimine maruz kaldı. HDP’nin, Amed/İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirdiği bölge mitingi sonrası yürüyüşe geçen gençlere saldırıyı görüntülemeye çalışan gazeteciler polis tarafından darp edildi.. Van’da düzenlenen Dünya Barış Günü ardından kitlenin yürüyüşü başladığı andan itibaren polis, kitleyle birlikte gazetecileri de hedef aldı. Gazetecilerin çekim yapmasını engelleyen polis, birini de darp ederek, kamerasını kırdı. Saldırılarına bununla da yetinmeyen polis, üyelerimiz de olan Jinnews ve Mezopotamya Ajansı çalışanlarını mesleki faaliyetlerini yaptıkları sırada ‘Seni vururum, kimse seni bulamaz’, ‘Seni öldürürüm kimse akıbetini bulmaz’ diyerek ölümle tehdit etti. Tehdidinin boyutunu bir adım daha ileri taşıyan polis, gazetecilere silah çekerek bu tehdidin sıradan bir söylem olmadığını, her an faaliyete geçirebileceğini göstermiş oldu.”  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.