53 gazeteci tutsak

.

.

  • DFG’nin raporuna göre; gazetecilere dönük baskılar sürüyor ve 53 gazeteci cezaevlerinde tutuluyor.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Ocak ayı hak ihlalleri raporunu açıkladı. Raporda, "Mesleklerini icra etmeye çalışırken saldırı, tehdit ve baskılara maruz kalan gazetecilerin yanı sıra, gözaltı ve tutuklamalar da Ocak ayı boyunca devam etti. Sadece bir ay içinde iki gazetecinin gözaltına alınması, iki gazetecinin de tutuklanması bu gerçekliği bir kez daha açığa çıkaran veriler olarak kayıtlara geçti” denildi. 

Cezalandırmayı da aştı

DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu’nun 18 Ocak’ta görülen ikinci duruşmasında da tahliye edilmediğinin hatırlatıldığı raporda, "Gazetecilik faaliyetleri nedeniyle yargılanan ve içi boş iddialarla tutsaklığı sürdürülen Müftüoğlu’nun mahkeme tarafından hapiste tutulma çabası, cezalandırmayı da aşıp tam bir zulme dönüşmüştür" vurgusu yapıldı. Ocak ayında 7 gazetecinin tahliye edildiği, ancak halen 53 tutsak gazetecinin olduğu kaydedilen raporda, "Bununla birlikte gazetecilere yönelik soruşturmalar, açılan davalar ve verilen cezalar hızından bir şey kaybetmedi. Meslektaşlarımıza yönelik alınan gözaltı ve tutuklama kararlarının yanı sıra hak ihlalleri, baskı ve yasaklar da yılın ilk ayı boyunca gündemden düşmedi" ifadelerine yer verildi.  

Raporda, gazeteci Medine Mamedoğlu’na sanal medya hesabı üzerinden tehdit ve hakaret içeren mesajlar aldığı, BirGün muhabiri İsmail Arı’nın ise Menzil tarikatının hedefi olduğu belirtildi. 

Gazetecileri bırakın

Raporda, şunlar ifade edildi: "Her geçen gün hedef gösterilen, hakarete maruz kalan, gazetecilik faaliyeti yaptığı için gözaltına alınıp tutuklanan, soruşturmalara ve baskılara maruz kalan meslektaşlarımızın haber yapma hakkı elinden alınamaz. Aynı şekilde toplumu gerçeklerle buluşturan çalışmalarımıza sansür ve yasaklarla ket vurulamaz. Dezenformasyon uygulamaları ile toplumun doğru haber alma hakkının ellerinden alınması kabul edilebilir bir durum değildir. Umuyoruz ki, mesleğe dair yapılan bu sistematik saldırılar son bulur. Çünkü gazetecilik onurlu bir meslektir ve her onurlu gazeteci halkın haber alma hakkını savunma adına gerçekleri kamuoyuna duyurma çabası içerisindedir. Bu çabayı engelleyerek bir yere varılamaz. Bu nedenle gazetecilere yönelik bu baskılar bir an önce son bulmalı ve tutuklu Eşbaşkanımız Dicle Müftüoğlu ile hapisteki tüm gazeteciler serbest bırakılmalıdır.”

Rapora göre; Ocak ayında 11 yayın yasağı kararı alınırken, iki internet sitesi kapatıldı, 141 habere erişim engeli getirildi. 238 sosyal medya içeriği engellendi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.