Gazeteci Müftüoğlu bırakılmadı

Dicle Müftüoğlu

Dicle Müftüoğlu

  • Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt yöneticiliği” iddialarıyla yargılanan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı ve MA editörü Dicle Müftüoğlu hakkında tutukluluğa devam kararı verildi.

Gazeteci Dicle Müftüoğlu’nun tutuklu yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Müftüoğlu, tutuklu bulunduğu Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya bağlandı. Müftüoğlu’nun avukatları da duruşmada hazır bulundu. DFG, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), DİSK Basın-İş, Türkiye Gazeteciler Derneği (TGS), Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nden (MLSA) isimlerin yanı sıra çok sayıda gazeteci ile siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi duruşmayı izledi.

Gazetecilik yargılanıyor

Gazeteci Dicle Müftüoğlu, tanık dinledikten sonra konuşacağını söyledi. Tanık hazır edilmediği için savunmasına başlayan Dicle Müftüoğlu, duruşmaya katılanlara teşekkür etti ve "3 Mayıs'tan bu yana 9 aydır tutukluyum, bu davada gazetecilik faaliyetim yargılanıyor" dedi. Müftüoğlu, şunları söyledi: "Bu tablo basın özgürlüğünü engelyen bir duruma geldi. Bu durum hem gazetecileri hem de halkı mağdur ediyor. Gerçekleri yazdığımız için yargılanıyoruz. Özellikle Kürt gazeteciler üzerinde büyük bir baskı var. Ben de bunlardan biriyim. Tanık ifadeleri asılsız. Tanığın yurt dışında olduğumu söylediği tarihte hastanede tedavi görüyordum. 2017'de Irak'a, oradaki referandum takip etmek ve haber yapmak için gittim. Bir gazeteci olay nerdeyse, haber nerdeyse oraya gitmekle mükelleftir.

Tanığa gerek yok, internette yazıyor

Tanık ifadesine gerek yok. İnternette arama yapıldığında Mezopotamya Ajansı'nda çalıştığım, haber yaptığım görülecektir. DFG yasal bir dernek. Gazetecilerin daha özgür şartlarda haber yapması için DFG’yi kurduk. Bu tüzükte de var.  Bunlar örgütsel faaliyet değil, hepsi legal. Kamuoyuna açık. Tanık beyanları asılsız. İddianamede meslektaşlarımla ve haber kaynakları görüşme kayıtları yer almış. Gazeteci meslektaşlarımla görüşmek kadar doğal bir şey yok. Bunlar iddianameyi şişirmek için konulmuş.

Okuduğum kitap suç mu?

Diyarbakır Adliyesi'ne haber takibi için geldim. Haber kaynağım avukatlarla ortak baz istasyonu bilgilerinin çıkması doğal. Evimde çıkan kitap suç gerekçesi yapılmış. Gazeteciyim, kitap da okuyorum. Yüzlerce kitap arasında seçilen bir kitabın suç gösterilmesi doğru değil. Yaptığım her hareket iddianame suç olarak gösterilmiş. Öğrenciyken dostlarımın bana gönderdiği burs suç olarak gösterilmiş. Gazeteci meslektaşlarıma gönderdigim telif ücreti, suç olarak gösterilmiş. Tahliyemi talep ediyorum.

Savcı tutukluğun devamını istedi

Tanık Kerem Gökalp, SEGBİS üzerinden dinlendi. İddianamedeki ifadelerini tekrar eden tanık, Müftüoğlu’nu suçladı. Tanığın, KCK Basın Komitesi faaliyeti kapsamında eğitim aldığı yönündeki suçlamasına karşı çıkan Müftüoğlu, “Bu doğru değil, önceki savunmamda da bunu söyledim” dedi.

Savcı mütalaasında tutukluluk halinin devamını istedi. Müftüoğlu buna karşı, “Ben gazeteciyim herhangi örgütsel faaliyetim yok. 15 yıldır gerçekleri aktarmak için çalıştım. Gazeteciliğin özgür bir ortamda çalışması için mücadele ettim. Bir gazetecinin haberlerinden dolayı yargılanması gazetecilere yönelik tehdittir. Gazetecilik suç değildir. Tahliyemi istiyorum” diye konuştu.

Rehin tutmaya devam

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, savcıyı dikkate alarak, Mütüğoğlu'nun tutukluluğuna devam kararı verip duruşmayı erteledi. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.