
Özgür basın geleneğinin önemli temsilcilerinden olan gazetemiz Yeni Özgür Politika’nın 9’uncu kuruluş yıldönümünü Almanya’nın Mainz kentinde, okurlarımızla birlikte kutladık. Kutlamanın yapıldığı salonun kapasitesinin dolması, katılımcılara zaman zaman zor anlar yaşattı.
PYD Eşbaşkanı Salih Muslim ve HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ı konuk ettiğimiz gecemize 5 bine yakın kişi katıldı. Yeni Özgür Politika’nın bu yıl ki kutlamasına Kobanê’nin zaferi damgasını vurdu.
Cumartesi günü saat 17:00’de başlayan program bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.
Zulmün oburluğuna sessiz kalamayız
Gazetemiz çalışanlarından Mahmud Seven, katılımcıları selamladı ve açılış konuşması yaptı. Seven konuşmasında şunları söyledi:
“Kürt medyasına her saldırı, sizin haykıran gerçekliğinize müdahaledir. Sizlerle birlikte bunları aşacağımıza dair inancımızı hiç yitirmedik. Hem sizlerin hem de ülkemizdeki çıplak gerçeğin sesi olmayı, en yalın haliyle sizlere ulaştırmayı sürdürecek olan gazetenizin, birçok eksikliğinin olduğunun farkındayız. Bu eksiklikleri gidermek yine hepimizin ortak görevidir. Evet bu yıldan itibaren sayfa sayımızı 16’ya çıkardık, Kürtçeyi 2 sayfa daha arttırdık. Dayanışma gecemize katılarak bizleri onurlandıran değerli halkımız, eksikliklerimize rağmen egemenlerin bütün yalanlarını, hilelerini, manipülatif operasyonlarını anında teşhir etmekten, onların heveslerini kursaklarında bırakmaktan geri durmuyoruz. Kobanê ve Şengal saldırılarının DAİŞ’ten ibaret olmayıp arkasında Türk devletinin olduğunu biz söyleriz. Şengal’deki Êzîdîlerin öz savunmasız ve öz yönetimsiz kalışının mutlak bir kader olmadığını da biz söyleriz. Kobanê direnişini, ev ev, sokak sokak, mahalle mahalle biz takip eder, size aktarırız. Zulmün oburluğuna sessiz kalmadığımız gibi direnişin yüceliğine de kayıtsız değiliz. Bu anlamıyla Kürdistan halkının özgürlük davasında ve bütün ezilenlerin hak mücadelesinde tarafız.”
Gazetemizin devletlerin fonlarına ya da güçlü sermaye gruplarına dayanmadan okurlarımız gücüyle ayakta durduğunu belirten Seven, “Bizim de tek dayanağımız, ayakta kalmamızı sağlayan tek güç siz okuyucularımızsınız. Bugüne kadar böyle ayakta kaldık, bundan sonra daha da büyüyerek böyle ayakta kalacağız” dedi. Mahmud Seven okurlamızı gazetesine “Her eve bir gazete” ilkesinden hareketle abone olmaya, eleştiri ve önerileri ile sahip çıkmaya davet etti.
‘Geceye katılmaktan onur duyuyorum’
Hozan Diyar’ın müzik dinletisinden sonra HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş konuştu.
“Özgür basın geleğinin devamı olan Yeni Özgür Politika’nın gecesinde olmaktan onur duyuyorum. Özür basın şehitlerini minnetle anıyor basın çalışanlarını saygıyla selamlıyorum” sözleri ile konuşmasına başlayan Demirtaş, salondaki yer darlığı nedeniyle tertip komitesi adına gönderilen özür notunu da okurlarımızla paylaştı. Notta, 6 aydan beri salon arandığını ancak, birçok salon sahibiyle yapılan görüşmelerin olumsuz sonuçlandığı belirtiliyordu. Bir sene sonra yapılacak olan 10’uncu yıl kutlamasında bu gibi eksikliğin yaşanmayacağı sözü verildi.
Demirtaş’ın konuşmasında Kobanê direnişi, bu direnişin ardından gelen zafer ve Türkiye’de Haziran ayında yapılacak olan genel seçimleri değerlendirdi.
Kürt halkının Kobanê’de DAİŞ çetelerine vurulan darbenin coşku ve heyecanını yaşadığını dile getiren Demirtaş, Kürtleri bütün dünyada aynı duyguları yaşadığına dikkat çekti.
Kobanê hepimizin başını dik tutuyor
Demirtaş, “Almanya’dan Kobanê’de direnen YPG ve YPJ’li kahramanlara selamlarımızı gönderiyoruz. Onlar, direnişi ile hepimizin başını dik tutmasını sağladı. DAİŞ karşısında koca koca ordular ve devletler diz çökerken devletsiz bir halk olan Kürtler, bu çeteler karşısında tek güç olarak durdu. Kürt halkı bu kadar imkansızlıklar içinde kahramanca direndi ve DAİŞ durduran tek güç durumuna geldi. Bu son derece çarpıcı bir durumdur” vurgusu yaptı.
Kobanê zaferinin yüzlerce adsız kahramanın canıyla yarattığı bir destan olduğunu vurgu yapan Demirtaş, Avrupa’da yapılan eylem ve etkinlikleri ise Kobanê’deki savaşçılara büyük bir moral verdiğini, diğer yandan da bu direnişi dünya halklarının gündemine getirdiğini vurguladı. Demirtaş devamla şunları söyledi: “Zafer kolay kolay kazanılmıyor. Kobanê’de sokak sokak, mahalle mahalle büyük bir direniş sergilendi. Kürdistan’ın her yerinde halkın desteği vardı. Bu destek olmasaydı zafer gelmezdi. Yine siz ‘Her yer Kobanê, her yer direniş’ diyerek sokaklara çıktınız. Kobanê direnişini bütün dünyaya gösterdiniz. Siz tek yumruk olduğunuz için Kobanê zafere ulaştı. O direnen kahramanlar sizin verdiğiniz moralle savaştı. Bu temelde Kobanê zaferi küçük bir kasabanın zaferi değil, bir halkın kurtuluşunun ismidir.”
Baraj tarumar olacak
Haziran ayında Türkiye ve Kürdistan’da yapılacak olan milletvekili seçimlerinde Avrupa’daki Türkiyelilerin de oy kullanacağını hatırlatan Demirtaş, Avrupa’daki Kürdistanlılar ve dostlarının HDP’ye vereceği oylarla barajın tarumar olacağını söyledi.
Demirtaş’ın seçime ilişkin mesajları şöyle: “Avrupa’daki halkımıza çok iş düşüyor. Sadece seçmen olmak sizler açısından yeterli bir çalışma değildir. Elbette herkes Avrupa’da gidip oyunu kullanmalı ama bununla birlikte başkalarını da ikna edip onları sandığa götürmeli. Sizin tek başına barajı aşacak gücünüz var. Sizin tek başına barajı yıkacak gücünüz var. Cumhurbaşkanlığı seçiminde iyi bir hazırlık yoktu. Oy kullanmak zordu. Randevu sistemi vardı. Şimdi bunların hepsini aştık. Güçlü bir örgütleme, iyi bir kampanya çalışması yürütülüyor. Oy kullanmak, daha kolay olacak. Bizim buradan beklentimiz en azından yarım milyona yakın seçmenin Avrupa’daki sandıkların başına gitmesidir. Avrupa’daki çalışmalar şu anda daha önde gidiyor, bu da bizi mutlu ediyor, motive ediyor. Bu çalışmaları özellikle Avrupa’daki hazırlıkları zannedersem Türkiye’deki sultan da Saray’ında farketmiş onun paniğini yaşıyor. HDP’nin barajı aştığı görülüyor. Ancak bizim hedefimiz yüzde 14-15’tir. Bu mütevazi bir hedeftir ve HDP bunu aşacaktır. Sultan’ın halifeliğini kurma rüyalarını kabusa dönüştüreceğiz.”
Yolun açık olsun Özgür Politika
HDP’nin tüm Türkiye’nin umudu durumuna geldiğini belirten Demirtaş, seçimlerde Kürtlerin ve Kürt dostlarının bir seferberlik ruhuyla çalışma yürütmesini istedi ve sözlerini şu şekilde noktaladı: “Bir kez daha binlerce kez teşekkürlerimizi sunuyoruz Yeni Özgür Politika’ya. Özgür basın temsilcilerine, bütün bu zorlu yürüyüşte arkalarında basın şehitleri bıraka bıraka, taviz vermeden yürüyerek bizi bu noktaya getirenleri bir kez daha kutluyorum. Özgür Politika’nın yolu açık olsun diyorum.”
Muslim: Zafer hepimizin
Demirtaş’tın ardından sanatçı Pınar Yıldız’ın bir müzik dinletisi sundu. Daha sonra PYD Eşbaşkanı Salih Muslim konuşmasını yapmak üzere sahneye çıktı. Muslim, Kobanê direnişi ve zafierini kutladıktan sonra gazetemiz Yeni Özgür Politika’yı özgür basının temel taşı olarak niteledi.
Direniş güçleri de global olmalıdır
Gazetemizin halkların sesini dünyaya duyurmada önemli bir misyon üstlendiğini vurgu yapan Muslim daha sona ise şu ifadeleri kullandı: “Biz uluslarası güçleri, Avrupa ülkelerini kapı kapı dolaştık. Onlara ‘Sizin savunmanız Ortadoğu’dan başlıyor’ dedik. ‘Demokrasiniz sınırlarınızda bitiyor’ dedik. Terörizm ise sınır tanımıyor. Suriye’den Irak’a, oradan Rojava’ya ve en son Paris’e ve diğer yerlere saldırdılar. Eğer terörizm global ise direniş güçleri de global olmalıdır. Tüm dünyanın bizim yanımızda yer alması gereklidir. Çünkü biz Ortadoğu’ya öncelik ediyoruz. İki sene önce söylediklerimiz ispatlandı. Burada huzurunuzda hava bombardımanı yapan koalisyon güçlerine de teşekkür ediyoruz. Yine Peşmerge Kobanê’ye gelerek Kürt birliğinin ne kadar önemli olduğunu ispatladı. Zafer hepimizindir.”
1 Kasım Dünya Kobanê gününü örnek vererek gösterilen uluslararası dayanışmayı hatırlatan Muslim, artık yalnız olmadıklarını da söyledi. Muslim zaferden sonra yüklerinin daha da ağırlaştığını söyledi. Muslim, “Kobanê zaferi bir insanlık zaferidir. Bundan sonra hepimiz yaralıların tedavisinden, Kobanê’nin yeniden inşaasına kadar bütün yükü sırtlamalıyız” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Gece Erdoğan Emir ve Koma Bajar’ın müzik dinletisi ve halaylarla sona erdi.
Gecemizde Mezopotamya Yayınları, Mir Muzik, MLKP, ÖDP ve Partizan stand açtı. Mainz Demokratik Kürt Toplum Merkezi geceye gelenlerin yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını karşıladı.
ŞAHİN BOZLAR/NİHAL BAYRAM