90 gemi tahıl için bekliyor

Dünya Haberleri —

Karadeniz'de tahıl yüklenmesi için bekleyen gemiler. Foto: AFP

Karadeniz'de tahıl yüklenmesi için bekleyen gemiler. Foto: AFP

  • Karadeniz Tahıl Anlaşması'nda sorunlar devam ediyor. Ukraynalı yetkililer 18 Mayıs'ta süresi dolacak olan anlaşma için Rusya'nın fiili engelinden bahsetti. 

Ukrayna ve Rusya arasında yapılan Karadeniz Tahıl Anlaşması'yla ilgili sorunlar devam ediyor. Ukrayna İmar Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada "Rusya bir kez daha tahıl girişimini fiilen durdurdu" ifadelerini kullandı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Rusya Federasyonu, gelen gemileri kaydetmeyi ve denetimlerini gerçekleştirmeyi reddederek Tahıl Girişimi'ni bir kez daha bilfiil durdurdu. Bu yaklaşım, mevcut anlaşmanın şartlarıyla çelişiyor" dendi. Bakanlık 62'si yükleme gemisi olmak üzere 90 geminin Ukrayna limanlarına gitmek için Türkiye karasularında onay beklediğini de duyurdu. Ukrayna'nın Karadeniz limanları geçen yıl Rusya'nın saldırılarının arından ablukaya alındı, ancak geçen yıl Temmuz ayında Moskova ile Kiev arasında varılan anlaşma uyarınca üç limana erişim izni verildi.
Anlaşma, 19 Kasım 2022'den itibaren 120 gün süreyle uzatılmıştı. Moskova, normalde 120 gün uzaması gereken tahıl koridoru anlaşmasını Mart ayında sadece 60 günlüğüne uzattığını, bu sürede sorunların çözülmesi gerektiğini vurgulamıştı. Rus tahılı, gübre ve amonyak gibi ürünlerinin henüz ihracatının başlamamış olması Moskova’nın tepkisine neden oluyor. Süresi 18 Mayıs'ta biten anlaşmanın tekrar uzatılıp uzatılmayacağı belirsizliğini koruyor. KİEV

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.