98 yılda vardığı yer AKP-MHP rejimi

 HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş

 HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş

  • Kuruluşunun 98’inci yılında Türkiye Cumhuriyeti’nde, tekçilik ve inkarın getirdiği sorunlar, 1924 Anayasası’yla başladı, “tek adam rejimi” olarak tanımlanan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile büyüyor. Ülkede yaşanan yoksulluk, rant, inkar, çatışma, cins kırımı, ekolojik felaketler, cumhuriyetin demokratikleşemesine olan ihtiyacı gözler önüne seriyor.

 HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Kürtlerin ve diğer halkların kendi kimlikleri, kültürleriyle ilk Meclis’te yer aldığını hatırlatarak, “Kürtler, Kürdistan mebusu olarak Meclis’te yer alıyordu. Maalesef 98 yıl sonra bugün Meclis’te tabi ki Kürtler var, bizler varız, başka partilerden de Kürtler var ama Kürtlüğün inkarı var. Kürt olmanın kendisi inkar ediliyor. Kavram olarak ‘köken’ yapıştırılıyor. Çok korkunç bir şey bu. Kürsüden Kürt kökenli milletvekilleri deniliyor. Hala Meclis’te Kürt milletvekilleri diye bir kavram yok. Türk milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri. Dilimiz hala bilinmeyen bir dil, hala ‘x’ ile ifade ediliyor. Kürt meselesi, Kürdistan ya da Kürt illeri dediğimizde hala ciddi bir refleksle karşı karşıyayız. Özcesi 98 yıl sonra geriye doğru bir gidişat olduğunu söyleyebilirim” dedi.

 MA’dan Berivan Altan’a konuşan Beştaş, ilk Meclis’te kabul edilen 1921 Anayasa’sına atıfta bulunarak, şunları söyledi: “1921 Anayasası’nda güçlü bir denetleme, özerklik muhtariyet ve güçlü bir parlamento vardı. 1924 Anayasası’yla birlikte bunların tamamı kaldırıldı ve inkar başladı. İnkar ve asimilasyon süreci hızla yürürlüğe konuldu. ‘Herkes Türk’türe getirildi ve Kürtlerin başta kimlikleri olmak üzere dilleri, yaşadıkları coğrafya bir şekilde yeniden dizayn edildi. ‘Tekçilik, tek dil, tek millet, tek kimlik’ diyerek bugün de ‘tek tek tekleyen’ bir inkar süreci hala yürürlükte.”

Cumhuriyetin demokratikleştirilmesi ihtiyacının sadece Kürtler açısından değil, Türkiye’de yaşayan birçok kimlik, dil, inanç için de geçerli olduğunu aktaran Beştaş, “Cumhuriyet’in antidemokratik olması, kapsayıcı olmaması tabi ki en büyük nüfus olarak Kürtler için bir mesele. Nüfusun 4’te 1’ini Kürtler oluşturuyor ama bu Anayasa’da Kürtler yok. Bu Cumhuriyet anlayışında Kürtler yok” dedi.

 Beştaş, tüm kurumların demokratikleşmesi, eşitlik ve özgürlük anlayışının içselleştirilmesi gerektiğini belirterek, yamalı bir anayasanın artık yeterli olmayacağını vurguladı.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.