AB, 11. yaptırım paketinde anlaştı

Dünya Haberleri —

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen

  • Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya dönük yaptırım paketlerinden 11.sinin Şubat 2022’de alınan çoklu ceza kararlarının delinmesinin engellenmesi hedefleniyor. 

Brüksel, AB'nin Ermenistan, Özbekistan ve Kazakistan gibi Rusya'nın çevresindeki ülkelere yaptığı ihracattaki hızlı artıştan giderek daha fazla endişe duymaya başladığını vurgularken, yasaklı ürünlerin Kremlin'in eline geçme ihtimalinin yükseldiğini belirtti.

Rus olmayan şirketleri de kapsıyor
Yeni yaptırımlar ihracat yasaklarını güçlendiriyor ve kaçakçılıkta yer aldığından şüphelenilen Rus olmayan şirketleri hedef alıyor. Ancak yaptırımların detaylarıyla ilgili henüz bir bilgi yok. 

Savaş makinasına darbe
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "11. yaptırım paketimiz üzerinde varılan siyasi anlaşmayı memnuniyetle karşılıyorum" dedi. AB'nin yürütme organının başındaki isim, "Bu paket, Kremlin'i destekleyen kuruluşları hedef alan sıkılaştırılmış ihracat kısıtlamalarıyla Putin'in savaş makinesine bir darbe daha vuracaktır. Yaptırımların delinmesini önleme aracımız Rusya'nın yaptırım uygulanan mallara el koymasını engelleyecektir" ifadelerini kullandı.

Uluslara odaklanılacak
Kabul edilen yaptırımlar, hassas teknoloji ve çift kullanımlı ürünlerin, engellemelere olanak sağladığı düşünülen diğer ülkelere satış ve transferini kısıtlamak üzere yeni bir mekanizma da getiriyor.
Belirli şirketler yerine tüm uluslara odaklanan bu mekanizma AB'nin dış politikasında önemli bir evrime işaret ancak yetkililer bunun sadece son çare olarak ve istisnai durumlarda devreye sokulacağını söylüyor.
Yaptırımlarla ayrıca Ukraynalı çocukların yasadışı yollarla Rusya'ya sınır dışı edilmesine karışmakla suçlanan 71 kişi ve 33 kuruluşun da kara listeye alınması hedeflenmekte. BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.