AB cinsiyetçilikle mücadele etmeli

Kadın Haberleri —

  • Ankara ziyaretinde yaşadığı protokol kriziyle ilgili konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Bunun kadın olduğum için olduğu sonucuna varmalıyım. Takım elbise giyip kravat taksaydım bu olur muydu?” diye sordu. 

HABER MERKEZİ  

Avrupa Komisyonu  (AP) Başkanı Ursula von der Leyen, 6 Nisan'daki Ankara ziyaretinde yaşanan protokol kriziyle ilgili değerlendirmede bulundu. AP’de kadın milletvekillerine hitap eden Leyen, Ankara'daki görüşme sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanında bir sandalyeye değil de, uzaktaki üçlü kanepeye oturmak zorunda kalmasını “cinsiyetçilik” olarak değerlendirerek, “Bir kadın olarak incinmiş ve yalnız hissettim" dedi.

AB-Türkiye ilişkileri üzerine gerçekleştirilecek oturum öncesi açıklamalarda bulunan Alman siyasetçi, Ankara'da yaşanan olayın, kadın siyasetçilere yönelik küçümsemeyi ve AB'nin cinsiyetçilikle mücadele etmesi gerektiği gerçeğini gözler önüne serdiğini söyledi.
 
‘Sırf kadın olduğum için’

"Gördüğü muameleyle ilgili olarak Avrupa antlaşmalarında hiçbir gerekçe bulamadığını" ve neden Michel'den farklı bir muamele gördüğüne anlam veremediğini belirten Avrupa Komisyonu Başkanı, "Bu yüzden bunun sadece kadın olduğum için yaşandığı sonucuna varmak zorunda kalıyorum" diye ekledi.
“Avrupa Komisyonu'nun ilk kadın başkanıyım. Avrupa Komisyonu'nun başkanıyım. Ve Türkiye'yi ziyaret ederken de bu doğrultuda muamele görmeyi bekliyorum. Ama görmedim" diyen von der Leyen "Bu, kadınlara her yerde ve her zaman eşit şekilde davranılması için daha gidecek çok yolumuz olduğunu gösteriyor" ifadesini kullandı.

Kadın haklarına saygı ön koşul

Von der Leyen, Avrupa Parlamentosu'ndaki konuşmasında da "Türkiye ile diyaloğa yeniden başlanması" için kadın haklarına saygının bir ön koşul olması zorunluluğunu dile getirirken Avrupa'nın kendisinin de bu konuda atacak adımları olduğunu söyledi.

Mücadele şansım var

Ankara'daki olayın kameralar karşısında gerçekleştiğini ve böylece görüntülerin tüm dünyada manşetlere taşınabildiğini hatırlatan von der Leyen maalesef birçok kadının bu kadar şanslı olmadığının altının çizdi. Milyonlarca kadının aksine kendisinin bu haksızlıklara karşı mücadele edebilme şansı olduğunu ve bu nedenle kendini ayrıcalıklı hissettiğini belirten von der Leyen, her gün gözlerden uzakta binlerce çok daha ciddi olayın yaşandığını ifade etti.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.