ABD, Afganistan'dan tamamen çekildi

Dünya Haberleri —

ABD'de 20 yıl bulunduğu Afganistan'dan tümden çekildi/foto: AFP

ABD'de 20 yıl bulunduğu Afganistan'dan tümden çekildi/foto: AFP

  • Mayıs ayı itibariyle Afganistan’dan çekilmeye başlayan ABD, son birliklerini de ülkeden çıkardı. 20 yıl boyunca ülkede işgalci güç konumunda varlık gösteren ABD’nin tümden çekilmesiyle birlikte, Taliban rejimi önümüzdeki hafta hükümetini ilan edeceğini açıkladı.

 

Afganistan’a 20 yıl önce “Taliban rejimini” yıkma operasyonuyla giren ve “kalıcı özgürlük” getireceğini iddia eden ABD öncülüğündeki egemen güçler, arkalarında bir kaos ortamı bırakarak Mayıs ayı itibariyle ülkeden çekilmeye başladı. Ülkede 20 yıl boyunca işgalci konumunda bulunan ABD, son birliklerini de çekerek ülkeden tamamen çıktı.

Çekilmeye ilişkin bir basın toplantısı düzenleyen ABD Merkez Kuvvetler (CENTKOM) Komutanı General Kenneth McKenzie,  C-17 tipi son uçağın Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'ndan havalandığını söyledi.

McKenzie ABD Ordusu'nun son ana kadar kullandığı uçak ve roketsavar gibi zırhlı araçları kullanılamaz hale getirerek Kabil Havalimanı'nda bıraktığını ifade etti.

ABD’nin son birliklerini çekmesi ardından ülkede Taliban güçleri, havaalanının kontrolünü ele geçirdi. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Afganistan tamamen bağımsızlığına ulaştı” ifadelerini kullandı.

Ülke, ABD eliyle Taliban’a devredildi

ABD öncülüğündeki egemen güçler, arkalarında bir kaos ortamı bırakarak Mayıs ayı itibariyle ülkeden çekildi. Çıkarları gereğince 29 Şubat 2020’de Katar’ın başkenti Doha’da Taliban ile müzakerelere başlayan ABD, ‘yıkmaya’ geldiği rejime ülkenin kaderini kendi elleriyle teslim etti. Hakimiyet kurduğu alanlarda kadınları evlere kapatma, recm, işkence gibi katı şeriat kurallarını uygulayan Taliban rejimi altında Afganistan’ı karanlık bir gelecek bekliyor. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.