ABD arabuluculuk yapsın

  • PKK’nin, ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması gerektiğini,  Belçika’dan Yargıtay’ın Ocak 2020’deki kararına atıfta bulunarak vurgulayan Güney Kürdistanlı aydınlar, ABD’nin de savaşı sonlandıracak kalıcı siyasi bir çözüm için arabuluculuk yapmasını istedi.

 

Güney Kürdistanlı onlarca aydın, siyasetçi ve yazar tarafından ilgili devlet yöneticilerine gönderilen mektupta, PKK’nin ‘terör örgütü’ olarak görülmesinin, sadece Türk devletinin baskılarına meşruiyet kazandırmaya yaradığı belirtildi.

PKK’nin 1997 yılında ABD hedeflerine yönelik hiçbir saldırıda bulunmamasına rağmen ‘terörist örgütler listesi’ne alındığının hatırlatıldığı mektupta, “ABD, sadece Türkiye’yi sakinleştirmek için PKK’yi kara listeye aldı” denildi. Türkiye’nin anayasasıyla 25 milyon Kürt ve Türk olmayan diğer halkların varlığını inkâr ettiğine dikkat çekilen mektupta, herkesin ‘Türk’ olarak görüldüğü hatırlatıldı.

Erdoğan yönetimindeki Türkiye’nin, DAİŞ, Ahrar el Şam, El Nusra ve diğer çetelerin sponsoru bir devlet olduğu vurgulanan mektupta, “Erdoğan bu grupları Libya’da yayılmacı amaçları için, Suriye’de ise ABD’yle birlikte DAİŞ’i yenen Kürtlere karşı kullandı” denildi.

PKK’nin haklı mücadelesi

PKK’nin, Kürtlere ‘Tanrı’nın verdiği’ ve Türkiye’nin ırkçı anayasası tarafından inkâr edilen hakları için mücadele ettiği dile getirilen mektupta, “PKK, Türk saldırganlığını durdurmak ve Kürtlere karşı ırkçı Türk politikalarını durdurmak için mücadele etti” ifadesine yer verildi.

PKK hep çözüm istedi

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık’ın, Temmuz 2019’da Washington Post’ta yayınlanan yazısına dikkat çekilen mektupta, Bayık’ın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununun barışçıl çözümü için defalarca ateşkes ilan ettiğine dair dünya ülkelerine yaptığı hatırlatmaya vurgu yapıldı. Mektupta, şöyle devam edildi: “Ancak her seferinde Türkiye, Kürtlerin iyi niyetli tavırlarını reddetti ve kanlı savaşını sürdürdü.”

PKK listeden çıkarılmalı

PKK’nin, ‘terör örgütleri listesi’ne alınmasının, savaşın devamına neden olduğunun altı çizilen mektupta, Ocak 2020’de Belçika Yargıtay’ının aldığı karara benzer bir şekilde PKK’nin bu listeden çıkarılması gerektiği vurgulandı. Mektupta, aynı zamanda ABD’nin Türkler ve Kürtler arasında savaşı sonlandırmak için kalıcı siyasi bir çözüm bulmak ve Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması amacıyla arabulucu rolü oynamasının önemine işaret edildi.

ABD’nin desteği gerekli

Mektubun sonunda savaşın sonlandırılması ve Türkler, Kürtler ile diğer halkların birlikte yaşamının ancak ABD’nin desteğiyle sağlanabileceği ifade edilirken, “Bizler, PKK’nin ‘terör örgütleri listesi’nde tutulmasının sadece Türkiye’nin Kürtlere yönelik baskılarını meşru kılmaya yarayacağına inanıyoruz” denildi.

Mektupta imzası bulunan 77 ismin bazıları şunlar:

Dr. Kamiran Barwari, Dr. Jabar Kadir, Dr. Seevan Saeed, Dr. Mohammad Kayani, Dr. Faeq Gulpy, Dr. Sarbast Nabi, Jani Diylan, Fatih Abdulla Abbas, Goran Abdullah, Farooq Jamil Sadiq, Karim Bahri Bradost, Shex Fazl Hirani, Nawzad Abdullah, Bashdar Ibrahim, Dr. Hawjin Mala Amin, Dr. Lazgin Wanli, Dr. Muhammad Amin Shexo, Ibshkhan Miroyev,  Dr. Osman Ismael. Journalist ve Dr. Kirmanj Gundi.      HEWLÊR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.