ABD ‘çıkar ve menfaat’ kılavuzunu açıkladı

Dünya Haberleri —

.

.

  • ABD, “Geçici Ulusal Güvenlik Stratejik Kılavuzu”nu açıkladı. Ortadoğu politikasına ilişkin “Bölgenin sorunlarına çözümün askeri güç kullanmak olduğuna inanmıyoruz ve Ortadoğu’da Amerikan menfaat ve değerlerine ters politikalar izleyen ortaklarımıza açık çek vermeyeceğiz” denildi.

 

Joe Biden yönetiminin açıkladığı “Geçici Ulusal Güvenlik Stratejik Kılavuzu” belgesine göre ABD’nin önceliği “Dünyada ortaklık ve müttefiklikleri yeniden canlandırmak” olacak. Avrupa ve Pasifik’te askeri varlığını güçlendirecek, Ortadoğu’daki askeri güç ise ihtiyaçlara göre belirlenecek.

Çin ve Rusya gibi ABD’ye rakip ülkelerin tehdit oluşturduğu, küresel güç değişiminin yeni tehditleri birlikte getireceği ifadeleri kullanıldı.

Belgede ABD’nin uluslararası sistemin geleceğini şekillendirmesi gerektiği savunuldu ve  “Bu iş acildir çünkü ittifaklar, kurumlar, anlaşmalar ve ABD’nin yardımıyla tesis edilen uluslararası düzenin temelini oluşturan normlar test edilmektedir” değerlendirmesi yapıldı.

ABD’nin mevcut ittifakları ile birlikte yeni ittifaklar inşa edeceği, Amerika kıtasına önem verileceği ve 4 yıl içerisinde Amerika ülkelerine 4 milyar dolar yardım sağlanacağı kaydedildi.

Ortadoğu politikası

Biden başkanlığa geldikten sonra en merak edilen konulardan biri Ortadoğu politikasının nasıl olacağına ilişkindi. “Geçici Ulusal Güvenlik Stratejik Kılavuzu”nda öncelikli olarak “İsrail’in güvenliğine bağlı kalınacağı” vurgusu yapıldı. El Kaide ve IŞİD gibi örgütlerle mücadelenin süreceği ve bölgede yaşanan insani krizlere “ABD’nin desteğinin artırılacağı” öne sürüldü. Belgenin devamında Ortadoğu politikasına ilişkin şu belirlemeler yer aldı: “Bölgenin sorunlarına çözümün askeri güç kullanmak olduğuna inanmıyoruz ve Ortadoğu’da Amerikan menfaat ve değerlerine ters politikalar izleyen ortaklarımıza açık çek vermeyeceğiz. Örneğin Yemen’deki saldırılara verilen ABD desteğini geri çektik ve Birleşmiş Milletler’in Yemen’deki savaşı sonlandırma çabalarına destek verdik.”

Afganistan politikası

Belgede belirlenen bir dış politika stratejsi de Afganistan’a ilişkin oldu. “Artık sonuçsuz savaşlara  trilyonlarca dolar harcamayacağız” denilerek ABD’nin “Afganistan’daki en uzun savaşını bitireceği” ifade edildi. Ülkelerinin bundan sonra en güçlü askeri varlığını Hint-Pasifik bölgesi ve Avrupa’da yoğunlaştıracağını belirten Biden yönetimi, “Ortadoğu’da ise terör ağlarını bozmak, İran’ın saldırganlığını caydırmak ve diğer önemli ABD menfaatlerini korumak için gerekli sayıda askeri gücümüzü konumlandıracağız” diye kaydetti.

Belgede Beyaz Saray’ın askeri güç kullanımı yerine diplomasiyi esas alacağı vurgulanırken, “Küresel çapta Amerika’nın menfaatlerini korurken, ulusal savunmamız ve sorumlu bir şekilde ordumuzu kullanma konusunda akıllıca ve disiplinli tercihler yapacağız” denildi.

WASHINGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.