ABD devrede

Dünya Haberleri —

Blinken, Kiev’de Zelenski ile görüştü. Foto: AFP

Blinken, Kiev’de Zelenski ile görüştü. Foto: AFP

  • Ukrayna ile Rusya arasında tırmanan gerginliğin diplomasiyle çözülmesi için ABD devrede. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, gerilimin Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline evrilmesini önleme girişimleri kapsamında dün Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitti. 

Blinken Kiev’deydi

Blinken burada Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile bir araya geldi. Blinken'ın resmi ziyareti, “ABD’nin Ukrayna'nın yanında olduğuna dair güçlü bir mesaj olarak” yorumlandı.

Bugün Berlin’e geliyor

ABD Dışişleri Bakanı, Kiev'in ardından Almanya’ya geçecek. Blinken bugün Berlin'de Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Alman Hükümet temsilcilerinin yanı sıra Fransa ve İngiltere dışişleri bakanlarıyla bir araya gelecek. 

Yarın Lavrov’la görüşecek

Blinken buradaki temaslarının ardından ise Rusya'nın "diplomatik bir çıkış yolu izleyip izlemeyeceğini anlamak amacıyla" yarın da Rus mevkidaşı Lavrov ile Cenevre'de bir görüşme gerçekleştirecek. Görüşme teklifi Blinken’dan geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Cenevre'deki görüşmenin, diplomatik çabaları sürdürmek ve Rusya'yı derhal çatışmayı önleme yönünde adımlar atmaya ikna etmek amacıyla gerçekleşeceği ifade edildi. Açıklamada, "ABD Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği desteği teyit etmek istiyor" denildi.

Müzakereler sonuçsuz kalmıştı

ABD ve NATO müttefiklerinin girişimiyle geçen hafta Avrupa’da Rus yetkililerle düzenlenen üç turluk müzakerelerden uzlaşı çıkmamıştı. Dün bir açıklama yapan BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric ise Lavrov ile Blinken’in yapacağı görüşmenin gerilimin düşmesini sağlamasını umduğunu ifade etti. 

Sınırda 100 bin Rus askeri

Rusya, Ukrayna sınırına yaklaşık 100 bin asker konuşlandırdı. Batılı ülkeler Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden endişe duyuyor. İşgal niyeti olmadığını belirten Rusya ise NATO'nun Doğu’ya doğru genişlememesi ve özellikle de Ukrayna'yı üye olarak kabul etmemesi konusunda güvence istiyor. 

NATO Ukrayna’ya silah veriyor

Rus hükümeti, NATO’nun Ukrayna’ya sunduğu mühimmat desteğinin, Rusya’nın güvenliğini tehdit ettiği görüşünde.

ABD ve müttefiklerinde de bu görüşü teyit edecek adımlar geliyor. Joe Biden yönetiminden dün yapılan açıklamada, ABD'nin Ukrayna'ya 200 milyon dolarlık ek savunma yardımı yaptığı bildirildi. İngiltere de 18 Ocak Salı günü Ukrayna'ya hafif antitank savunma sistemi ile göndermişti. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.