ABD F-16 kapısını araladı 

Dünya Haberleri —

 ABD'li Senatör Bob Menendez

ABD'li Senatör Bob Menendez

  • Biden yönetimi, ABD Kongresi’ne Türkiye’ye 20 milyar dolarlık F-16 savaş uçaklarının potansiyel satışı konusunda hazırlık yapılması talimatı verdi. Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez bir kez daha Türkiye’ye F-16 satışına itirazını dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığının, Türkiye'ye yeni F-16 satışı ve mevcut F-16'ların modernizasyon kitleriyle ilgili kararını, Temsilciler Meclisi ve Senato'nun ilgili komitelerinin başkan ve kıdemli üyelerine ön inceleme için ilettiğini bildirdi.

ABD'de askeri satış onaylarının gerçekleşmesi için Kongre'nin, NATO üyesi ülkelere yönelik 15 gün, NATO dışındaki ülkelere yönelik ise 30 gün içerisinde itiraz etmemesi gerekiyor. Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin görüştüğü kaynaklar ise Biden yönetiminin aynı anda Yunanistan'a da F-35 savaş uçaklarının satışı için Kongre onayını almaya çalışacağını söyledi. WSJ'ye göre Türkiye'ye F-16 satışının 20 milyar dolara mal olması bekleniyor. Türkiye hali hazırda ABD’den 40 adet F-16 savaş uçağı ve 80 adet de modernizasyon kiti satın almak üzere 2021 yılının Ekim ayında talepte bulundu. İki ülke arasında bu konudaki teknik görüşmeler de sonuçlandı. Biden yönetiminin satışı gerçekleştirmek istediği biliniyor ancak söz konusu satış için ABD Kongresi’nin onay vermesi gerekiyor.

Menendez vetosu sürüyor

Daha önce de Türkiye’ye F-16 satışına karşı olduğunu dile getiren Senatör Bob Menendez bu itirazını bir kez daha dile getirdi. Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez “Daha önce de net olarak ifade ettiğim üzere, Biden yönetiminin Türkiye’ye yeni F-16’ların satışı önerisine güçlü bir biçimde karşı çıkıyorum” dedi.

Menendez açıklamasında Erdoğan’ın, insan hakları ve demokratik normları hiçe saydığını ve "Türkiye'de ve komşu NATO müttefiklerine karşı endişe verici ve istikrarsızlaştırıcı davranışlarda" bulunduğunu söyledi. Bob Menendez “Erdoğan tehditlerini durdurana ve güvenilir bir müttefik gibi davranmaya başlayan kadar da bu satışı onaylamayacağım” ifadelerini kullandı.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez, ABD’nin Yunanistan’a F-35 savaş uçağı satma kararınıysa memnuniyetle karşıladığını söyledi. WASHİNGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.