ABD, İhvan’ı terör örgütü ilan edecek
Dünya Haberleri —

Müslüman Kardeşler / foto:AFP
- ABD, Müslüman Kardeşler’i yabancı terör örgütü ilan etmeye hazırlanıyor. Teksas Valisi Greg Abbott, geçen hafta hem Müslüman Kardeşler’i hem de Amerikan-İslam İlişkileri Konseyini (CAIR) "yabancı terör örgütleri ve ulus aşırı suç örgütleri" olarak ilan etti.
ABD Başkanı Donald Trump, Müslüman Kardeşler’i (İhvan) resmen yabancı terör örgütüolarak tanıma niyetinde olduğunu duyurdu. Trump, kararın "en güçlü ve etkili ifadelerle" hayata geçirileceğini ve nihai belgelerin hazırlanmakta olduğunu belirtti.
Trump, ilk başkanlık döneminden bu yana böyle bir tanımlama üzerinde dursa da süreç yıllardır askıda kalmıştı. Mısır’da yaklaşık bir asır önce kurulan Müslüman Kardeşler, çok sayıda ülkede şubeler, partiler ve paravan yapılar aracılığıyla faaliyet gösteriyor.
İlk adımı Teksas Valisi attı
Teksas Valisi Greg Abbott, geçen hafta hem Müslüman Kardeşler’i hem de Amerikan-İslam İlişkileri Konseyini (CAIR) "yabancı terör örgütleri ve ulus aşırı suç örgütleri" olarak ilan etti.Politico'nun aktardığına göre CAIR, bu tanımlamayı reddederek Teksas yönetimine karşı dava açtı.
Örgüt, kararın mülkiyet ve ifade özgürlüğü ile ilgili anayasal korumaları ihlal ettiğini, zira bildirinin CAIR üyelerinin Teksas’ta arazi edinmesini yasakladığını savundu. Vali Abbott ise geçen hafta yaptığı açıklamada, her iki grubun da "şeriat hukukunu zorla dayatmayı" amaçladığını öne sürdü.
Abbott, teröre destek, şiddet, tehdit ve taciz gibi eylemlerin, Teksas'a bu grupların eyalette mülk edinmesini yasaklamaktan başka "seçenek bırakmadığını" ifade etti. Açıklamada, Müslüman Kardeşler’in dünya genelinde yerel şubeler bulundurduğu, bunlar arasında teröre karışan grupların yer aldığı ve pek çok hükümetin istikrarsızlaştırıcı davranışları nedeniyle örgütün faaliyetlerini yasakladığı veya kısıtladığı anımsatıldı.
CAIR ise Abbott’ı doğrudan hedef alarak valiyi İsrail yanlısı tutumuna dikkati çekti. Örgüt, Abbott’ın İsrail’i eleştiren kuruluşları karalamak amacıyla "İslam düşmanı histeriyi" körüklediğini savundu.
Karardan bir gün sonra eyalet yönetimi, Teksas Kamu Güvenliği Dairesine hem CAIR hem de Müslüman Kardeşler hakkında soruşturma başlatılması talimatı verildiğini duyurdu.Müslüman Kardeşler’in statüsüne ilişkin federal düzeydeki tartışmalar yıl boyunca yoğunlaştı. Cumhuriyetçiler ve bazı Demokratlar, Dışişleri Bakanlığının örgütü resmen yabancı terör örgütü listesine alması için baskı yapıyor.
Dışişleri Bakanı Marco Rubio, geçtiğimiz Ağustos ayında yaptığı açıklamada hamlenin "gündemde olduğunu" belirtmiş ancak örgütün çok sayıda kolu ve iştiraki bulunması nedeniyle sürecin her birimin ayrı ayrı değerlendirilmesini gerektirdiğini ve zaman aldığını vurgulamıştı. TEKSAS















