AB’de kadına şiddete karşı yasa

Kadın Haberleri —

  • Avrupa Birliği üyesi ülkeler ilk kez, kadına yönelik şiddetle mücadeleye yönelik yasa üzerinde anlaşmaya vardı. Yasaya göre,  kadın sünneti, zorla evlendirme, nefret söylemi suç kapsamında ele alınacak. 

Avrupa Birliği üyesi ülkeler birlik çapında ilk kez, kadına yönelik şiddetle mücadeleye yönelik yasa üzerinde anlaşmaya vardı.

Yasaya göre, üzerinde anlaşılan mevzuat kadın sünneti ve zorla evlendirme dahil olmak üzere birçok konuyu suç olarak sayıyor. Yine bazı ülkeler ilk kez çevrimiçi şiddeti suç olarak kabul ederken, nefret söylemi, çevrimiçi takip ve taciz ve mahrem görüntülerin rıza dışı paylaşılması suç haline gelecek.

DW’nin yer verdiği bilgilere göre, üye devletlerin ortak bir tecavüz tanımı üzerinde anlaşmaya varamaması, müzakerelerin en tartışmalı noktası oldu.

Aralarında Belçika, Yunanistan ve İtalya’nın da bulunduğu bazı ülkeler yasaya bunu da dahil etmek istedi ancak Fransa, Almanya ve Macaristan gibi ülkeler Brüksel’in kendi yetki alanını aştığını öne sürerek bu fikre karşı çıktı.

Avrupa Komisyonu, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yasayı ilk olarak 8 Mart 2022’de önerdi. Avrupa Parlamentosu ve Konseyi’nin hala anlaşmayı resmi olarak onaylaması gerekiyor.  STRASBOURG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.