AB’den şartlı gevşetme

Dünya Haberleri —

Kaja Kallas / foto: AFP

Kaja Kallas / foto: AFP

  • Suriye’ye dönük yaptırım kararlarını 14 yılın ardından gevşetme kararı alan Avrupa Birliği (AB), durum kötüleşirse karardan vazgeçebileceklerini açıkladı.
  • Yüksek Temsilci Kallas: "Hızlı hareket etmeyi hedeflerken, durumun daha da kötüleşmesi halinde rotayı tersine çevirmeye hazır olduğumuzu da biliyorsunuz.

Avrupa Birliği (AB), Suriye'yle yeni bir sayfa açıyor. Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Suriye'ye karşı 14 yıldır uygulanan yaptırımlardan bazılarını gevşetme kararı aldı. Bakanların üzerinde anlaştığı yol haritası gereği, ilk etapta enerji, havacılık ve finans alanındaki yaptırımlar gevşetilecek. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, benimsenen yaklaşımın Suriye ekonomisine ivme kazandırabileceğine ve ülkenin yeniden ayağa kalkmasına yardımcı olabileceğine vurgu yaptı.

Adım adım ve şartlı 

AB, Suriye yönetiminin insan haklarının korunmasına önem vermesini, kapsayıcı bir yaklaşım benimsemesini, yeni bir anayasa hazırlamasını ve mümkün olan en kısa sürede seçim düzenlemesini istiyor.

Yüksek Temsilci Kallas, AB'nin yaklaşımını şu sözlerle özetledi: "Hızlı hareket etmeyi hedeflerken, durumun daha da kötüleşmesi halinde rotayı tersine çevirmeye hazır olduğumuzu da biliyorsunuz. Buna paralel olarak insani yardım ve toparlanma çabalarını da artıracağız."

Üzerinde anlaşılan yol haritası gereği, AB adım adım ve şarta bağlı olarak ilerleyecek. Yeni Suriye yönetimi, AB'nin beklentilerini karşılayan olumlu adımlar attığı sürece yaptırımları gevşetme yaklaşımı korunacak ve ilk aşamada gevşetilen yaptırımlara yenileri eklenebilecek. Suriye, AB beklentilerini görmezden gelir ya da tersine adımlar atarsa, Brüksel'in tutumu da olumsuza dönecek. Gevşetilen yaptırımların tekrar tam şekilde devreye sokulması gündeme gelecek. AB'nin gevşetme hamlesi, yeni yönetimin uluslararası alandaki meşruiyetinin güçlendirilmesi açısından önemli bulunuyor.

Finans, Enerji ve Ulaştırma

AB, finansal sektörün yeniden inşaya destek olmak, altyapının ve kamu hizmetlerinin doğru şekilde işlemesini sağlamak için kritik önemde olduğu görüşünü paylaşıyor.
AB, Suriye ham petrolü ve rafine petrol ürünlerinin satın alınmasını, ithalini ve taşınmasını yasaklamıştı. Enerji ve elektrik altyapısı, Suriyelilerin günlük yaşamlarının iyileştirilmesi açısından önemli bulunuyor.

AB, ulaştırma sektörü için de sert yaptırımlar uyguluyor. Suriye Arap Havayolları gibi Suriyeli şirketlerin işlettiği uçuşların gerçekleştirildiği uçakların AB havalimanlarına inmesine izin verilmiyor. Ulaştırma, ülkenin dış bağlantılarının sağlanması açısından önemli görülüyor. AB, özellikle Suriye'deki havalimanlarının tam operasyonel hale gelmesine öncelik veriyor. BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.