Abdullah Kalay’ın ölmesi mi bekleniyor?

  • İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, “F Oturumu” eyleminin 534. haftasında hasta tutsak Abdullah Kalay’ın durumuna dikkat çekti.  

 

Dernek binası önündeki açıklamada, Kocaeli Kandıra 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Abdullah Kalay’ın sağlık durumunu, İHD Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ferit Barut paylaştı. Wernicke - Korsakoff hastalığının yanında ileri derecede kalp yetmezliği, işitme kaybı, bacaklarda ödem, hemoroit, prostat hastalığı da olan Kalay’ın cezaevi koşullarında yaşamının ağır tehdit altında olduğuna dikkat çekildi. Barut, 1992’de tutuklanan Kalay’ın, Wernicke- Korsakoff tanısı konulunca 2002’de tahliye edildiğini, ancak hapis cezasının 2010’da onaylanınca sağlık durumu değişmediği halde yeniden tutuklandığını hatırlattı. 

Kalay’ın 2012’de kalp krizi geçirdiğini ve anjiyo sonrasında tıkalı ana damarına stent takıldığını ifade eden Barut, “Geç müdahale edildiği için kalbinde, damar ve böbreklerinde ağır bir tahribat oluştuğu belirlendi ve bundan dolayı kalp ve böbrek yetmezliği gelişti. Kalbinin yüzde 30 kapasite ile çalıştığı tespit edildi ve yıllarca 10 çeşit ilaç kullandı, ancak durumu daha da kötüye gitti. 2019’da da kalbine pil takıldı. 2020’de kalp pili muayenesi sırasında yeniden kalp krizi geçirdi. Kalay, acil müdahaleyle bir kez daha ölümden döndürüldü. Kalay için Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı, dört kez ‘hapishanede kalamaz’ raporu verdi. Buna rağmen İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu bu raporları kabul etmeyerek Kalay’ın tahliyesini engelledi” dedi. 

Kalay’ın son durumu hakkında ailesinin verdiği bilgileri aktaran Barut, sözlerini şöyle noktaladı: “ Nefes almakta ve ayakta durmakta zorlanan Kalay, 2022’de Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne götürüldü. Acil müdahale sonrası yeniden Adli Tıp’a sevk edildi. Adli Tıp Ana Bilim Dalı, Kalay’a EKO çekimi için 7 Temmuz 2022’ye, Sintigrafi için de 30 Eylül’e randevu verdi. Kalay’a hiçbir tedavi uygulanmadan koğuşuna geri götürüldü. Kaygı içinde yaşayan ailesi, Kalay’ın hayatını kaybetmeden önce serbest bırakılarak tedavisinin dışarıda devam ettirilmesini istiyor.”  İSTANBUL

 

Hasta tutsak Aykaç’ın infazı entelenmeli

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 406. haftasında Patnos L Tipi Kapalı’da tutulan ağır hasta tutsak Methi Aykaç’ın, tahliye edilmesi için çağrıda bulundu.

İHD Ankara Şubesi önünde yapılan açıklamada “Tedavi haktır engellenemez ve hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartı açıldı. İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, Aykaç’ın beyninin sol tarafında bulunan kistin yaşamı açışından risk teşkil ettiğini belirtti. Aykaç’ın aynı zamanda sağ böbreğinde yetmezlik olduğunu, nefes darlığı problemleri de yaşadığını aktaran Çevirmen, “Ayrıca kulaklarında işitme kaybı sorunu da devam ediyor. Ağır olan ve sürekli kontrol altında tutulması gereken hastalıklarına dönük tedavileri ve tetkikleri salgın sürecinde, hastaneye gidiş ve gelişlerde sorun yaşanmasından kaynaklı olarak sekteye uğramıştır” diye konuştu.

Ağır hasta tutsakların tam teşekküllü hastanelerin olduğu kentlere sevk edilmesi gerektiğini vurgulayan Çevirmen, “Tam teşekküllü hastanelerden uzak yerlerde tutulması yaşamları açısından risk teşkil etmektedir ve acil tedavi ve müdahale imkanını da ortadan kaldırmaktadır” dedi. Aykaç’ın aynı zamanda ailesinden uzakta bir cezaevinde tutulduğunu ve sevk talebi olduğunu da dile getiren Çevirmen, şunları söyledi: “Acil olarak hem ailesine yakın hem de tam teşekküllü hastanelerin bulunduğu bir ile sevkinin yapılması elzemdir. Heyet raporunun aldırılarak infazının ertelenmesi için girişimlerde bulunulmasını da talep ediyoruz.” n VAN

 

Kobanêli tutsağa Elazığ’da işkence

Elazığ Cezaevi’ne sürgün edilen Kobanêli tutsak Abdo Şeyh, çıplak arama dayatması ve işkenceye maruz kaldı. 

Elazığ, Şakran ve Silivri’de cezaevlerinde tutulan tutsaklar, yaşadıkları hak ihlallerine dair Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş’a birçok mektup gönderdi. Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden mektup gönderen Serhat Tekin, 12 Mayıs’ta getirilen Abdo Şeyh isimli Rojavalı bir tutsağın yaşadıklarını yazdı. Cezaevi girişinde gardiyanlar tarafından çıplak arama dayatılan tutsağın darp edildiğini belirten Tekin, “Rojava’nın Kobanê kentindendir. Yaşanan darp olayının gerekçesi her ne kadar ‘çıplak arama’ olarak gösterilse de fiziki darp sesinin girişten sonra odada sürmesi asıl gerekçenin farklı olduğunu göstermektedir” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.