Açıkça hedef gösterdiler

Dünya Haberleri —

Cemil Albay (solda) İsmail Erel (sağda) Foto: Yeni Şafak

Cemil Albay (solda) İsmail Erel (sağda) Foto: Yeni Şafak

  • Almanya'da Türk iktidarının hedef haline getirdiği gazeteci Cevheri Güven'in ev adresi ve evinin korkisini yayınlayan Sabah gazetesi ve ahaber temsilcilerinin evinin basılmasının Darmstadt Savcılığı, "kişisel verileri tehlike oluşturacak şekilde yayılması" yapılan yayından kaynaklandığını açıkladı.

Cevheri Güven’in ev adresi ve krokisi A Haber ve Sabah Gazetesinde yayınlanması ardından Alman polisi İsmail Erel ile Cemil Albay’ın evini basarak delil topladı. Gözaltı süreci ve baskınlar hakkında açıklama yapan Darmstadt Savcılığı bunun Güven’in hayatını tehlikeye attığına dikkat çekti. Savcılık, Almanya'da Sabah temsilcileri İsmail Erel ile Cemil Albay'ın evinin "kişisel verilerin tehlike oluşturacak şekilde yayılması" şüphesi ile bağlantılı olarak arandığını açıkladı.
Frankfurt’ta polisin yaptığı baskında göz altına alınan ve delillerin toplanması ardından serbest bırakılan, iktidar medyasının Avrupa ayağından İsmail Erel ve Cemil Albay Cevheri Güneri’nin adresinin açık edilmesi ve evinin krokisine varıncaya dek deşifresi şüphesi ile göz altına alınmıştı. İktidarının yayın organlarında FETÖ (Gülen Cemaati) ihbarı olarak lanse edilen olayın gerçek yüzününü savcılık açıkladı. Sabah gazetesi ve A Haber Almanya Temsilcisi İsmail Erel ve Sabah Avrupa gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cemil Albay'ın soruşturulmasından sorumlu Darmstadt Savcılığı ve Emniyeti'nden açıklama yapıldı.

126’ıncı maddeye göre suç
Darmstadt Savcılığı, "kişisel verilerin tehlike oluşturacak şekilde yayılması" şüphesi üzerine başlatılan soruşturma kapsamında 46 ile 51 yaşındaki gazetecilerin evlerinde arama yapıldığını duyurdu. Savcılığın verdiği bilgilere göre, aramada "veri depolama araçları ve diğer kanıt oluşturan unsurlara" el konuldu. Kriminal polis tedbirlerinin tamamlanmasının ardından söz konusu iki kişinin serbest bırakıldığını açıklayan Savcılık, soruşturmanın devam ettiğini duyurdu. Savcılık Alman haber ajansı dpa'ya açıklamasında ise söz konusu gazeteciler hakkında "gözaltı işlemi yapılmadığını" ifade etti.  "Kişisel verilerin tehlike oluşturacak şekilde yayılması" Alman Ceza Kanunu'nun 126'ıncı maddesine göre suç teşkil ediyor.

Bilindik bir yöntem
Almanya'da yaşayan Cevheri Güven, Twitter hesabından yaptığı açıklamada soruşturmanın kendi şikayeti üzerine başlatıldığını doğruladı. Sabah gazetesinin evinin adresini ifşa ederek "saldırganlara açıkça yol gösterdiğini" belirten Güven, "Adresimi bulmaya çalışıyorlardı. Sabah Gazetesi adresimi, evimin fotoğrafını yayınlayarak, saldırganlara açıkça yol gösterdi. Ev adresimin bulunması, görüntüleme tarzı, istihbari bir çalışmaydı. Sürekli video yayınlayan biriyim ve benim fotoğrafımı gizlice çekmenin anlamı yoktu. Hedef, adresimi ifşa etmekti. Evimin iç krokisine kadar anlatıldı ahaber’de. 2000’li yıllarda adresleri ifşa edilen ve “fanatiklerce” öldürülen azınlık mensupları sürecinden bilinen bir yöntem bu" dedi.
Cevheri Güven, “Her şeyin adilce sonuçlanmasını umarım” dediği twitinde Türkiye’de yaşanan sorunların Almanya’ya sirayet ettirilmesinden duyduğu rahatsızlığı da dile getirdi. FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.