Açıklasana Hulusi!

Hulusi Akar

Hulusi Akar

  • Türk ordusunun, öldürülen askerlerinin kimliklerini açıklamadığı, kayıplarını sakladığı artık sır olmaktan çıktı. Türk Genelkurmayı ve Savunma Bakanlığı, 29 Mayıs'tan itibaren sadece uzman çavuşlar Muhammed Serttaş, İslam Sancak ve Hasan Çatal'ın öldürüldüğünü duyurdu. 
  • HPG BİM ise 44 askerin öldürüldüğünü yer ve zaman göstererek bildirdiği dünkü açıklamasında, cenazelerinin üzerine gidilen ve isimleri tespit edilen askerleri paylaştı: astsubay kıdemli çavuş Yunus Eylik ile uzman çavuşlar Ali Taşkın, Mevlüt Çetin, Ahmet Akpınar ve Uğur Doğru.

Gerillanın, 1 Haziran Hamlesi’nin 18. yıl dönümünü selamlamak amacıyla gerçekleştirdiği eylemler devam ediyor. Türk ordusu, savaş mevzilerini yüzlerce kez obüs, 28 kez kimyasal silah ve 34 kez de savaş uçaklarıyla bombaladı. Buna rağmen gerillanın eylemleri sonucunda 44 Türk askeri öldürüldü, 2'si yaralandı. 1 helikopter ağır darbelendi, 3 mobesse kamera sistemi ve 1 termal kamera imha edildi. Cenazelerinin üzerine gittiği astsubay kıdemli çavuş Yunus Eylik, uzman çavuş Ali Taşkın (Siirt Komando Tugayı), uzman çavuş Mevlüt Çetin, uzman çavuş Ahmet Akpınar ve Uğur Doğru’nun kimlikleri tespit edildi. 

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, saldırı ve eylemlerle ilgili şu bilgiler verildi:

Zap Bölgesi

* Şehîd Savaş Maraş Devrimci Hamlesi çerçevesinde 30 Mayıs’ta Girê FM Direniş Alanı’nın savaş mevzilerine doğru ilerlemek isteyen Türk askerleri, takibe alındı. Denetim altındaki Türk askerleri, saat 12.55’te yarı hareketli YJA Star timlerince vuruldu. 10 Türk askerini öldüren YJA Star gerillaları, 4 askerin cenazesinin üzerine giderek, 3 MPT-55 ferdi silah, 3 askeri dürbün, 1 adet lazerli noktalayıcı ve Uğur Doğru isimli askere ait cep telefonuna el koydu. 
* Gerilla, 30 Mayıs günü 11.40 – 16.00 saatleri arasında Girê FM Direniş Alanı’nın savaş mevzileri çevresindeki Türkaskerlerini 9 kez suikast taktiğiyle vurdu; 8 Türk askeri öldürüldü, 1'i ise yaralandı.
* Cenazeleri uzun süre denetim altında kaldı. Ağır bir darbe alan Türk ordusu, alanı yoğun bir şekilde bombaladıktan sonra gece saatlerinde kayıplarını alandan uzaklaştırabildi. 
* Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi çerçevesinde 29 Mayıs saat 08.00’de Karker Direniş Alanı’nın savaş mevzilerini patlayıcılarla bombalamak isteyen Türk askerlerine müdahale edildi. Türk askerleri, yanlarında getirdikleri 20 kg patlayıcıyı bırakarak kaçtı.
* Türk ordusunun Şehîd Şahîn Direniş Alanı’na yerleştirdiği 1 mobesse kamera sistemi, 30 Mayıs günü saat 14.30’da imha edildi.
* YJA Star gerillaları, 30 Mayıs günü 08.30 – 18.00 saatleri arasında Karker Direniş Alanı’ndaki savaş mevzilerine doğru ilerlemek isteyen Türk askerlerini sabotaj ve suikast taktikleriyle vurdu; 2'sini öldürdü. 
* Şikefta Birîndara Direniş Alanı’nı bombalamak isteyen saldırı helikopteri, 30 Mayıs günü saat 23.00’te hedef alındı. Ağır darbe alan helikopter alandan uzaklaşmak isterken tekrardan vuruldu. Xeregol alanına doğru gitmek isteyen helikopterin gittiği istikamette büyük bir patlama meydana geldi ve alan savaş uçaklarıyla yoğun bir şekilde bombalandı.

Metîna Bölgesi

* Cenga Xabûr Devrimci Hamlesi kapsamında 27 Mayıs günü saat 20.30’da Girê Hakkarî Direniş Alanı’nın Girê Şehîd Şoreş savaş mevzileri çevresindeki Türk askerleri denetim altın alındı. Gerilla, baskın ve sızma taktikleriyle 2 koldan eyleme geçti. Birinci eylem kolu, el bombaları ve ferdi silahlarla vurdu; 6 askeri öldürdü. İkinci eylem kolu ise yakın mesafeden vurarak 8'ini öldürdü. Eylem alanına müdahale etmek isteyen Türk askerleri de suikast taktiğiyle vurularak 4'ü daha öldürüldü. Bu eylem sırasında Apocu militan ruhla işgalcilerin üzerine giden ve fedaice savaşan Laşer ve Hêzil şehadete ulaştı.
* Girê Hakkarî Direniş Alanı’nın Girê Şehîd Şoreş savaş mevzileri çevresinde hareket halinde olan Türk askerleri, 28 Mayıs'ta baskın eylemiyle vuruldu; en az 3'ü öldürüldü, 1'i yaralandı. Eylem sırasında saldırı kolunda yer alan ve işgalcilere ilk darbeyi vuran Seren, çatışmalarda şehadete ulaştı.
* Girê Hakkarî Direniş Alanı’nın Girê Şehîd Zemanî savaş mevzileri çevresindeki bir grup işgalci, 30 Mayıs günü saat 13.40’ta ferdi silahlarla vuruldu; 3'ü öldürüldü. 
* Türk ordusunun Girê Azad boğazına yerleştirdiği 1 mobesse kamera sistemi ve 1 termal kamera, 30 Mayıs günü saat 08.40’ta imha edildi. 
* Girê Hakkarî Direniş Alanı’nın Girê Şehîd Zemanî savaş mevzilerine doğru 29 Mayıs günü saat 17.30’da ilerlemek isteyen Türk askerlerinin etkili vurulduğunu; 11'inin öldürüldüğünü, 2'sinin ise yaralandığını, önceki gün açıkladı. Gerilla, eylem sırasında 9 askerin cenazesinin üzerine giderek astsubay kıdemli çavuş Yunus Eylik, uzman çavuş Ali Taşkın (Siirt Komando Tugayı), uzman çavuş Mevlüt Çetin ve uzman çavuş Ahmet Akpınar’ın öldürüldüğünü netleştirdi. Bunların üzerindeki 1 MPT-66 silahı ve 2 şarjörü, 1 adet BKC silahı zinciri ve 470 mermisi, 2 paket tabanca mermisi, 1 adet tabanca şarjörü, 1 adet B-7 roketi, 10 metre fitil, fünye, 1 adet mayın patlatma cihazı, 3 adet askeri çanta, 1 adet termal kamera, 1 adet gece dürbünü, 1 adet gündüz dürbünü, 4 adet bombaatar mermisi, 1 adet kasatura, 1 adet cep telefonu, 1 adet kafa kamerası, 1 adet pusula, 1 adet portatif güneş paneli ile çok sayıda yaşam ve sağlık malzemesine el konuldu. 

Xakurkê Bölgesi

* Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi çerçevesinde 28 Mayıs günü saat 08.30’da Girê Şehîd Axîn’deki Türk askerleri, ağırsiahlarla vuruldu. Ertesi gün baat 17.00’de Girê Şehîd Axîn çevresine yerleştirilen 1 mobesse kamera sistemi imha edildi. 

30 Mayıs'taki bombardıman

Türk ordusunun 30 Mayıs'ta kimyasal silah ve patlayıcılarla gerçekleştirdiği saldırılar ise şöyle:
* Zap'a bağlı Girê Şehîd Berxwedan, Şehîd Hewrê, Karker, Girê Cehennem alanları ile Avaşîn’e bağlı Werxelê Direniş Alanı, 28 kez kimyasal silah ve patlayıcılarla bombalandı.
* Zap'a bağlı Girê Cûdî, Şehîd Şahîn, Kunîşka, Kurojahro, Girê Ortê, Girê Cehennem ve Şehîd Harûn alanları, saldırı helikopterleri ve sınır hattındaki karakollardan atılan obüslerle yüzlerce kez ve 25 kez de savaş uçaklarıyla bombalandı.
* Metîna'ya bağlı Serarû, Dêşîşê, Êdînê köylerinin çevresi ile Girê Hakkarî alanları, saldırı helikopterleri ve sınır hattındaki karakollardan atılan obüslerle bombalandı. 
* Avaşîn'e bağlı Werxelê Direniş Alanı, sınır hattındaki karakollardan atılan obüsler ve 6 kez de savaş uçaklarıyla bombalandı. BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.