Açlık grevi 106. gününde

  • İmralı tecridine karşı cezaevlerinde başlatılan açlık grevi eylemi, 106. gününe girdi.

 

Türk cezaevlerindeki PKK ve PAJK’lı tutsakların, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması talebiyle 27 Kasım’da başlattığı süresiz-dönüşümlü açlık grevi, 106. gününde devam ediyor. Aynı amaçla Mexmûr Şehit Aileleri Derneği’nde 85, Yunanistan’ın Lavrio Kampı’nda ise 68 gündür açlık grevi yapılıyor.

Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) Van Şubesi Eşbaşkanı Kudret Temel, taleplerin karşılanması için yetkililere seslendi. Tecridin sona ermesi, cezaevlerine yeteri sıcak suyun verilmesi, tutsakların havalandırmaya çıkarılması ve hastaneye sevklerin geciktirilmeden yapılması gibi taleplerin meşru olduğunu vurgulayan Temel, "Bizler de tecridin kaldırılması istiyoruz. Yasalardaki haklar uygulanmalı. Adalet Bakanlığı ve milletvekilleri sessiz kalmamalı. Tutukluların haklı talepleri bir an önce yerine getirilmelidir” dedi. 

Temeli, derneklerine başvuran tutuklu ailelerinin de benzer taleplerde bulunduklarını belirterek, şunları paylaştı: "Aileler, herkesin tutukluların taleplerini sahiplenmesini, hak ihlallerinin burada sonlanmasını istiyor. Yine 75-80 yaşındaki hasta tutukluların tahliyesi talep ediliyor. 'Artık bir adım atılmasa cezaevlerinin önüne geçeceğiz’ diyorlar.” 

Tutsakların kararlılığına işaret eden Temel, "Tutukluların grevi halen dönüşümsüze geçmeden bir an önce tecrit kaldırılsın. Cezaevlerinde cenazeler çıkmasın. Herkes bu duruma karşı sesini çıkarsın, kimse sessiz kalmasın ve tutuklulara sahip çıkılsın” diye konuştu. 

Avukatlardan İmralı başvurusu

İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde tutulan Öcalan’ın avukatları Rezan Sarıca, Raziye Öztürk, İbrahim Bilmez ve Serbay Köklü, müvekkilleriyle görüşmek için Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na yeniden başvurdu. Avukatlar, müvekkilleriyle görüştürülmemeleri durumunda, telefon görüş hakkının kullanılmasını talep etti. Öcalan'ın avukatlarından Rezan Sarıca ve Nevroz Uysal, müvekkilleriyle 8 yıl aradan sonra 2-22 Mayıs, 12-18 Haziran ve 7 Ağustos 2019 tarihlerinde görüşebildi.  VAN

 

50 tutsağın eşyaları verilmiyor

Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan 50 tutuklu, geçen hafta aynı kampüs içinde yer alan Diyarbakır 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sevk edildi. Sevk sırasında tutuklulara bilgi verilmezken, yakınlarından edinilen bilgilere göre; birkaç kıyafet dışında tüm eşyaları verilmedi.

Kalem, defter, kitap, radyo, maske, tıraş malzemeleri, tabak gibi birçok eşyaya sevk sırasında el konulduğunu belirten tutsak yakınları, 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde ise her odaya iki tutsağın konulduğunu söyledi. Yatak ve elbiseler dışında hiçbir eşyanın odalarda bulunmasına izin verilmediğini dile getiren tutsak yakınları, daha önce tutsakların, yönetimden taleplerini yazılı olarak sunma yönteminin değiştirildiğini ve taleplerin odaların duvarlarına asılı olan kara panoya beyaz kalemle yazıldığını kaydetti. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.