Adalet çıglığını duyun!

  •  Şenyaşar Ailesi'nin Adalet Nöbeti’nin 1. yıl dönümüne ilişkin açıklama yapan hak savunucuları, Emine Şenyaşar'ın adalet çığlığının duyulmasını ve gereğinin yapılmasını istedi. 

 

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018'de AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar ile katliamdan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar’ın Urfa Adliyesi önünde 9 Mart 2021'de başlattığı Adalet Nöbeti 367. gününde devam ediyor.

Adalet Nöbeti’nin 1. yıl dönümünde aileyi ziyaret eden hak savunucuları açıklama yaptı. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Sözcüsü Ebru Günay, HDP milletvekilleri Ömer Öcalan, Feleknas Uca, Ayşe Sürücü, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, Amed Barosu'nda Adalet Nöbeti tutan aileler, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları, İnsan Hakları Derneği (İHD) Urfa, Malatya, Amed, Şırnak, Batman, Mersin ve Adıyaman şubeleri ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed, Antep, Mersin ve Urfa Şubeleri, tüm bölge barolarından temsilciler ve yüzlerce yurttaş, destek vermek için Urfa Adliyesi önüne geldi.

Kurulan Adalet Kürsüsü'nde ilk olarak konuşan HDP Sözcüsü Ebru Günay, iktidarın katilleri koruduğunu belirterek, "Bu nöbet  ve adalet talebi artık milyonlarca insanındır. Şenyaşar Ailesi için adalet sağlandığında Türkiye’de gerçek adalet gelmiş olacak. Adalet gelene kadar aile ile dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz" dedi.  

DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, katliamın üzerinden yaklaşık dört yıl geçtiğini hatırlatarak, "Hala bir dosya açılmamış ama anneye her gün dava açılıyor. Emine Anne geri adım atmadı,  biz de geri adım atmayacağız. Kürdistan ve Türkiye'ye adaleti, demokrasi mücadelesi getirecek. Sonuna kadar ailenin yanında olacağız" şeklinde konuştu. 

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, bu katliamı yapanları iyi tandıklarını belirterek, hesap vereceklerinin altını çizdi.  

Ailenin avukatı Bülent Duran ise şunların ifade etti: "Bizim çığlığımız adil ve tarafsız bir yargı içindir. Barolar bu dosyaya müdahil olabilir. Emine Anne'nin çığlığı, adalet çığlığıdır, bu çığlığa kulak vermek herkesin görevi." 

Ferit Şenyaşar

Yargıya rağmen adalet

Konuşmaların ardından Özgürlük İçin Hukukçular Derneği'nden Av. Serdar Tüm, hazırlanan açıklamayı okudu. Ailenin nöbetini tüm engellemelere rağmen sürdüğünü vurgulayan Tüm, "Emine Şenyaşar’ın maruz kaldığı yargı şiddetine, fiziki ve psikolojik saldırılarına rağmen inanç kırılmadı. Adalet arayan herkese umut olup büyüyerek devam etti. Bugüne gelindiğinde ise adalet talebinin yargı makamları tarafından halen yerine gelmediğini adil yargılamanın olmadığını görüyoruz" diye konuştu. İktidarın tutumunu, yargı süreci ile ailenin yaşadıkları ve mücadelesini anlatan Tüm, taleplerini şu şekilde sıraladı:

*  Hastane dosyasındaki hukuksuzlukların, ihmalkarlıkların son bulmasını (hastane görüntülerinin çalınması ile ilgili tüm sorumlular hakkında derhal işlem başlatılması) soruşturma dosyasındaki gizlilik kararının kaldırılmasını, Fadıl Şenyaşar’ın yargılandığı davanın adil bir şekilde devam etmesi için derhal gerekli sürecin başlatılmasını talep ediyoruz.

* Şenyaşar Ailesi'nin adalet arayışı, Türkiye’deki hukuksuzluğun, cezasızlık politikasının sembolü olduğu kadar aynı zamanda çarpık ve tıkanmış olan hukuk mekanizmasına rağmen adaletten vazgeçmemenin, direnmenin ve mücadelenin de sembolüdür. Emine Anne'nin sesi olmaya devam edeceğiz.  Hukuksuzluğa dur demek, bu zulmü sonlandırmak için buradayız."

 Birlikte adalet mücadelesi 

Daha sonra söz alan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik ise "Gerçek, evrensel hukuk normları eşliğinde bir adaletin sağlanması için mücadeleyi devam ettirenin önemli olduğunu belirtiyoruz. Bütün engellemelere rağmen nöbeti sürdüren ailenin sonuna kadar yanında olacağız. Bu adalet mücadelesini birlikte yükseltmeliyiz. Adalet gerçekleşen kadar mücadele edeceğiz, Korkmuyoruz" dedi.

Kürsüde İnsan Hakları Derneği (İHD), TOHAV, Türkiye İşçi Partisi (TİP), CHP, HDP, Deva Partisi Urfa İl Örgütü, Urfa, Antep, Amed, Mardin ve Mersin barolarından yetkililer söz alarak ailenin adalet talebini dile getirerek, ailenin yanında olduklarını vurguladı. 

İnsan hakları savunucuları, yapılan açıklamaların ardından, aile ile birlikte Adalet Nöbeti tuttu. Eyleme destek olmak için adliye binası önüne gelen yurttaşlar ise kürsüde söz alarak, ailenin taleplerini dillendirdi.   URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.