Adalet gelmeden evine gitmeyecek

Şenyaşar Ailesi

Şenyaşar Ailesi

  • İki evladı ve eşi gözleri önünde katledilen, bir çocuğu 5 yıldır tutuklu bulunan 68 yaşındaki Emine Şenyaşar ve oğlu Ferit Şenyaşar 846 gün Urfa Adliyesi önünde tuttukları Adalet Nöbeti’ni Ankara’ya taşıdı.
  • Meclis’ten Adalet Bakanlığı’na yürümek isteyen Şenyaşar ailesi polislerce engellendi. Zulüm karşısında nöbet tuttuğunu vurgulayan anne Emine Şenyaşar, "Eğer oğlumu bırakmazlarsa Adalet Bakanlığı önünde oturmaya devam edeceğim" dedi.

Urfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018’de Şenyaşar ailesinden üç kişinin öldüğü olayın ardından Emine Şenyaşar ve oğlu Ferit Şenyaşar'ın 9 Mart 2021 tarihinde başlattıkları Adalet Nöbeti Ankara'ya taşındı.

Yeşil Sol Parti Urfa Milletvekilli Ferit Şenyaşar, Adalet Nöbeti eylemlerine dair Meclis'te açıklama yaptı. Açıklamaya anne Emine Şenyaşar da katıldı. Ferit Şenyaşar açıklamada şunları söyledi: "İki evladı ve eşi hastanede gözleri önünde katledilen, bir çocuğu da beş yıldır tutuklu bulunan anne, adalet için bugün Ankara'dadır. 68 yaşına rağmen 846 gün Urfa Adliyesi önünde Adalet Nöbeti tuttu. Tek talebi adaletin sağlanmasıydı, yetkililerin onu duymasıydı ama maalesef Ankara'da adalet sağlayıcılar annenin adalet çığlığını görmezden geldi."

'Bize güç veren inancımızdır'

Artık nöbete Ankara'da devam edeceklerine vurgu yapan Şenyaşar, "Annenin adalet mücadelesini Ankara'ya taşımamızdaki amacımız devletin herhangi bir kurumunu karalamak, itibarsızlaştırmak değildir. Adil bir yaşam için yetkililerden adalet talep ediyoruz. Meclisteki açıklamamızdan sonra Adalet Bakanlığı’na gideceğiz. Bakanlıkla görüşme talebini ileteceğiz. Bakan Tunç'a haklı adalet talebini iletip adaletin sağlanacağına dair bize söz verirse biz de tekrar geri döneceğiz” dedi.

 

 

Adalet gelmeden tedaviyi reddediyor

Annesi Emine Şenyaşar’ın sağlık sorunlarına dikkat çekerek, “Ankara'da fazla kalmak istemiyor. Hem gözlerinden hep dizlerinden ameliyat olacak. Aynı zamanda psikolojik tedavi de görüyor. Adalet gelmeden tedavi sürecini kabul etmiyor. Adalet Bakanı’ndan bu konuyla ilgili gerekli hassasiyeti bekliyoruz. Anne adalet gelmeden evine gitmeyecek. Adalet sağlanmadığı sürede dayanışma mücadelemizi Ankara'da sürdüreceğiz. 5 yıllık haksızlık ve adaletsizliğe rağmen adalete ve hukuk devletine olan inancımızı kaybetmedik. Çünkü umut, zaferden daha değerlidir. Bize güç veren bizi yaşatan adalet inancımızdır, umudumuzdur" diye konuştu.

'Oğlumu bıraksınlar'

Anne Emine Şenyaşar ise zulüm karşısında nöbet tuttuğunu vurguladı ve ekledi: “Oğlumu bıraksınlar. Artık yeter. Ben de evime ve torunlarımın yanına gideyim. Ailemi katlettiler, oğlumu hapse attılar. Eşimi gözlerimin önünde katlettiler. Eğer oğlumu bırakmazlarsa ben Adalet Bakanlığı önünde oturmaya devam edeceğim. Erdoğan da çok iyi biliyor, hükümet de çok iyi biliyor ki benim çocuğumun hiçbir suçu yok. Kayıtları çıkarsınlar eğer çocuklarım suçlu ise diğer iki çocuğumu da tutuklasınlar.”

Gazeteciler engellendi

Meclis'te açıklamalarını gerçekleştiren Şenyaşar ailesi, Meclis Dikmen kapısının çevresinde durduruldu. Görüntü almak isteyen gazeteciler polisler tarafından alana yaklaştırılmadı.

Oturma eylemi başlattı

Meclis önünde Şenyaşar ailesi ile polis arasındaki müzakerenin sonlanmasının ardından Adalet Bakanlığı önüne yürüyüşe izin verilmedi. Emine Şenyaşar, Meclis Dikmen kapısının önünde oturdu. ANKARA

 

*****

Ne olmuştu?

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız, seçim çalışmaları sebebiyle iş yerlerini ziyaret etti ve taraflar arasında çıkan tartışma sonrası Yıldız ve beraberindekiler Celal, Adil, Mehmet, Fadıl ve Ferit Şenyaşar kardeşlere saldırdı. Şenyaşarlar ağır yaralanarak Suruç Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. AKP'li Yıldız'ın yakınları, Şenyaşar ailesine kaldırıldıkları hastanede de saldırdı; Hacı Esvet Şenyaşar, oğulları Celal Şenyaşar ve Adil Şenyaşar katledildi. Şenyaşarlar kendilerine korumaya çalışırken de AKP'li İbrahim Halil Yıldız'ın kardeşi Mehmet Şah Yıldız öldü, sekiz kişi de yaralandı.

Saldırıya uğrayan suçlu oldu!

Saldırıda ağır yaralanan Fadıl Şenyaşar ve kardeşleri, tedavileri devam ederken gözaltına alındı ve Fadıl Şenyaşar tutuklandı. AKP’li Milletvekili Yıldız'ın ağabeyi Enver Yıldız ise 15 ay sonra 18 Eylül 2019’da 50 kişilik koruma ordusuyla Urfa Adliyesi’ne giderek teslim oldu ve tutuklandı.

Dosyalar sonra birleştirildi

Katliam soruşturması "işyeri” ve “hastane” olarak ikiye ayrıldı. İşyeri ile ilgili yapılan yargılamalarda, Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız’a ise 18 yıl hapis cezası verildi. 2 Nisan 2021'de Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen karar, 9 Aralık 2022’de Antep Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozuldu.

“Hastane” dosyası ile ilgili 4 yıl 4 ay süren soruşturma sonucunda gizlilik kararı kaldırılarak iddianame hazırlandı. Dava kapsamında yargılanan 19 sanık hakkında hapis cezası talep edildi. İlk duruşma 17 Ocak’ta Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Mahkeme, 1 Şubat'ta verdiği ara karar ile "Hastane" ve "İşyeri" dosyasını birleştirerek davanın görüldüğü Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkeme de 15 Mart'ı duruşma günü olarak belirledi ancak Maraş merkezli depremlerden dolayı görülemeyen duruşmanın 18 Temmuz'da yapılmasına karar verildi. Aile, 18 Temmuz'da Malatya'da görülen davada adalet sağlanmaması durumunda nöbetlerine Ankara'da devam edeceğini açıklamıştı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.