Adalet Nöbeti 200. gününde

Amed Adalet Nöbeti

Amed Adalet Nöbeti

  • Hasta ve İnfazı yakılan tutsaklar için Amed'de devam eden Adalet Nöbeti, 200. gününe girdi. Adalet Bakanlığı, 200 gündür hiçbir talebi duymadı.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) 31 Mart 2022 raporuna göre, Türk cezaevlerinde 651’i ağır olmak üzere toplam bin 517 hasta tutsak var. Çok sayıda tutsağın ise hücre cezası ve açlık grevine girmek gibi keyfi bahanelerle infazları yakılarak, tahliyeleri engelleniyor. Hasta tutsakların serbest bırakılması ve infazı yakılanların tahliye edilmesi için tutsak aileleri tarafından geçen yıl 16 Kasım’da Amed Barosu'nda başlatılan Adalet Nöbeti, 200 gündür sürüyor. 

Ailelerin bir müddet Baro'da tuttuğu nöbeti çok sayıda kurum ve kuruluş, siyasi parti temsilcileri ve milletvekilleri ziyaret etti. Ailelerin 129. günde Baro önünde yapmak istediği açıklama ise polislerce engellendi. Yine milletvekillerinin de aralarında olduğu birçok kurum temsilcisinin ailelerle bir araya gelinmesi engellendi. Aileler kalkanlar arasında oturma eylemi başlattı. Oturma eylemi direnişinden sonraki günlerde de haftada üç gün boyunca Diyarbakır Cezaevi, Adli Tıp Kurumu (ATK) ve Diyarbakır Adliyesi önünde sürdürülüyor. 

Dün de destek vermek amacıyla Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl ve ilçe örgütleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il ve ilçe örgütleri, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER),  Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyeleri, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyeleri, Diyarbakır Tabipler Odası, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyelerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Nöbet eyleminde konuşan tutsak yakını Nazime Boltan, hasta tutsakların durumuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Taleplerimiz yerine getirilsin diye 7 aydır nöbet tutuyoruz. 7 aydır buraya gelip çocuklarımızın hakkını arıyoruz. Biz çok şey istemiyoruz. Çocuklarımızın infazının yakılmasını istemiyoruz. Çocuklarımızın tedavi edilmesini istiyoruz. Eğer çocuklarımızı tedavi etmeyeceklerse bıraksınlar biz tedavi edelim.”

Tutsak yakını Herdem Merwanî ise “Tutsak aileleri olarak ölümlerin gerçekleşmesini istemiyoruz. 7 aydır burada sesimizi yükselterek bütün dünyaya duyurmaya çalışıyoruz. Biz tutsakların hakkını savunmak için buradayız” dedi. 
Eylem tutsak yakınlarının ve yurttaşların sık sık attığı “Hak,hukuk, adalet” ve “Bijî berxwedan zindanan” sloganları ve alkışları eşliğinde son buldu. 

İstanbul'da saldırı

Tutsak yakınlarının, İstanbul Adliyesi önünde Adalet Nöbeti eylemi ise 11. haftasında devam etti. Adalet Nöbeti'ne Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Esengül Demir, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, , Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (MATUAY-DER) Eşbaşkanı Nesim Özkan, Göç İzleme Derneği (GÖÇİZDER) Eşbaşkanı Kamile Kandar, Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları HDP Gençlik Meclisi üyeleri, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Adliye önünde açıklama yapmak isteyen tutsak yakınları, Kağıthane Kaymakamlığının yasak kararı gerekçesiyle polis tarafından engellendi. Duruma tepki gösteren HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, “Cezaevinde yaşanan hak ihlallerine karşı buradayız. Hapishanelerde tabutlar çıkmasın diye buradayız. Bu anneler çocuklarının tabutla gelmesini istemiyorlar” dedi. HDP’li Piroğlu ve tutsak yakınlarını engellemeye çalışan polislere, tutuklu yakını Fince Akman, “Sizden korkmuyoruz” diye tepki gösterdi. Polis daha sonra Piroğlu ve annelere saldırarak yerlerde sürükledi. Duruma tepki gösteren diğer eylemciler de polis şiddetiyle gözaltına alındı.  Gözaltına alınanların isimleri şöyle: Tutuklu yakını Fince Akman, Kumru Akgül, BDP yöneticisi Sıtkı Tatlıcıoğulları, HDP Gençlik Meclis üyeleri Ahmet Bayazıt, Fırat Kaya ve ANYAKAYDER üyesi Fırat Demir. AMED/İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.