Adalet peşinde 7. yıl

Dünya Haberleri —

  • Tamil Elam ülkesinin insanları dünyanın gözleri önünde gerçekleşen katliam ardınan hala zorla kaybedilenleri ve yakınlarının akıbetini soruyor. Kilinochchi'de kaybolan Tamil aileleri, zorla kaybedilen aile üyelerinin nerede olduğunu öğrenmek için yedi yıldır yol kenarında aralıksız protesto gösterileri düzenliyor.

2017’nin Şubat ayında Sri Lanka polisinin sokak ortasında aleni işkence seanslarına rağmen Kilinochchi kentinde her gün yapılacak olan “Akrabalarımız nerede?” eyleminde 2557. gün bir yürüyüş ve miting yapıldı. Ailelerin 7 yıllık uzun soluklu mücadelesinde Tamilliler Kilinochchi'den Kandaswamy Kovil'e yürüyerek kayıpların akıbetini sorudu.

Siyah bayraklar ve siyah baş bantları ile yürüyen ailelerin protestosuna Sri Lanka polis ve askeri ile paramiliter güçler yine saldırıdı. Kayıp çocuklarının fotoğrafları ile yürüyen ailelerin eyleminde, "Nerede? Nerede? Akrabalarımız nerede?"  sloganları kentin caddelerinde yankılandı.

2557 gündür adalet arıyorlar

Basına konuşan Kuzeydoğu Kayıp Yakınları Derneği Sekreteri Leeladevi Anandarajah, 2557 günde kayıp eylemlerinin tüm Tamil Elam ülkesinde yapıldığını söyledi. Anandarajah; "Bugün protestomuzun 2557. günü. Protestomuza ilk olarak Şubat 2017'de Kilinochchi'de Kandaswamy'nin önünde başladık. Bu diğer bölgelerdeki protestoları da teşvik etti. Sri Lanka hükümetine teslim edilen ve kaçırılan akrabalarımızın akıbetini öğrenmek ve bunun için adalet arıyoruz" dedi.

 

 

Görüşmelerden sonuç çıkmadı

Derneğin sekreteri Leeladevi Anandarajah: “100 günlük protestonun ardından dönemin Devlet Başkanı Maithripala Sirisena ile bir araya geldik. Ancak ne bu görüşmeden ne de bunu takip eden iki görüşmeden bir sonuç çıkmadı. Tamiller devlet tarafından defalarca ihanete uğradı. Sri Lanka tarafından ihanete uğradığımız için, uluslararası toplumdan adalet ve hesap verebilirlik talep etmeye karar verdik."

Sri Lanka cumhurbaşkanı da aynı

Uluslararası topluma ailelere hakikati ve adaleti sağlama sözü vermesine rağmen Sri Lanka hükümeti ailelerin mağduriyetlerini gidermekte başarısız oldu. 2022 Cumhurbaşkanlığı seçimi döneminde kayıp yakınlarına söz veren şimdiki Cumhurbaşkanı Ranil Wickremesinghe, seçim sonrası verdiği sözleri inkar etti.

Sri Lanka’nın taze Cumhurbaşkanı, son zaferinden kısa bir süre sonra ve Thai Pongal kutlamalarının yapıldığı günün ardından, hiç kimsenin kayıp olmadığını ve hepsinin öldüğünü söyledi. “Yılların tecrübesine sahibiz. Onun nasıl davrandığını biliyoruz. Yavaş bir zehir gibi nasıl hareket ettiğini biliyoruz” diyen kayıp yakınlarının sözcüsü çözümün mücadelelerinden geçtiğini söyledi.

Kayıp ailelerinin 2017 yılında adalet için başlattıkları kampanyadan bu yana 160'tan fazla ebeveyn, zorla kaybedilen sevdikleriyle ilgili gerçeği öğrenemeden hayata gözlerini yumdu. JAFFNA

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.