Adalet talebine soruşturma

  • ”Katilleri yargılayın” diyerek adalet talep eden Emine Şenyaşar’a “görevli memura hakaret etmek”ten bir soruşturma daha açıldı. Şenyaşar hakkında devam eden üç soruşturma vardı.

Urfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018’de AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınlarının saldırısı sonucu eşini ve iki oğlunu yitiren Emine Şenyaşar ile saldırılardan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar’ın Urfa Adliyesi önünde 9 Mart’ta başlattığı Adalet Nöbeti, 247. gününde devam ediyor. Anne Emine Şenyaşar, Adalet Nöbeti’nde sarf ettiği sözler nedeniyle hakkında yeni açılan bir soruşturma kapsamında Suruç İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde ifade verdiği için dün Urfa Adliyesi önüne gelemedi. 

Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında anne Şenyaşar’ın eylemin 24. gününde polislere “hakaret ettiği” iddiasıyla ifadesi alındı. İfadesinde suçlamaları kabul etmeyen Şenyaşar, “Ben çocuklarımın katilini arıyorum. Her seferinde karakola ben geliyorum” diye tepki gösterdi.

O gün yaşananlar

Soruşturmaya konu olan eylemin 24. gününde adliye bahçesinde nöbet başlatan aile, polisler tarafından adliye dışarısına çıkarıldı. Sonra aile adliye müştemilatı olarak tanımlanan bölgenin dışına çıkarılmak istendi. Kabul etmeyen Şenyaşar Ailesi, darp edilerek gözaltına alınmaya çalışıldı. Yerde sürüklenerek gözaltına alınmaya çalışılan Ferit Şenyaşar’ın ayağı park halinde olan bir aracın altına sıkıştı. Bu sırada başına da darbe alan Şenyaşar, sinir krizi geçirerek bayıldı ve hastaneye kaldırıldı. Ferit Şenyaşar’ın darp edilmesi sırasında yanından bulunan annesi Emine Şenyaşar, “Çocuklarımı 3 yıl önce öldürdüler, bugünde Ferit’i öldürmek istediler” dedi. Ferit Şenyaşar, aynı gün hastaneden taburcu edildi. Adliyeye giden Şenyaşar, kendisini darp eden polisler hakkında suç duyurunda bulundu. Şenyaşar’ın suç duyurusu konusunda bir gelişme yaşanmazken, anne Şenyaşar’a ”görevli memura hakaret etmek” iddiasıyla soruşturma açıldığı öğrenildi.

Anne Emine Şenyaşar hakkında daha önce AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’a “hakaret” ettiği gerekçesiyle dava açılmıştı. 12 Kasım’da davanın ilk duruşması görülecek. Anne Şenyaşar hakkında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “hakaret” ettiği gerekçesiyle bir, polislere ve görevi başındaki kamu çalışanlarına hakaret etmekten farklı tarihlerde açılan üç ayrı soruşturma daha bulunuyor. 

Aile, sosyal medya hesabından Meclis Genel Kurulu hesabını etiketleyerek, “Hastanede katledilen ve tutuklu bulunan çocukları için ısrarla ‘adalet’ diyen anne emniyette ifade veriyor. Katliamı yapanlar korunuyor” mesajını paylaştı. 

Kadınlardan destek ziyareti

Bu arada Mardin, Şırnak, Van, Hakkari, Amed, Batman ve İstanbul’dan önceki gün ”Şenyaşar ailesi adalet köşesi”nde ziyaret etmek isteyen onlarca  Barış Annesi ve tutsak yakını kadının önü adliyeye yakın bir mesafede polisler tarafından kesildi. Heyetlerin geçişine izin vermeyen polisler, herkesi ablukaya alarak ”çok kalabalık” olduklarını gerekçe gösterdi. Avukatların yazılı gerekçe istemesi üzerine polisler avukatların talebini reddederek, bir gerekçe paylaşılmayacağı söyledi. 

Bunun üzerine Şenyaşar Ailesi nöbet tuttuğu alandan heyetin olduğu yere yürüdü. Heyet, Emine Şenyaşar’ı alkışlarla karşıladı. Barış Anneleri, Şenyaşar’a ”Direnişine güç katmak için dört bir yandan geldik. Ağlama, onları sevindirme” dedi. Anne Şenyaşar, ”Umarım bize bu zulmü çektiren iktidar bir an önce gider. Adalet yok. Nerede çocuklarım?” diye sordu. 

Heyet ardından aile ve avukatların katılımıyla polis ablukasında basın açıklaması gerçekleştirdi. Van Barış Anneleri Meclisi’nden Zekiye Kaya, ”Bulunduğumuz her yerde annenin mücadelesini savunacağız. Talepleri bizim de talebimizdir” dedi. Söz alan birçok Barış Annesi ve tutsak yakını adalet talebinde bulundu.  

Açıklama alkışlar ve zılgıtlar ile son buldu.  URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.