Afgan kadınları yürütmediler

Dünya Haberleri —

Afgan kadınlar başkent Kabil'de yürüdü. Foto: AFP

Afgan kadınlar başkent Kabil'de yürüdü. Foto: AFP

  • Afgan kadınlar, BM’nin Taliban’ı uluslararası muhatap olarak tanınması olasılığına karşı ‘Birleşmiş Milletler uluslararası hakları ihlal ediyor!’ sloganları ile yürüdü. Bir sokakta gerçekleşen yürüyüş ancak 10 dakika sürdü. 

Birleşmiş Milletlerin Taliban hükümetini resmi muhatap kabul etmek için yapacağı toplantıya bir kaç gün kala protesto gösterisi düzenlemek isteyen Afgan kadınlar ancak 10 dakika yürüyebildi. Afgan kadınlar, Taliban hükümetinin uluslararası olarak tanınma olasılığına karşı başkent Kabil’de, ‘Taliban’ı kadın haklarının ihlali olarak tanıyın!’ ve ‘Birleşmiş Milletler uluslararası hakları ihlal ediyor!’ sloganları atarak Kabil’de bir sokakta 10 dakika yürüyüş yaptı. Bu yürüyüş BM’nin, bazı dosyalarla ilgili ‘beklentileri netleştirmek’ amacıyla 1 ve 2 Mayıs tarihlerinde Doha’da Afganistan konusunda uluslararası bir toplantı düzenleme kararından önce gerçekleşti.

Kadınlar küçük adımlara kurban
BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohammed 17 Nisan’da Princeton Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıda, Taliban’ın olası tanınmasının ele alınması ve şartlar belirlenerek buna yönelik yönelik ‘küçük adımlar’ atılması olasılığına dikkat çekti. Mohammed “Bu tartışmanın gerçekleşmesi gerekiyor. Bazıları bunun asla olmaması gerektiğini düşünürken, bazıları olması gerektiğini söylüyor” dedi. Ardından “Taliban tanınmak istiyor. Bu bizim kozumuz” ifadelerini de sözlerine ekledi.

Sürdürülebilir yol!
Adında millet kelimesi geçse de birleşmiş devletler olarak hareket eden BM’nin Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Taliban’ı tanıma konusuna ‘yalnızca üye devletler karar verebileceğini’ söyledi. Dujarric’e göre, Amina Muhammed Princeton’daki toplantıda ‘uluslararası toplumun Afganistan’a koordineli bir yaklaşım bulması gerektiğini’ vurguladı. Toplantının amacının ‘Afganistan’daki durumla ilgili olarak sürdürülebilir bir yola doğru ortak hedefler etrafında uluslararası katılımı canlandırmak’ olduğunu da sözlerine ekledi.
Kabul toplantısına bir gün kala Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Afganistan'daki Taliban yönetiminin BM kadın personeline getirdiği çalışma yasağını kınayan karar tasarını kabul etti. Birleşik Arap Emirlikleri ve Japonya tarafından hazırlanan karar taslağı, Taliban yönetimine kadınlara yönelik yasakları hızlı bir şekilde "geri çevirme" çağrısı yapıyor. Hiç bir yaptırım hükmü bulunmayan karar BM’de oy birliği ile kabul edildi. 
Taliban, Nisan ayının başlarında Afgan kadın çalışanların BM için çalışmasını yasakladı. O zamandan bu yana, Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA), BM örgütünün ülkedeki operasyonlarının yürütülmesine ilişkin bir inceleme başlattı ve incelemenin 5 Mayıs’a kadar devam etmesi planlanıyor. KABİL

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.