Afganistan’da kalıp savaşacaklar

Kadın Haberleri —

.

.

  • Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan'da kadınların direnmeye devam edeceklerini söyleyen Elida Ahmed, “Devrimci gruplar yurtdışına gitmek istemiyorlar, Avrupa’ya da gitmek istemiyorlar. Afganistan’da kalıp savaşmaya devam edecekler. Dünya çapında kadınlarla dayanışmaya ihtiyaç var. Mücadelemizin desteğe ihtiyacı var”


 ABD ve NATO, Taliban ile yaptıkları Daho Anlaşması'nın sonucunda Afganistan'dan çekilerek yönetimi Taliban'a teslim etti. Şeriat uygulamaları ile önce kadın ve çocukların haklarını, yaşamlarını hedef alan Taliban, ülkeyi kaosa sürüklüyor. Hayatlarından endişe eden kadınlar ise Taliban’a karşı mücadele etmekte kararlı.
Güvenlik nedeniyle hakkında detaylı bilgi veremeyen ve  Elida Ahmed rumuzuyla Afganistan’da yaşananları Jinnews’e anlatan aktivist, “Avrupa’dayım ve buradan dahi kendimiz hakkında çok detay veremiyoruz” dedi.
Taliban’ın terörist ve kökten dinci bir grup olduğunu dile getiren Elida Ahmed, “Taliban, kadına ve tüm demokratik değerlere karşı olan bir grup. Bu nedenle insanlar dehşete düşmüş durumdalar” diyerek herşeyin çok hızlı geliştiğine dikkat çekti.

Taliban’ın kim olduğu belli
Taliban’ın yönetimde olduğu 1996-2001 yılları arasında çok fazla suç işlediğini belirten Ehmed, “Taliban’ın kim olduğu belli, değişmediler, aynı insanlar” diyerek, Taliban’ın işlediği suçlara değindi. 
2001 yılında ABD’nin başını çektiği emperyalist güçlerin, “Ülkeye kadın haklarını ve demokrasiyi getireceğiz” diyerek girdiğini ve Afganistan’ı işgal ettiklerini belirten Ahmed, ABD askerlerinin de ülkede pek çok suç işlediğini dile getirdi.

AB’da anti Afgan propagandası
Afganistan dışında yaşayanların birçok şeyden haberdar olmadığını da aktaran Ahmed, bunda ABD ve AB’nin ana akım medyasının rolü olduğunu kaydetti. Avrupa’da anti Afganistan bir propagandanın yapıldığına vurgu yapan Ahmed şunları söyledi:  “Avrupa’da şunu söylemeye başladılar: ‘Afganlar Müslüman ve ‘çağdışılar’. Çok geleneksel insanlar. Bizim demokrasimizi onlar sevmiyor. Bunlara bağlı olarak bazı şeyleri yapmak da çok zor.’ Bu son derece bir ulusu  emperyalist bir yöntemle yargılama şeklidir. “

Taliban’ın babası Erdoğan
Afganistan toplumunun çıkarlarını kimsenin düşünmediğini belirten Ahmed, “Afganistan halkının ne istediği onlar için önemli değil” dedi. 
AKP hükümetinin Taliban ile yakın ilişkilerine de değinen Elida Ahmed, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ‘Taliban’ın babası’ olarak tanımladı.
Erdoğan gibi Taliban’ın da kadın düşmanı politikalarına değinen Ahmed şöyle devam etti: “Afganistanlı kadınların Taliban’la ilgili çok kötü deneyimleri var. Taliban karanlık ve felaket gibi bir rejimdi. Binlerce insan Afganistan’dan kaçmak istiyor. Neden? Çünkü Taliban’dan korkuyorlar. Basit bir şekilde söylemek gerekirse insanlar Taliban’ı istemiyor, Taliban’ı reddediyorlar.”

Devrimci gruplar savaşmaya devam edecek
Ülkede bazı devrimci gruplar içinde kadın aktivist ve savaşçıların yer aldığını dile getiren Ahmed, “Devrimci gruplar Afganistan’da kalıyor ve savaşacaklar. Ancak şu an yeraltına inmeye çalışıyorlar. Eminim kadınların direnişi Afganistan’da devam edecek” dedi. Ahmed, devrimci grupların dünya genelindeki kadınlarla irtibat halinde olduğunu belirterek, “Devrimci gruplar yurtdışına gitmek istemiyorlar, Avrupa’ya da gitmek istemiyorlar. Afganistan’da kalıp savaşmaya devam edecekler. Dünya çapında kadınlarla dayanışmaya ihtiyaç var. Mücadelemizin desteğe ihtiyacı var” dedi. 
JINNEWS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.