Afrika’da 1,5 milyon çocuk tedavi göremiyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • UNICEF geçen cuma yaptığı açıklamada Doğu ve Güney Afrika'da 1,5 milyon çocuk şiddetli zayıflama nedeniyle tedavi göremediğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) cuma günü  yaptığı açıklamada, Doğu ve Güney Afrika'da en az 1,5 milyon çocuğun ciddi vücut zayıflığı nedeniyle hayat kurtaran tedavi görmediğini açıkladı. BM haber sitesi news un.org’ta geçen habere göre bu sayı, hayatlarını kurtarmak veya kalıcı gelişim hasarlarından korumak için zamanında ulaşılamayan, acil ihtiyacı olan tahmini 3,6 milyon çocuğun neredeyse yarısını oluşturuyor.

‘Harekete geçme zamanı’

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan UNICEF'in Doğu ve Güney Afrika Bölge Direktörü Mohamed M. Fall, “Önlenip, tedavi edilebileceğini bildiğimiz halde, çocukların şiddetli bitkinlikten muzdarip olduğunu görmekten daha yıkıcı bir şey olamaz” dedi.  Savaş, iklim değişikliği, temel gıdaya ulaşamama ve salgın hastalıktan kaynaklı yaklaşan yıkıcı fırtınaya dikkat çeken Fail, “Şimdi harekete geçme zamanı” diye belirtti.

‘Önlenebilir bir trajedi’

Milyonlarca insanın hayatta kalabilmek için yedikleri yiyeceğin miktarını veya kalitesini azaltmak zorunda kaldığı Doğu ve Güney Afrika'da yaşanan bu durumu UNICEF, “önlenebilir bir trajedi” olarak değerlendirdi.

Çocuklukta yetersiz beslenmeden kaynaklanan ömür boyu süren acılardan kaçınmanın önlenebileceğini açıklayan UNICEF, ciddi israfa işaret etti ve her çocuğun hayatını kurtarmak için ortaklarıyla çalışabileceklerine inandığını kaydetti. Ajansın, 2022'de acil durum müdahalesini büyütmek için 255 milyon dolara ihtiyacı var.

Gündemde olan ülkeler

İnsanların 40 yıl içinde kaydedilen en kötü kuraklığın sonuçlarıyla karşı karşıya olduğu Angola'da, UNICEF’in yüzde 40 oranında çocuklara müdahale etmeyi başardı kaydedildi. Bu 2021'de 2020'ye kıyasla daha fazla çocuk tedavi edildiği anlamına geliyor.

Bölgedeki en büyük çocuk nüfusuna sahip ülke olan Etiyopya'da, ajans ve ortakları 2021'de tahmini olarak 500.000 ciddi çocuğa ulaştı, ancak savaşın parçaladığı kuzeydeki birçok çocuğun hala hayat kurtaran desteğe ihtiyacı var. 

Dört bölgede, ardı ardına üç yağışlı mevsimin ardından şiddetli bir kuraklık hüküm sürdüğü için insanlar hayatta kalma mücadelesi veriyor. En son verilere göre, 2022'nin ortalarına kadar çoğu çocuk olmak üzere kuraklıktan etkilenen bölgelerde 6,8 milyondan fazla insanın acil insani yardıma ihtiyacı olacak.

Güney Sudan'da, 310.000'den fazla çocuk, besinsizlikten ciddi şekilde tükenme noktasına gelirken, beş yaşın altındaki tahmini 1,4 milyon çocuk ise, akut yetersiz beslenme sorunu yaşıyor. Bölgede geçen yıl yaşanan sel felaketi nedeniyle sığırlar öldü, tarlalar yok oldu ve temel gıda su ile dirlikte tükendi. Durum aciliyetini koruyor.

Geçen yıl Madagaskar'da olası bir kıtlık felaketinin önüne geçtiği iddia edilen UNICEF’in, 2020'ye kıyasla, şiddetli vücut zayıflığı tedavisi gören çocuk sayısını neredeyse iki katına çıkardığı açıklandı. Tahmini olarak beş yaş altı en az 55.000 çocuğun hayatını kurtardığı belirtildi.

Somali'de, geçen yıl 255.000'den fazla çocuk şiddetli zayıflama nedeniyle tedavi gördü. Şimdiye kadar kaydedilen en kötü kuraklıklardan birini yaşayan ve devam eden şiddet nedeniyle, beş yaşın altındaki 1,3 milyon çocuğun hayatı tehlikede. 

Kenya'da 2021'de şiddetli zayıflamaya yönelik tedavi hizmetleri ile en az 65.000 çocuğa ulaşıldı.Şu anda tahminen 2,8 milyon insan gıda güvenliğinden yoksun durumda ve 565.044 çocuk 123.000'i ciddi şekilde tüketiyor ve durum daha da kötüleşecek. 

Mozambik'te 2020 yılında 10.000, geçen yıl da yaklaşık 38.000 çocuk şiddetli zayıflama nedeniyle tedavi gördü. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.