
Türkiye ve Kürdistan’da 30 Mart 2014’te yapılacak yerel seçimlere kısa bir süre kala, Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar seçim çalışmalarına daha fazla dahil oluyor.
Fransa’nın başkenti Paris’in Evry banliyösünde Agirî-Zêdkan BDP ile Dayanışma Gecesi düzenlendi. Çok sayıda Kürdistanlının hazır bulunduğu dayanışma etkinliğine, Agirî Belediye Eşbaşkan Adayı Sırrı Sakık, Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal, Fransa Kürt Dernekleri Federasyonu (FEYKA) Eşbaşkanı Mehmet Ülker ile çok sayıda dernek ve kurum temsilcisi de katıldı.
Her duvarda gerilla resmi...
Etkinlikte ilk sözü alan eşbaşkan adayı Sırrı Sakık, Agirî'nin Kürt Özgürlük Mücadelesi'ndeki önemine değinerek, "Ağrı Serhat'ın kalbi olduğunu gittiğimiz her evin duvarında bir gerilla resiminin asılmasıyla daha iyi anlıyoruz. Ağrı Kürt mücadelesinde onurlu bir duruş ve direniş tarihi yazmıştır" diye konuştu. 30 Mart seçimlerinden zaferle çıkacaklarını da sözlerine ekleyen Sakık, halka dayalı, ekolojik, kadınıyla, genciyle komünal ve kollektif bir belediyeciliği yaratacaklarını ifade etti.
Özgürlük yılı olacak
Bu yıl ki seçimlerden oldukça umutlu olduklarını da vurgulayan Sakık konuşmasını şu sözlerle bitirdi: "2014 yılı Kürtlerin özgürlük yılı olacaktır. Bu seçimlerde Ağrı'da diğer tüm partileri sandığa gömeceğiz. Bunun için çok çalışmalıyız. Gün seferberlik ve birlik günüdür. Herkes olanakları doğrultusunda çalışmalı ve ülkeye gelebilen herkes gelsin. Gelemeyenler de, burada çalışma yürüterek BDP'ye destek vermeli."
Destek çağrıları yapıldı
Sakık'ın konuşmasından sonra Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal katılımcılara seslendi. 30 Mart'taki yerel seçimlerin Kürtler için özgürlüğün referandumu olduğunu söyleyen Kartal, "Bunun için canla başla çalışmalıyız. 2014 yılı Kürtlerin zafer yılı olmalıdır" diye belirtti.
Daha sonra FEYKA Eşbaşkanı Mehmet Ülker, Gece Tertip Komitesi adına Haci Xwedêda ve Mele Ömer de birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmalarda, 30 Mart seçimlerinin tarihi önemine vurgu yapılarak, Avrupa'da yaşayan Kürdistanlılara daha çok destek vermeleri çağrısı yapıldı.
Konuşmalardan sonra sanatçılar Ulaş Kelaşin, Serhat Çarnewa ve dengbêjler sahne aldı. Etkinlik çekilen halaylar ile sona erdi.
Y.ÖZGÜR POLİTİKA/PARİS