Kuzey Kürdistan’da bayramın ilk günü halk çatışmalarda yaşamını yitiren PKK, HPG, YPG/YPJ’lilerin mezarlarına akın etti.  Halk, bayram nedeniyle özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren evlatlarının mezarlarını ziyaret etti. İl, ilçe köylerde arife gününde itibaren başlayan mezar ziyaretleri, bayramın ilk günü olan dün kitleselleşti. Sabahın erken saatlerinden itibaren halk mezarlıklara akın etti. Ziyaretlere HDP’li vekiller, DBP’li belediye eşbaşkanları, seçilmişler ve sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı.

Şırnak’ta binlerce kişi, HPG, YPG ve YPJ’lilerin defnedildiği Cumhuriyet Mahallesi’ndeki mezarlığı ziyaret etti. DBP il binası önünde bir araya gelen, aralarında HDP Şırnak milletvekilleri Leyla Birlik ve Aycan İrmez’ın da bulunduğu kitle, mezarlığa yürüdü. Mezarlık ziyareti ardından cezaevlerinde bulunan siyasi tutsaklar ve şehit aileleri de ziyaret edildi. 

Şırnak’ın Silopi ilçesinde ise binlerce kişi, bayram vesilesiyle PKK, HPG, YJA-Star, YPG ve YPJ savaşçılarının mezarlarını ziyaret etti. MEYA-DER binası önünde bir araya gelen yurttaşlar, PKK, YPG ve YPJ bayraklarıyla Kobanê mahallesinde bulunan mezarlığa yürüdü. MEYA-DER Silopi Şube Eşbaşkanı Nadir Kuday, bayramın halklara barış ve özgürlük getirmesi temennisinde bulundu. 

Sabah erkenden mezarlığa


Ramazan Bayramı dolayısıyla Amed’de de binlerce kişi PKK, HPG, YJA-STAR, YPG ve YPJ’lilerin mezarlarını ziyaret etti. Sabahın erken saatlerinde Yeniköy ve Mardinkapı mezarlıklarına akın eden şehit aileleri yakınlarının mezarlarını ziyaret ederek, dualar okudu. Duygulu anların yaşandığı ziyarette, bayramın barış, kardeşlik ve özgürlüğe vesile olması dilendi. 


Aileler de ziyaret edildi

Urfa’nın Viranşehir ilçesinde YPG, YPJ ve HPG’lilerin mezarlarına yapılan bayram ziyareti sabah saatlerinde başladı. Belediye eşbaşkanları Filiz Yılmaz, Emrullah Cin, HDP ve DBP ilçe yöneticileri, MEYADER temsilcilerinin de yer aldığı mezarlık ziyareti sonrası, geçtiğimiz günlerde Rojava’da şehit düşen YPJ’li Eminde Dinç’in ailesi de ziyaret edildi. 

Van’ın Erciş ilçesinde ise Beyazıt Mahallesi Seyit Muhammed Mezarlığı ziyaret edildi. DBP İlçe Eşbaşkanı Abdurrahman Turan, “Bugün burada rahat bir bayram yaşıyorsak şehitlerimizin sayesindedir. Mezarları başında bir kez daha söz veriyoruz ki, mücadelelerine sahip çıkacağız” dedi. KJA’lı kadınlar, gerilla mezarlarında dualar okuyarak şeker dağıttıktan sonra, Girê Sipî’de şehit düşen YPG’li Aykan Cengiz’in ailesini ziyaret etti. 


Rojava direnişi selamlandı

Hakkari’de de farklı tarihlerde yaşamını yitiren PKK, YPG ve YPJ’lilerin mezarlarının bulunduğu Şehitlik Mezarlığı ziyaret edildi. MEYADER Şube Eşbaşkanı Bedirhan Koç, Kürt halkının evlatlarının mücadelelerini daha ileriye taşıyacakları sözünü verdi. Rojava ve Şengal direnişinin de selamlandığı ziyarette, mezarlara çiçek bırakıldı. 


Tendürek şehitleri unutulmadı

Ağrı Diyadin’de ilçe mezarlığındaki PKK’lilerin mezarları ziyaret edildi. Duaların okunduğu ziyarette 11 Nisan’da Tendürek Dağı’ndaki provokasyonda katledilen HDP eski İlçe Eşbaşkanı Cezmi Budak’ın mezarı da ziyaret edildi. Aynı saldırıda yaralanan MEYADER Temsilcisi Cenap İlboğa’nın da katıldığı ziyarette duygusal anlar yaşandı. 

Iğdır’da aralarında HDP Milletvekilleri M. Emin Adıyaman ve Kıznaz Türkeli’nin de bulunduğu grup merkeze bağlı Tecirli köyündeki mezarlığı ziyaret etti. Ziyaret ardından Mart ayında Kobanê’de DAİŞ çetelerinin arkalarında bıraktıkları mayınları temizleme esnasında yaşanan patlamada hayatını kaybeden YPJ’li Dilan Abay’ın (Newal) ailesi ziyaret edildi. Iğdır merkezde bulunan Asri Mezarlığı’na da giden vekiller, 11 Nisan’da Tendürek provokasyonunda yaşamını yitiren HPG’li Serhad Kızılay’ın (Canfeda Serhad) ailesini de ziyaret etti. 

Van Çaldıran’da ise 8 Ağustos 2014 tarihinde Maxmur’da haber takibi yaparken çeteler tarafından katledilen Kürt gazeteci Deniz Fırat’ın mezarı ziyaret edildi. 


Mevlit verildi 


DAİŞ çetesi ile yaşanan çatışmalarda şehit düşen savaşçılar için mevlit de verildi. Kobanê’de’de yaralanan ve Urfa’da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren YPG’li Ömer Güler (Erdal Başkale) için memleketi Van’ın Başkale ilçesinde verilen mevlide HDP Milletvekilleri Selami Özyaşar, Abdullah Zeydan, Başkale, Hakkari ve Yüksekova belediye eşbaşkanlarının da aralarında bulunduğu binlerce kişi katıldı. 

Mevlit öncesi YPG’li Güler ile 2012 yılında Hakkari’de çıkan çatışmada yaşamını yitiren amcasının oğlu Emrah Güler’in (Arnos Başkale) mezarı da ziyaret edildi. 


Hayalleri için mücadele edeceğiz

DBP Başkale İlçe Eşbaşkanı Senar Yeşilırmak “Bu gün bayramın birinci günü, ama ne yazık ki biz şehitlerimizin mezarları başındayız. Bütün inançlarımız ve değerlerimiz üzerine yemin ediyoruz ki bedenimizde bir damla kan kalıncaya kadar onların hayallerini gerçekleştirmek için mücadele edeceğiz” dedi. 

Güler ailesi adına konuşan Başkale Belediyesi Eşbaşkanı İhsan Güler de “Özgür Kürdistan’ın bedeli ağırdır. Ama bizler pişman değiliz, şehidimiz şerefli ve namuslu bir yolda yaşamını yitirdi. Halkımıza söz veriyoruz ölünceye kadar şehitlerimize ve halkımızın yoluna ihanet etmeyeceğiz” diye konuştu. 

Girê Sipî’nin Silûk kasabasında yaşanan çatışmada yaşamını yitiren YPG’li İsmail Ataman (Dilşêr Botan) ile Şengal’de yaşamını yitiren HPG’li Sadi Özek (Agir Kato) için ise Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesi Halk Meydanı‘nda kurulan taziye çadırında mevlit verildi. 


Roboskîlilerden mezar ziyareti

Roboskîli aileler de bu bayramı da çocuklarının mezarlarının başında karşıladı. Ailelerin bu bayramda da ilk işi TSK’nin savaş uçaklarının 4 yıl önce katlettiği çocuklarını mezarlarını ziyaret etmek oldu. Sabahın erken saatlerinde mezarlığa giden aileler, dualar okudu, bir kez daha adalet istedi.

Arife gününde de Amed, Bitlis, Van, Adıyaman, Urfa, Mardin, Şırnak, Adana, Manisa, Siirt’te de mezarlık ziyaretleri gerçekleştirildi, şehit ailelerinin acılarına ortak olundu. 


DİHA/HABER EKİBİ




Ağıtlar yükseldi


DAİŞ’e karşı çetin bir savaşın sürdüğü Rojava’da bayram, şehitlerin mezarları başında karşılandı. 25 Haziran katliamı nedeniyle Kobanê‘de ağıtlar yükseldi.




Rojava halkı, bayramın ilk günü şehitliklere akın etti. 

Önceki bayramları DAİŞ saldırıları altında geçiren Kobanê halkının çetelerden temizlenen kent merkezindeki bu ilk bayramı, 25 Haziran’daki katliam nedeniyle buruk geçti. 

Kobanêliler, sabahın ilk saatlerinden itibaren mezarlıkların yolunu tuttu. Genç, yaşlı, kadın çocuk 7’den 77’ye herkes, şehitlerin mezarlarını ziyaret etti. 

Kentte iki farklı bölgede bulunan “Şehit Dicle Şehitliği” ve “Kobanê Katliamı Şehitliği” ziyaretçi akına uğrarken, mezarlıklardan yükselen ağıtlar yürekleri parçaladı. 


Sevinç değil hüzün

Kobanêli kadınlar, direnişte kaybettiği çocuklarının mezar taşlarına sarılıp ağıtlar yakarken, çocuklarda bayram heyecanı değil hüzün vardı. Bayramın sembolü olan şekerler mezarlıklarda dağıtıldı. Bayramlaşmalar da mezarlıklarda yapıldı. 25 Haziran’daki DAİŞ saldırısında katledilen yüzlerce sivilin toprağa verildiği “Kobanê Katliamı Şehitliği”nde ağıtlar yükseldi. Ziyarette anne ve babasını kaybeden ve yakınları tarafından mezarlığa getirilen çocuklar saatlerce mezar başlarından ayrılmadı.


Savaşçılar da mezarlıkta

Kobanê Kantonu yöneticileri ve PYD’li yöneticilerin yanı sıra YPG/YPJ savaşçıları ve Asayiş güçleri de mezarlıklara gelerek, şehit silah arkadaşlarının mezarını ziyaret etti. 


Kanton yönetimi ziyarette

Cizîrê Kantonu yönetimi bayramın birinci gününde iki ayrı gruba ayrılarak Qamişlo kentindeki Şehit Delîl Saruxan Şehitliği ile Dêrik’teki Şehit Xebat Şehitliği’ni ziyaret ederek Cizîrê halkını yalnız bırakmadı.


Hesekê müjdesini vereceğiz

Çatışmaların devam ettiği Hesekê‘nin Dawudiyê köyündeki Şehit Dijwar Şehitliği’ni ziyarete katılan Cizîrê Kantonu Yasama Meclisi Divan Kurulu üyesi Ekrem Mehşûş, şehitlere Hesekê’nin özgürleştirileceği müjdesini vereceklerini kaydetti.

Amûdê halkı Şehit Îsmaîl Şehitliği’ni; Dirbêsiyê, Zurgan, Til Temir ve Serêkaniyê halkı ise Şehîd Rustem Cûdî Şehitliği’ni ziyaret etti. Tirbespiyê ve çevre köylerinden yüzlerce kişi de Şehit Dilşêr Şehitliği’nde tören düzenledi. 


Efrîn’de binler mezarlıkta

Efrîn Kantonu’nda ise Şera ilçesinde Şehît Refîq Şehitliği ve Cindirêsê ilçesinde Şehît Seydo Şehitliği ziyaret edildi. Ziyaretlerde Efrîn Kantonu Demokratik Özerklik Yönetimi adına Remzî Şêxmûs, Bab Meclisi adına Receb Xerfan ve Yasama Meclisi adına da Şerîf Cimo birer konuşma yaptı.  


 ANHA/HABER MERKEZİ