Ağrılılar topraklarına kavuşacak

Nejla Demir

Nejla Demir

  • Yaklaşık 12 yıldır Ağrı’da sahada çalıştığını; insanların tarlalarına, evlerine, köylerine gittiğini belirten Yeşil Sol Parti Ağrı adaylarından Nejla Demir, yoksulluğa, yoksunluğa mahkum edilmiş bir halk, üretim kaynakları olmasına rağmen dayatılan bir fakirlik gördüğünü söyledi.
  • Demir, şunları paylaştı: "Çiftçilerin meslekleri itibarsızlaştırıldı, emekleri ucuzlatıldı, öz üretimden uzaklaştırıldı, toprakları ellerinden alındı ve en sonunda göçe zorlandı. Gençler burada kalmak yerine iş bulma umuduyla yurt dışına gitmek zorunda kalıyor. Mülteci konumunda yaşamayı yeğliyor.
  • Önceliğim insanları tekrar topraklarıyla, tohumlarıyla, köyleriyle buluşturmak ve öz üretim bilincini oluşturmak. Herkesin yurduna dönmesi gerekiyor. İnsanımızın sistemi değiştirmeye hazır. Öyle bir hava, coşku var ki 5 hakkımız olsaydı 5 vekil çıkartırdık."

Yeşil Sol Parti’nin 'tulum çıkarmak' istediği kentlerden biri de Agirî (Ağrı). HDP, 2018 seçimlerinde dört milletvekilinden üçünü  aldı, AKP ise birini aldı. Yeşil Sol Parti’nin bu seçimdeki hedefi ise kentten dört milletvekili kazanmak. Yeşil Sol Parti’nin Yüksek Ziraat Mühendisi milletvekili adayı Nejla Demir, temel hedefleri arasında göçe zorlanan halkı tekrar topraklarıyla buluşturmak olduğunu söylüyor. 

Demir’in hayat hikayesi Kurdistan’daki yurtsever her aileyle biraz benzeşse de farklı noktaları var. Demir’in babası Mehmet Hanifi Demir, siyasi hayatı nedeniyle farklı tarihlerde toplam 20 yıl cezaevinde tutuldu. Baba Mehmet Hanifi Demir’e, şehit oğlu  için kurdukları taziye nedeniyle “Örgüt propagandası” iddiasıyla ile 6 yıl 8 ay; annesi Gülsün Demir’e ise “Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla 4 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Demir’in anne ve babası, verilen cezalar nedeniyle yurt dışında çıkmak zorunda kaldı ve halen sürgündeler. Demir, 2019’da Rojava için attığı bir tweet nedeniyle 6 aylık bebeğiyle cezaevine girmek zorunda kaldı. Demir bir süre Ağrı Cezaevi'nde kalırken daha sonra Oltu Cezaevi'ne sürgün edildi.

MA'dan Berivan Kutlu'ya konuşan Demir, 2016'da şehit düşen kardeşi Mahsun Demir için “Mücadelenin bugün bu kadar canlı olmasının nedeni canlarını siper eden insanlar sayesinde. Evet kardeşimi kaybettim. Zaten ondan sonra dünyam daha da değişti. Toplumsal bilinci vardı, ondan güç alıyoruz” dedi.

12 yıldır sahada çalışıyorum

Yurtsever bir ailede büyüdüğünü söyleyen Demir, "Yaklaşık 12 yıldır Ağrı’da sahada çalışıyorum, insanların tarlalarına, evlerine, köylerine gidiyorum. Sorunlarını yakında gözlüyorum. Gördüğüm şey; yoksulluğa, yoksunluğa mahkum edilmiş bir halk, üretim kaynakları olmasına rağmen dayatılan bir fakirlik var. ‘Toplumun özgürlüğü kadının özgürlüğünden geçer’ diyoruz, kadın üretimin her aşamasında yer alıyor, eve geldiğinde de sorumlulukları bitmiyor, bu zihniyeti kabul etmek mümkün değil. Evimde oturup bunları izlemek mümkün değildi.”

İnsanlar göçe zorlandı

Kentin temel geçim kaynaklarının başında tarım geldiğini söyleyen Demir, şunları paylaştı: “Devletin bu konuda yıpratıcı politikaları oldu. Eğitimden sağlığa kadar bu politikalar yürütülse de tarımda daha farklı işledi. Çiftçilerin meslekleri itibarsızlaştırıldı, emekleri ucuzlatıldı, öz üretimden uzaklaştırıldı, toprakları ellerinden alındı ve en sonunda göçe zorlandı. Önceliğim insanları tekrar topraklarıyla, tohumlarıyla, köyleriyle buluşturmak ve öz üretim bilincini oluşturmak. Herkesin yurduna dönmesi gerekiyor ve buna önayak olmak istiyorum.”

AKP 20 yıldır umudu çaldı

AKP iktidarının 20 yıldır halkın umudunu çaldığını belirten Demir, şöyle devam etti: “Umut taciri bunlar, siyasetlerinin ilk başında halka vaat ettiklerini tersini yaptılar. Halk bunlara oy verdi, destek verdi, bir şeyler düzelir diye ama bugün baktığımızda hiçbir şeyin düzelmediğini, kötüye gittiğini ve gideceğini gördü. İnsanlar bunun farkında; tüm halklar aldatıldı. Şimdi insanların bunu kabul etmediğini ve sistemi değiştirmek için ne kadar güçlü davranacağını gördük. İnsanların coşkulu halini gördükçe, ‘5 vekil olsaydı, 5 vekil de çıkartırız' diyoruz. Öyle bir hava, coşku var. İnsanlar bize yaklaşımı gördükçe umut doluyoruz. Bu yaklaşım özgürlüğe olan hasretini gösteriyor. 5 hakkımız olsaydı 5 vekil çıkartırdık. O potansiyelimiz var.”

Gençler de ipoteğin farkında

Sandığa gitmeyen seçmenler için ikna komisyonları kurulduğunu hatırlatan Demir, “İnsanlarla birebir temas kuruyoruz. Herkesin, Kürtlerin Yeşil Sol Parti’den bir beklentisi var. AKP iktidarı, 20 yıl önce oyuncak verdiği çocukların, kendisine oy vereceğini düşünüyor ama gençler, geleceklerinin nasıl bir ipotek altında olduğunun farkında. Gençler bugün burada kalmak yerine iş bulma umuduyla yurt dışına gitmek zorunda kalıyor. Mülteci konumunda yaşamayı yeğliyor. O gençler sandığa gelecek ve AKP’yi sandığa gömecek.” AĞRI

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.