AK ve CPT'ye tekrar anlatıldı

İbrahim Bilmez

İbrahim Bilmez

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatlarından İbrahim Bilmez, AK Bakanlar Komitesi ve CPT ile görüştü.

ERDOĞAN ZAMUR / STRASBOURG

CPT’nin Öcalan ile görüşmenin detaylarıyla ilgili bilgi vermekten kaçındığını belirten Av. İbrahim Bilmez, AK Bakanlar Komitesi'nin ise AİHM kararlarını uygulamayan Türkiye karşısında sessiz kaldığını söyledi.

Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından İbrahim Bilmez, müvekkilleri Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik mutlak tecridi Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi yetkilileriyle görüştü. Hafta başından bu yana Fransa’nın Strasbourg kentinde bulunan Bilmez, tecrit gündemli temaslarını dün tamamladı. Bilmez, görüşmelerin detaylarına ilişkin gazetemize bilgi verdi.

CPT açıklama yapmıyor

CPT’nin yıllardır yaptığı gibi müvekkilleri Öcalan hakkında kendilerine sağlıklı bilgi vermediğini belirten Bilmez, şunları söyledi: “Biz CPT ile üç ay öncede görüşmüştük. Yeni görüşmemizde de gözlemlerimizi sunduk, eleştirilerimizi yapıp taleplerimizi de ilettik. CPT heyeti, geçmişteki tutumunu sürdürüyor. Bağlı bulundukları prosedürlere, iç tüzük maddelerine atıfta bulundular. ‘Yaptığımız gözlemleri paylaşamıyoruz’ dediler.”

Mart sonunda Türkiye’ye

İç tüzüğe göre CPT’nin hazırladığı raporun ancak Türkiye kabul ettikten sonra açıklanabileceğini hatırlatan Av. Bilmez, “Bize hazırlanan raporun tahminen Mart ayı sonunda Türkiye’ye gönderileceğini söylediler” dedi.

İmralı’da görüşme oldu mu?

Müvekkillerinin sağlık koşullarına dair CPT yetkililerinin bir açıklama yapmadığını söyleyen Bilmez, Öcalan ile görüşmenin yapılıp yapılmadığına dair sorularına verilen yanıtı da paylaştı: “Bu aşamada konuşma yetkilerinin olmadığını söylediler. CPT heyetinin İmralıya yaptığı ziyaretin nasıl gerçekleştirildiği sorumuz üzerine ise ‘CPT bir hapishaneyi, bir kapatılma merkezini ziyaret etmiş, oradaki mahpusların koşullarını incelemeye gitmişse mutlaka oradaki mapuslarla da görüşür’ dediler.”

Bakanlar Komitesi'ne aktarıldı

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi yetkilileriyle ise salgından önce yüz yüze bir görüşme yaptılarını hatırlatan Bilmez, “AİHM kararlarının uygulanmasında sorumlu olan birimle görüştük. Biz iç tüzüğün 9/1 maddesine dayanarak bir dilekçe hazırlamıştık, bu dilekçeyi de kendilerine sunduk. Taleplerimizi orada yazılı olarak sunduk, sözlü olarak da aktardık” dedi.

AİHM kararı uygulanmalı

Bilmez, 2016, 2017, 2018 ve 2022’de içtüzüğün 9/1 maddesine göre başvuru yaptıklarına işaret ederek, şöyle devam etti: “Başvurularda talebimiz aynı. 2014'te verilen AİHM kararı var. Bu karara göre bir insan ölünceye kadar hapiste tutulamaz. Umut hakkı olmadan, bu infazı gözden geçirecek bir mekanizma olmadan, ölünceye kadar cezaevinde tutacağız, derseniz işkence olur. Müvekkillerimiz şu an işkence altındadır ve bu AHİM kararıyla sabittir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3. maddesinde düzenlenen işkence yasağı böylece ihlal edilmiştir. Her geçen gün de devam ediyor, dedik.”

Türkiye dalga geçiyor

AİHM kararı doğrultusunda Komite’nin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile aynı konumda olan üç kişinin (Kaytan, Boltan ve Gurban) davalarını gündemine aldığını ve Türkiye’ye Eylül 2022'ye kadar süre verdiğini anımsatan Bilmez, şöyle konuştu: “Türkiye’nin AHİM kararı doğrultusunda bir eylem planı hazırlayıp Konsey’e sunması gerekiyordu. Bu eylem planında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararını gözden geçireceği bir yasanın yapılması istenmişti. Ayrıca Türkiye cezaevlerinde kaç kişinin aynı konumda olduğunu bildirmeleri istenmişti. Türkiye, Ekim 2022'de verdiği cevapta hiçbir şey söylememişti. Eylem planı olarak verdiği şey bomboştu. İstisna olarak müebbet cezası veriyoruz, demişlerdi. Zaten 2014'te AHİM’in verdiği kararda tam da bunu söylüyordu. Böyle bir kararın istisnası olmaz, siz kimseye ağırlaştırılmış hapis cezası veremezsiniz. Kimseyi ölene kadar hapiste tutamazsınız."

Komite'nin gündeminde yok!

Türk devletinin, AK Bakanlar Komitesi ile dalga geçtiğinini söyleyen Bilmez, Türkiye hiçbir şey söylememesine rağmen Bakanlar Komitesi’nin buna karşı bir tavır göstermediğini belirtti. Bilmez, “Türkiye ‘biz sadece istisna olarak uyguluyoruz’ diyor kaç kişiye uygulandığının sayısını gizliyor, bunu açıklamıyor. Bütün bu konuları görüştük. Ne yazık ki AK Bakanlar Komitesi’nin gündeminde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve Sayın Öcalan davası yok. Bizim başvurumuz üzerine ve yaptığımız görüşmelerde 2023'ün başında Bakanlar Komitesi gündemine alınacağını öğrendik. Bu bizim açımızdan kabul edilemez bir durum” dedi.

İtirazlarımız devam edecek

Asrın Hukuk bürosu olarak itirazlarını sürdüreceklerini kaydeden Bilmez, insan hakları kurumları ile hukuk örgütlerinin hem tecrit konusunda hem de ağırlaştırılmış hapis cezası konusunda Avrupa Konseyi’ne ve CPT’ye başvurduğunu belirterek, şunları ekledi: “Biz hem CPT’ye her üç ayda bir yolladığımız raporları yollayacağız. Oturum zamanlarında gelip yüz yüze de görüşeceğiz ve bu diyalogumuzu sürdüreceğiz. CPT’den bir an önce raporunun hazırlanıp Türkiye gönderilmesi konusunda da ısrarcı olacağız. Bakanlar Komitesi’ne de başvurularımızı sürdüreceğiz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.