AKP'den Hizbullah'a medrese hediyesi

Toplum/Yaşam Haberleri —

  • Yasal bir dayanağı olmayan medreseler, AKP hükümetleri tarafından yeniden hayata geçirildi. Kurulan medreselerden biri de Hizbullah'ın denetiminde olan ve 11 ayrı medresenin bağlı bulunduğu İttihad-ul Ulema. Kız ve erkek öğrencilerin ayrı okuduğu medreselerde dini eğitim verilirken, yapılan sınavlarla dersleri geçen öğrencilere diploma yerine geçen 'icazet' veriliyor. İttihad-ul Ulema'nın başkanı Enver Kılıçarslan ve önde gelen isimlerinden Beşir Varol ise uzun yıllar hapis yatmış Hizbullah davası sanıklarından.

 

YILMAZ KAYA - AMED

TBMM tarafından 3 Mart 1924 tarihinde çıkarılan Tevhid-i Tedrisat (Öğrenim Birliği) kanunu uyarınca, medreseler kapatılarak Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlandı. Türkiye genelindeki bütün medreseler ise 1925 yılında tümden kapatıldı. Ancak AKP hükümetleri döneminde birçok ilde resmi olmayan medreseler kurulmaya başlandı. Kurulan medreselerden en büyüğü İttihad-ul Ulema (Alimler ve Medreseler Birliği) adı altında Amed'in Yenişehir ilçesinde açıldı. İttihad-ul Ulema'ya bağlı 5'i kız, 6'sı erkek olmak üzere 11 ayrı medrese var.

Geniş bir arazi içinde cami ve 5 katlı bir bina şeklinde inşa edilen bu medresenin web sayfasında kuruluş amacı, "İslami ilimler ve içtimai konular da ifrat ve tefritten uzak, İslam kültür külliyatını öğretmek, bu ilimler ışığında talebe yetiştirip Müslümanları aydınlatmak amacıyla kurulmuştur" diye yazıyor.

Milli Eğitim ve YÖK'e rakip

Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK'e alternatif bir eğitim sistemi uygulayan medresede, bir yıl hazırlık dışında dört yıllık eğitim veriliyor. Eğitim sonunda yapılan sınavlarda başarılı olan kız ve erkek öğrencilere diploma yerine geçen 'icazet' belgesi veriliyor. Kendi sitelerinde, merkezi Amed'de bulunan İttihad-ul Ulema'nın Türkiye'nin birçok ilinde İslami ilimler ve sosyal komisyonlarıyla faaliyet yürüten bir kurum olduğu belirtilerek şunlara yer veriliyor: "Özellikle bölgemizde yüzyıllardır devam eden medrese geleneğine sahip çıkmak ve ilmi kurumlarımızın daha düzenli şekilde devamlığını sağlamak amacıyla kurulan Birliğimiz; İslami ilimler ve içtimai konularda ifrat ve tefritten uzak, İslam kültür külliyatını öğretmek, bu ilimler ışığında talebe yetiştirip, Müslümanları aydınlatmak amacıyla kurulmuştur. Özellikle medreselerle ilgili ilmi çalışmalar yaparak faaliyetlerini yürüten İttihad-ul Ulema, topluma önderlik yapan, halkla iç içe olan örf ve adetlerini göz önünde bulunduran Âlim ve Âlimeler yetiştirmeyi hedefliyor."

Öğrencilerin yurt dışında eğitimleri sağlanıyor

İttihad-ul Ulema bünyesindeki medreselerde Kuran-ı Kerim, Tefsir, Hadis, Akaid, Fıkıh, Muamelat, İslam Tarihi, Usul Dersleri, Arapça Dilbilgisi Sarf-Nahiv-Belagat-Pratik Arapça, İslami Davet Metodu gibi dersler veriliyor. İlk yılı hazırlık olmak üzere Tefsir, Hadis, Akâid, Fıkıh, Usul Dersleri ve İslam Tarihi alanlarında verilen ihtisas çalışmaları da bulunmakta. Aynı şekilde buradan icazet alan öğrencilerin yurt dışında okumalarına imkan sağlanırken, İslam ülkelerinde üniversite okumaları için de kendilerine çeşitli yardımlar sunuluyor.

İttihad-ul Ulema'nın Güney Kürdistan faaliyetleri

İttihad-ul Ulema'nın web sitesinde sık sık Güney Kürdistan'da İslami parti, dernek, aşiret ve medreselere yapılan ziyaretlere de yer veriliyor. Kürdistan Alimler Birliği ve İslami Birlik Partisi bu ziyaret edilenlerin başında geliyor.

6 Ağustos tarihinde İttihad-ul Ulema'nın önde gelenlerinden Hizbullahçı Beşir Varol, Rudaw televizyonuna konuk oldu. 8 Ağustos tarihinde de yine Beşir Varol ve İttihad-ul Ulema Başkanı Enver Kılıçarslan, Rudaw televizyonunun Hewlêr'deki merkezini ziyaret ettiler.

Beşir Varol, Amed Emniyet Müdürü Gaffar Okan suikasti talimatını verdiği gerekçesiyle 18 yıl 6 ay hüküm giydi. Bu dava dışında, Hizbullah ana davasından da müebbet hapis cezası ile yargılanırken, AKP'nin çıkardığı 'uzun tutukluluk yasası' çerçevesinde 25 Mart 2019 günü tahliye edildi. Enver Kılıçarslan da, Hizbullah davasından 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı ve cezasını tamamladıktan sonra tahliye edildi.

Kayyum'dan İttihad-ul Ulema'ya ziyaret

En son, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu (Yalar), İttihad-ul Ulema'yı ziyaret etti. 21 Ağustos tarihinde sosyal medya hesabından ise ziyaretine ilişkin fotoğrafları paylaşarak şunları yazdı:"50 Medrese ve 3000 öğrenci kapasitesine sahip İttihad Eğitim ve Kültür Derneğini ziyaret edip, hafız ve ulema yetiştiren hocalarımız, genç kardeşlerimizle bir araya geldik."

Eski imam olan Hüseyin Yalar, sahte rapor alarak malulen emekli oldu. Soyadını taşıyan "Yalar" adlı motorlu sürücü kursunu kurdu. Burada yanında çalışan Dürdane adlı kadın ile evlendi. Dürdane Yalar, 2015 genel seçimlerinde Amed'den milletvekili adayı gösterildi ancak kazanamadı. Hüseyin Yalar daha sonra soyadını "Beyoğlu" olarak değiştirdi. 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde Belediye Başkanlığına seçilen HDP'nin adayı Zeyyat Ceylan'ın Yüksek Seçim Kurulu tarafından KHK'li olduğu gerekçesiyle görevinden alınmasıyla, AKP adayı olan yüzde 25 oy alan Hüseyin Beyoğlu, Belediye Başkanlığına getirildi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.