AKP, hilenin mühendisliğini yapıyor

Oy kullanmak

Oy kullanmak

  • AKP-MHP iktidarı, Kuzey Kurdistan’ın neredeyse tamamında hile mühendisliği yaparak seçmen taşıyor, kaydırıyor, hatta hayali seçmen oluşturuyor.

ASMİN BARAN / AMED

Yerel seçimlere az bir zaman kalırken, Kuzey Kurdistan’da belediyeleri kayyumla gasp eden Türk devleti, yeni oyunlara başvuruyor. Şimdiden birçok ilçe ve beldeye usulsüz seçmen taşındığı belgelerle tespit edildi. Konuya dair Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin alanda çalışmaları sürerken, birçok merkezde tespit edilen bu usulsüzlüğe ise itiraz edildi. DEM Amed Milletvekilli Serhat Eren, iktidarın bu oyunlarla hedefine ulaşamayacağını söyledi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından seçmen listelerinin askıya alınması ile beraber Amed’in birçok ilçesinde artan seçmen sayısı dikkat çekti. Mayıs 2023 seçimlerine oranla binlerce seçmenin arttığı Kulp (Pasûr), Lice, Hazro ve Gêl (Eğil) ilçelerinde apartman olmayan adreslere yüzlerce seçmen yazıldığı ortaya çıktı. Konuya dair üç ilçeden aldığımız seçmen verileri dikkat çekici.

 

DEM Amed Milletvekilli Serhat Eren

 

Pasûr’da 2 bine yakın

HDP, 2019 yerel seçimlerinde Pasûr ilçe belediyesini bin 757 fark oyla kazandı. Mayıs 2023 seçimlerine nazaran seçmen sayısının arttığı ilçede tespit edilen usulsüzlüklerden bazıları ise şöyle:

* Turgut Özal Mahallesi, Turgut Özal Bulvarı 103 numara adres sorgulama sisteminde Jandarma Misafirhanesi olarak görünüyor. 14 Mayıs seçimlerinde adı geçen misafirhane sistemde yoktu. Ekim 2023 itibarıyla bu adreste bin 62 seçmen görünüyor ama sadece 13’ü önceki seçimde Pasûr seçmeni. Pasûr’a gelen ve Pasûrlu olmayan toplam 2 bin 100 seçmenin bin 49’u bu adrese kaydedilmiş. Misafirhanede bulunan askerlerin 572'si Lice’den getirilmiş.

* İlçeye bağlı Uzunova Mahallesi Sivrice Sokak 55 numara ise adres sorgulama sisteminde Sivrice Karakol Lojmanı olarak görünüyor. Bu adreste Mayıs 2023’te seçmen sayısı 21 iken, Ekim 2023 itibarıyla 375 olup bu kişilerden sadece 12’si bir önceki seçimde Pasûr’da oy kullanmış.

* Zeyrek Mahallesi’ne bağlı Zeyrek Sokak 5 numaralı adres, sorgulama sisteminde kamu binası/güvenlik olarak gösteriliyor. Bu adreste Mayıs 2023’te seçmen sayısı 38 iken, Ekim 2023 itibarıyla seçmen sayısı 385 olup bu seçmenlerden sadece 5’i bir önceki seçimde Pasûr’da oy kullanmış.

* Hamzalı Mahallesi’ne bağlı Hamzalı BM Sokak 55 numaralı adres, sorgulama sisteminde kamu binası/güvenlik olarak gösteriliyor. Bu adreste Mayıs 2023’te seçmen sayısı 5 iken, Ekim 2023 itibarıyla seçmen sayısı 163 olup bu seçmenlerden sadece üçü bir önceki seçimde Pasûr seçmeni.

Farkı kapatma hesabı

HDP, Hazro’da 2019 yerel seçimlerini 524 oy farkla kazandı. İlçede bu seçimde tespit edilen usulsüzlükler ise şöyle:

* Hürriyet Mahallesi, Şehitlik Caddesi 93A-B-C-D-E-F-G-H-I adresleri, adres sorgulama sisteminde Hazro Jandarması olarak gösteriliyor. Bu adreste (93A-B-C-I), Mayıs 2023’te kayıtlı seçmen sayısı 27 olup, Ekim 2023 itibarıyla bu adrese (93D,93E,93F,93G ve 93H) yeni uzantılar eklenmiş ve seçmen sayısı 813’e çıkmış. Bu adreste kayıtlı olup bir önceki seçimde Hazro seçmeni olan sadece 11 kişi var. Hazro’dan giden Amedli olmayan seçmen sayısı 116 iken, Amedli olmayan gelen seçmen sayısı 864.

Hepsi boş asker lojmanları

Hazro DEM Parti İlçe Seçim Kurulu görevlisi Mehmet Yetişkin, “Sadece merkez Cumhuriyet Mahallesi’ne 793 seçmen getirilmiş. Bunların içerisinde Antalya, Ankara nüfusuna kayıtlı insanlar var. İlçenin nüfusu, 2019’da 10 bin 101, 2023’te 10 bin 46, Ocak 2024’te ise 11 bin 268 kişiye yükseldi. Ne oldu da bir anda yükseldi? Her şeyi bırakalım Hazro merkezde 50 kişinin dahi oturacağı büyüklükte bir bina yok. 212 kişinin oturacağı bir bina yok. Seçim listesine göre son üç ay içerişinde ilçeye 801 kişi taşınmış. Söyledikleri evlerin hepsi boş asker lojmanlarıdır” bilgilerini paylaştı.

Rakamlarla Gêl’deki hile

HDP, 2019 yerel seçimlerinde Gêl’de (Eğil) belediyeyi 843 fark oyla kazandı. Merkez Yenişehir Mahallesi Şht. Ahmet Ece Caddesi 25A,25B, 25C, 25D,25E,25F, 25G,25 numaralı adresler sistemde kamu binası/askeriye olarak gösteriliyor. Burada Mayıs 2023’te 21 kişi kayıtlı iken, Ekim 2023 itibarıyla bin 216 seçmen görünüyor. Bin 216 kişiden sadece 68’i bir önceki seçimde Gêl seçmenidir. Gêl’den giden Amedli olmayan seçmen sayısı sadece 32 iken, Amedli olmayan gelen seçmen sayısı tam bin 140. Amedli olmayıp son 6 ayda Gêl’e gelen bin 140 kişiden bin 93’ü yukarıdaki adrese kaydedilmiş.

Bu stratejileri tutmayacak

Diğer şehirlerde bunlara benzer birçok örnek bulunurken, konuyu yakından takip ettiklerini belirten DEM Parti Amed Milletvekilli Serhat Eren, tespit ettikleri bütün adreslere itirazda bulunduklarını söyledi. Serhat Eren, iktidarın bu tür hileler ile belediyeleri almayı hedeflediğini söyledi. Serhat Eren, “Bu dönem bu stratejileri tutmayacak” diyerek şunları ifade etti: “İktidar ve ortakları kayyum politikasının iflas ettiğini artık sürdürülemez olduğunu görüyor. Bu yüzden seçime farklı stratejiler geliştirerek girmek istiyorlar. Yeni bir seçim mühendisliği yaparak, kazanma ihtimallerinin olduğu özellikle kritik olan daha önce az farkla kazanılan yerlerde bu stratejiyi geliştirmek istiyorlar. Yerel seçimlerde küçük yerlerde, ilçelerde, beldelerde küçük oy farklarıyla belediye başkanlığını kimin kazanacağını belirleyebileceklerini düşünüyorlar. Daha önce Şırnak’ta ve Muş’ta bu yöntemi denemiş ve başarılı olmuşlardı. Bu dönemde de aynı stratejinin tutacağını düşünüyorlar.”

Seçmen taşıma oyunlarının tutmayacağını ve buna mahal vermeyeceklerinin altını çizen Serhat Eren, partilerinin uzun zaman önce yerel seçim çalışmalarına başladığını belirtti. Yerel yönetimler ve seçim komisyonlarının çok ciddi çalışmalar yürüttüğüne dikkat çeken Serhat Eren, Amed, Ağrı, Iğdır, Bitlis, Şırnak, Hakkari, Kars, Batman, Mardin ve Muş gibi illerde olağan dışı artışlar ile usulsüz taşımalar tespit ettiklerini söyledi. Tespitlere dair itirazlarını yapıp, bu durumu her alanda teşhir edeceklerini aktaran Serhat Eren, şunları kaydetti: “Polis evi, askeriye, emniyet, özel harekat şube müdürlüğü deyip kurtulamayacaklar. Polisi ya da askeri, hilelerinin bir parçası yaparak halkın iradesini gasp etmenin adı darbedir. Bugüne kadar onlarca il, ilçede yapılan hileleri açıkladık. Bu açıklamalarımıza karşı AKP yetkililerinden tek bir kişi çıkıp bu ‘böyle değil’ demedi. Bu işin takipçisiyiz. Halkımızın iradesini sonuna kadar savunacağız.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.