AKP iman tazeliyor

Dünya Haberleri —

Türk Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın

Türk Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın

  • Türk Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Washington'daki temasları kapsamında Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland ile görüştü. Seçimlere iki ay kala yaşanan görüşmeler dikkat çekti.

Beyaz Saray açıklamasına göre Sullivan görüşmede, Türkiye’deki depremlerde hayatını kaybedenler için taziyelerini yineledi ve toparlanma çabalarında ABD’nin desteğinin sürdüğünü ifade etti. Açıklamada, “Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik devam eden saldırganlığı ve Türkiye'nin Karadeniz Tahıl Girişimi'nin yenilenmesini sağlama çabalarına ilişkin ortak endişeler de dahil olmak üzere bölgesel ve küresel gelişmeler hakkında konuşuldu” denildi. Görüşmede ayrıca, Ermenistan ve Azerbaycan arasında devam eden barış görüşmelerine verilen destek ve ikili savunma işbirliği de ele alındı.
Beyaz Saray açıklamasında, “Sullivan, ABD'nin İsveç ve Finlandiya'nın mümkün olan en kısa sürede NATO üyesi olmaları yönündeki görüşünün altını çizdi” ifadesine yer verildi.

Türk tarafı ‘savunma sanayi’ diyor
Türk tarafının görüşmelere dair açıklamasında öne çıkardığı konu ise yine silahlanma ve militarizm oldu. Türkiye Cumhurbaşkanlığı’ndan görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada, görüşmelerde ikili siyasi ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra Türkiye’de meydana gelen depremler ve savunma sanayi alanında işbirliğinin değerlendirildiği kaydedildi.
Açıklamada ayrıca, terörle mücadele, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik süreçleri, Rusya-Ukrayna savaşı, Güney Kafkasya ve Azerbaycan-Ermenistan müzakere süreci gibi konuların da değerlendirildiği belirtildi. 

Silah için ricacı oldular
İbrahim Kalın'ın Washington temaslarına ilişkin Türk Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada ABD ve Türkiye arasında işbirliği konusunda kullanılan ifade dikkat çekti, “Herhangi bir önşart olmadan işbirliği kapsamının derinleştirilmesi üzerinde duruldu” denildi. 
ABD Kongresi’nin üst kanadı Senato'nun Dış İlişkiler Komisyonu’nun Demokrat Partili Başkanı Bob Menendez Türkiye'ye F-16 satışı konusunda sıklıkla itirazını dile getirmişti. Kalın’ın bugün ABD Kongresi’nde görüşmeler geçekleştirmesi bekleniyor.
Türkiye’nin henüz TBMM'de resmen onaylamadığı İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelikleri konusu Kalın’ın Washington temalarında tartışılan konuların başında geliyor.
Açıklamada, Türkiye’nin ilkesel olarak NATO’nun açık kapı politikasını desteklediği, “İsveç ve Finlandiya’nın taahhütlerini yerine getirmesinin süreci hızlandıracağı” belirtildi.
İsveç ve Finlandiya’nın üzerine düşeni yaptığını belirten NATO yetkilileri, iki ülkenin Temmuz ayında yapılacak NATO zirvesine kadar ittifaka üye olmasını umuyor. WASHINGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.