Kürtlere yönelik ekonomik soykırımı hedefleyen “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı” dün Meclis Genel Kurulu'nun gündemine geldi. Tasarının yasalaşması durumunda yargıç kararı olmaksızın, hükümetin emrindeki bürokratlardan oluşan bir "Değerlendirme Komisyonu", terörizme finansal destek olunduğu iddiasıyla muhaliflerin mal varlığına el koyabilecek. Tasarının 4. maddesinin ikinci fıkrasında "(...) ceza verilebilmesi için fonun bir suçun işlenmesinde kullanılmış olma şartı aranmaz" ifadesi dikkat çekiyor.

Tasarıya muhalefet şerhi koyan BDP adına İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder söz aldı. Tasarıdaki garabetin adından başladığını söyleyen Önder, "BM’nin terör tanımında Türkiye’nin bir notu bulunuyor. Dünyada bu tasarıyı yasalaştıranlar BM’nin tanımını alıyorlar. Türkiye’de ise bazı yasalara atıf yapılıyor. Zurnanın çatladığı yer burasıdır. Alın BM sözleşmesini birebir tercüme edin BDP olarak biz ilk imzayı atarız. Ama, terör tanımı deyince TMK’ya atıf yapar ve bundan yargılanan herkesi bu sürece dahil edersen bu yeni bir varlık vergisi anlamına gelir” diye konuştu. Yapılmak istenenin de yeni bir varlık vergisi getirmek olduğuna işaret eden Önder, “Dünyada ve Türkiye’de hangi savaşı kurcalasanız altından servet transferi çıkacaktır. Hükümet hem servet transferi hem de yoksullaştırma politikası uygulamaya çalışıyor” dedi.

'Herkes tehdit altında'

Kanunla yargı kararı olmaksızın mal varlıklarına el konulabileceğine işaret eden Önder, “Ortada mahkeme, hakim ve hukuk yok. Hükümetin atadığı bürokrat karar veriyor. Bugün sen iktidarsın yarın öbür gün başka bir siyasal oluşum gelir bütün zenginleşmeleri masaya yatırır ve burnundan fitil fitil getirir” dedi. Önder, yoksullaştırma yetkisinin hükümetin eline verildiğini kaydetti.
Yapılan düzenlemede yargıç teminatı olmadığını söyleyen Önder, TMK’den yargılanan bir kişiyi muhalif bir belediyenin işe alması durumunda dahi yasanın işleme gireceğini söyledi. Önder, “Sizin hakkınızda doğrudan terörün finansmanında yer aldığı için işlem yapılır vaziyete geliyor. Bu TMK referansını buradan kaldırmadan bu yasa, hukukun genel ilkelerine uygun bir hale gelmez. Bu hali ile herkes tehdit altında” dedi.
Türkiye’de “KCK” adı altında sektörel operasyonların yapıldığını hatırlatan Önder, “Birçok alana yaptılar geriye esnaf ve bağışçılar kaldı. Bu da onların üzerinde baskı olacak. Bu hısım olmak yerine hasım olmaktır” dedi.

MHP’den destek

Önder’in ardından MHP Grubu adına konuşan MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal ise, MHP olarak kanunun çıkmasına itirazlarının olmadığını, olumlu bulduklarını  ancak içeriğine yönelik bazı önerilerinin olduğunu belirtti. Günal, “etkin mücadele” vurgusu yaparak, finans yasasının yanı sıra daha sert önlemler alınması gerektiğini savundu.

 ANKARA