Aktivist Al-Hathloul serbest bırakıldı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Suudi Arabistan’ın önde gelen kadın hakları aktivisti Loujain el-Hathloul serbest bırakıldı. Cezası ertelenen al-Hathloul, seyahatten de men edildi. Mahkemenin herhangi bir ‘suç faaliyeti’ tespit etmesi durumunda cezaevine geri gönderilebilir. 

FRANKFURT

Al-Hathloul ve diğer aktivistler, Suudi Arabistan’da kadınlara yönelik taciz edici erkek vesayet sisteminin kaldırılması ve kadınlara araç kullanma yasağının kaldırılması da dahil olmak üzere yıllardır kadınlara karşı ayrımcılığın kaldırılmasını açıkça savunduğu için 10’dan fazla kadın aktivistle birlikte 2018’de tutuklandı. Aktivistler gözaltına alındıktan üç hafta sonra yasak kalktı, ancak Al-Hathloul, elektrik şoku, kırbaçla işkence ve diğer kötü muamelelere, hücre hapsine ve uzun süre kimseyle görüştürülmeden tutuklu kalmaya devam etti. 
Suudi Arabistan’ın ‘terörizm’ mahkemesi, 2020’nin Aralık ayı sonlarında apar topar yaptığı duruşmayla aktivisti 5 yıl 8 ay hapse çarptırdı. 

Suçu 'ruh sağlığı desteği sağlamak'

Ona yöneltilen suçlamalar arasında Suudi Arabistan’daki kadın haklarıyla ilgili bilgilerin yurtdışındaki Suudi aktivistlerle, diplomatlarla, uluslararası kuruluşlarla ve insan hakları örgütleriyle paylaşılması yer alıyor. Ayrıca, 2014 sonlarında bir önceki tutukluluğunu, Birleşmiş Milletler’de bir işe başvururken bahsederek “istismar etmeyi”, devlete “düşman” sayılan kişilere ruh sağlığı desteği sağlamaya çalışmayı ve kendisine karşı alınan tedbirlerle caydırılmamayı da içeriyor.

‘Sessiz olmazsa’ cezaevine girebilir

İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu direktör yardımcısı Adam Coogle ‘Loujain al-Hathloul’un haksız hapis cezası sona erdi, ancak hala özgür değil. El-Hathloul seyahatten men edildi ve sessiz kalmazsa daha fazla hapis cezasıyla tehdit edildiğinden, çektiği çileli adaletin apaçık bir düşüklüğü olmaya devam ediyor dedi.”

Coogle, Suudi Arabistan’ı, Loujain el-Hathloul aleyhindeki kadın hakları aktivizmini ‘terörizm’ olarak gören mahkumiyetleri bozmaya, seyahat yasağını kaldırmaya ve ertelenen cezasına son vermeye, ayrıca insan haklarını savundukları için gözaltına alınan tüm aktivistleri derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmaya çağırdı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.