Alaattin Tuğluk: Yeni bir teşhis süreci başladı

Kadın Haberleri —

Aysel Tuğluk

Aysel Tuğluk

  • Her hafta Aysel Tuğluk’u ziyaret eden ağabeyi Alaattin Tuğluk, Aysel’in yatağa kilitlendiğini, kalkamadığını, kitap okuyamadığını aktararak, yeni bir teşhis sürecinin başlatıldığını söyledi.

ÖZNUR DEĞER / JINNEWS-ANKARA

Kürt siyasetinin önemli isimlerinden olan ve kadın mücadelesiyle, direnişiyle tanınan Türkiye’nin ilk eşbaşkanı Aysel Tuğluk, 5 yılı aşkın Kocaeli Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuluyor. Annesi Hatun Tuğluk’un 13 Eylül 2017’de cenazesine yapılan ırkçı saldırının ardından sağlık sorunları yaşamaya başlayan ve "demans" teşhisi konan Tuğluk’un sağlık durumu her geçen gün ağırlaşıyor.

Kocaeli Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) Tuğluk hakkında verdiği “cezaevinde kalamaz” raporuna karşı İstanbul ATK’nin “cezaevinde kalabilir” yönünde rapor oluşturmasına tepki gösteren ve Aysel’in özgürlüğünü talep eden binlerce kadın çeşitli kampanyalarla durumuna dikkat çekiyor. En son “Aysel Tuğluk için 1000 Kadın” başlıklı kampanya ile binlerce kadın Tuğluk’un özgürlüğünü haykırdı. Başlatılan kampanya kapsamında yine binlerce dijital medya kullanıcısı “#BinlerceAyseliz” hashtagiyle paylaşımlarda bulunarak Aysel’in bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulundu. 

Aysel Tuğluk’un son durumuna ilişkin Jinnews’e konuşan ağabeyi Alaattin Tuğluk her hafta görüşe gittiğini belirtti. Aysel’in hareketlerinin yavaşladığını, konuştuğunda kişileri unuttuğunu belirten Alaattin Tuğluk şöyle dedi: “Son görüşmemizde, açık görüşte benimle birlikte kapıya gelmek istedi. O sıra nerede olduğunu unuttu sanırım. Gardiyanlar ise ‘bu tarafa’ diye seslendi ona. Bu durum beni oldukça üzdü. Bu da anlık davranışlarının da kaybolmaya başladığını gösteriyor. Durumu gittikçe ağırlaşıyor. Daha önce bu kadar değildi.”

Kitap okuyamıyor, yataktan kalkamıyor

Aysel’in daha önce koğuşunda spor yaptığını ancak son 3 aydır spor dahi yapamadığını dile getiren Alaattin, koğuş arkadaşlarının Aysel’in yatağa kilitlendiğini, kalkamadığını, kitap okuyamadığını aktardığını belirtti. Kardeşinin iletişim kurmadığını, TV seyretmediğini ve kimseyle konuşmadığına dikkat çeken Alaattin, “Ona ‘Okuyor musun’ diye sordum. ‘Okuyamıyorum’ dedi. ‘Biraz Anayasa çalış, sana iyi gelir’ dedim ama okuyamıyor. Sosyal hiçbir aktivitesi yok şu anda” sözlerine yer verdi.

Yeni bir teşhis süreci başladı

Avukatlarının 2 ATK raporunun ardından üst mercilere yaptığı başvuru üzerine yeni bir teşhis (sağlıklı olup olmadığı üzerine) sürecinin başladığı bilgisini paylaşan Alaattin Tuğluk, nasıl bir sonuç çıkacağını beklediklerini kaydetti. ATK’nin sunulan raporları reddettiğine işaret eden Alaattin Tuğluk, “Ben kardeşimin tedavi edilmesini istiyorum. İnfaz erteleme veya ev hapsi ne olursa olsun tedavisinin yapılmasını istiyorum. Bu cezaevi koşullarında yapılabilecek bir tedavi değil. Çok riskli bir şey. Cezaevi, çeşitli davranış göstermesi mümkün olmayan bir yer. Bu hastalık karşısında fiiliyatın artması gerekiyor. Dışarı çıkması, markete gitmesi gerekiyor. Beyin işlevinin durmaması gerekiyor. O nedenle de sürekli bir hareket halinde olması gerekiyor. Ben sadece hukuki hakkımızı elde etmeye çalışıyorum” şeklinde konuştu.  

ATK son raporu verecek

Şu anda yeniden bir teşhis için Aysel’in hastaneye gittiğini dile getiren Alaattin Tuğluk, yeni bir heyet raporu oluşacağını söyledi. Bu raporun da ATK’ye gideceğini kaydeden Tuğluk, bu doğrultuda ATK’nin son raporunu vereceğini belirtti. Tuğluk, Kocaeli’deki hastanelerin teşhis için yetersiz bulunduğunu, bu nedenle de Aysel’in İstanbul Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne götürüldüğünü dile getirirken, psikiyatri görüşünün Bakırköy’deki hastaneden alınacağını vurguladı. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.