Alanlarda olacağız

  • Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve Ankara merkezli yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına 11 gazeteci için İstanbul Kadıköy Süreyya Operası önünde eylemler yapıldı. 

ERDOĞAN ALAYUMAT/İSTANBUL

Kadınlar Birlikte Güçlü, “Susmuyoruz” şiarıyla Süreyya Operası önünde gerçekleştirdiği eylemde polis Kadıköy Kaymakamlığı’nın yasak kararının gerekçe gösterek eylemcileri darp ederek gözaltına aldı. Aynı yerde toplanan Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri de polis engelli ile karşılaştı. Evrensel Gazetesi muhabiri Eylem Nazlıer'in boğazı polisler tarafından sıkılırken, Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Enes Sezgin  gözaltına alındı. Polis müdahalesini görüntülemek isteyen çok sayıda gazeteci tekmelenerek alandan uzaklaştırıldı. Eylemlerde işkence ile gözaltına alınan 57 kişi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde ifadeleri alınarak serbest bırakıldı. 

Polis çemberini aşan bir gurup barış annesi ise polis şiddeti ve işkencesine karşı “Jin Jiyan Azadi”, “Özgür basın susturulamaz”, “Şebnem Korur yalnız değildir” sloganı atarak gözaltıları yürüyüş ile protesto etti.

Topluma gözdağı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Şebnem Korur Fincancı'nın ve 11 gazetecinin gözaltına alınmasının devletin topluma verdiği bir gözdağı verilmek istendiğini belirterek,  "Gazeteciler gerçekleri yazmasın diye tutuklanıyor. Bugün burada bir polis terörü ile karşıya karşıya kaldık. İnsanlar anayasal haklarını kullanmak istediği için  işkence edilerek gözaltına alındı. AKP-MHP iktidarı sıkıştıkça daha çok saldırıyor" dedi.

Geri durmayacağız

Fincancı'nın oldukça saygın bir yere sahip olduğunu söyleyen Gülüm, "Sebnem Hoca, bir hak savunucusu ve bilimsel çalışmaları herkes tarafından bilinen bir bilim insanı. Devlet ile aynı şeyi düşünmediği için her dönem hedef haline getirildi. Şimdi de devletin yürüttüğü savaşa karşı bilimsel bir fikir beyan ettiği için hedef gösterilerek gözaltına alındı. Bu uygulamaları asla kabul etmeyeceğiz. Basın ve düşünce özgürlüğünün ortadan kaldırıldığı bir dönemde meşru haklarımızı kulanmaktan geri durmayacağız" diye tepkisini dile getirdi. 

Mücadeleye devam

İktidarın baskılarına karşı geri adım atmayacaklarını sözlerine ekleyen Gülüm, “Bugün iktidar gibi düşünmeyen herkes iktidarın hedefinde. Özgür basın gerçekleri yazdığı için gözaltı ve tutuklamalarla susturulmak isteniyor. Şebnem Hoca gibi isimler savaşa ve iktidarın yaşamın her alanında uyguladığı yanlış politikalara karşı geldiği için sindirilmek isteniyor. Ama biz ne sineceğiz nede susacağız" diyerek sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtti.

İktidar hedef gösteriyor

Toplumsal Özgürlük Partisi il Sözcüsü Nilay Kuş ise “Türk Silahlı Kuvvetlerinin kimyasal kullanımına ilişkin yaptığı değerlendirmeler birkaç gündür gündemde. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Devlet Bahçeli'ye kadar Şebnem Korur Fincancı’yı hedef göstermelerinin ve linç kampanyasının sonucunda gözaltına alındı" dedi.

Şebnem Hoca yalnız değil!

Şebnem Korur Fincancı gibi kendisini ifade etmek isteyen herkesi kriminalize eden bir iktidarla karşı karşıya olduklarını söyleyen Kuş, "Bizler de 'Şebnem Korur Fincancı yalnız degildir. Halkın sağlığına sahip çıkmak ve savaşa karşı çıkmak suç degildir' demek için bu eylemi yapmak istedik. Ancak cadde tamamen abluka altına alınarak, kadınlar işkence ile gözaltına alındı. Buradan bir kere daha hem polise hem iktidara şunu söyleyebiliriz: Şebnem Korur Fincancı yalnız değildir. Ona sahip çıkacağız. İfade özgürlüğümüzü sansüre karşı savunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.