‘Alarm düğmesi’ hayat kurtarıyor

Kadın Haberleri —

Belçika'da kadın katliamına karşı yapılan eylemden bir kare / Foto: AFP

Belçika'da kadın katliamına karşı yapılan eylemden bir kare / Foto: AFP

  • Kadın katliamlarının önüne geçmek amacıyla geliştirilen "Alarm düğmesi' sisteminin başarılı olduğu belirlendi. İlki Belçika'nın Gent kentinde uygulamaya konulan "Alarm düğmesi' sistemi sayesinde kadınlar 7 gün 24 saat boyunca destek çağrısında bulunabilecek.

Kadın katliamlarını önemlemek amacıyla Belçika’da uygulamaya konulan “alarm düğmesi’, sonuçları itibarıyla başarılı olduğu belirlendi.

BBC’nin geçtiği habere göre, Belçika'da her 10 kadın katliamından 9'u, eski eşlerin takibinden sonra işleniyor. Bu nedenle, kendilerini tehdit altında hisseden 27 kadın, kıyafetlerinin altına, tehlike anında hemen polisi uyaran alarm düğmesi taşıyor. 

Hükümet, uygulamayı bütün ülke çapında etkin hale getirmeye hazırlanıyor.

İlk Gent’te denendi

Deneme amacıyla ilk olarak Gent şehrinde hayata geçirilen "tele alarm" uygulaması, daha sonra Flaman kesimindeki diğer bazı kentlerde de uygulanmaya başladı.

Doğu ve Batı Flaman bölgelerinde şu anda toplam 27 kadın, kendilerini güvende hissetmelerini sağlayan alarm düğmesi taşıyor.

Alarm yüksek önceliğe sahip

Yaklaşık 2 Euroluk maden bir para büyüklüğünde olan “alarm düğmesi”,  sütyen askısı ya da giysilerinin her hangi bir bölümüne takabilir. 112 Acil uygulamasına bağlı sistem, düğmeye basıldığında, mevcut konumu anında polise gönderiyor.

Proje yöneticisi ve polis baş müfettişi Marianne De Vuyst, HLN gazetesine, kadınların taşıdığı alarmın yüksek önceliğe sahip olduğunu belirtti. Belçikalı yetkiliye göre, kadınlar, akıllı telefona gerek duymadan ve dikkati çekmeden 7 gün 24 saat boyunca polisten yardım isteyebiliyor ve mağdurlara en geç 10 dakika içinde ulaşılıyor.

Yılda 22 bin taciz ihbarı yapılıyor

Belçika’da kadına yönelik şiddet, taciz, takip vakalarının verilerine göre;

Her yıl yüzde 62’si eski eş ya da sevgili olmak üzere 22 bin taciz ihbarı yapılıyor. 

İhbarda bulanan kadınların yaş ortalamasının büyük bir bölüm 30-40 yaş arası.

22 yardım çağrısı 11 gözaltı

Pilot uygulamanın başladığı Gent'te yaklaşık 1 yıl içinde alarm sistemi aracılığıyla 22 kez yardım çağrısı yapıldı. Polisin müdahelesi sonucu 11 kişi gözaltına alındı.

Takip edilen kadınlara öneriler

Alarm sistemi ile birlikte kadınların yeniden güven duygusu hissettiğini belirten projenin yönetici polis baş müfettişi  Marianne De Vuyst eski eş ya da sevgilleri tarafından hala takip edilen kadınlara şu önerilerde bulunuyor:

  • Saldırgan ile konuşup onu ikna etmeye çalışmayın. Net bir şekilde 'hayır' ya da 'yeter' deyin.
  • Telefon numaranızı ve e-posta adresinizi engelleyin ve giriş kodlarınızı ve hesap numaranızı değiştirin.
  • Takipçiniz sık sık kapınıza geliyorsa, bir kamera yerleştirin.
  • Günlük tutun; temas ne zaman oldu? Neden? Niye? Neredeydi? Ve ne söylendi? Hepsini not edin.
  • İşvereninizi ve yakın çevrenizi bu konuda bilgilendirin.
paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.