Maraş’ta 24 Aralık 1978’de yaklaşık 500 kişi katledildi. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), yaşamını yitirenleri bu yıl üçüncü kez Maraş’ta anacak. Sivas katliamının anılmasını yasaklayan, yasağa rağmen Sivas’a giderek katliamı protesto eden kurumlar hakkında soruşturma açan zihniyet, Maraş katliamını protestoyu da engelleme çabası içinde. Maraş Valiliği bugün yapılacak anmayı „provokasyon olabilir“ gerekçesiyle yasaklayıp federasyona anma için Narlı’daki Cemevi’ni gösterdi.

ABF: Valinin kararı bizi bağlamaz


Valiliğin kararının kendileri için bağlayıcı olmadığını söyleyen 32 Alevi kurumunun çatı örgütü ABF Genel Başkanı Selahattin Özel, her koşulda Maraş’a gidip canlarını anacaklarını duyurdu. Valiliğe tepki gösteren Özel, „Biz Maraş’a gidip katliamı lanetlemek ve katliamın gizli kalan taraflarının açığa çıkarılması için Meclis Araştırma Komisyonu’na imza toplamak istiyorduk. Bize ‘Neden Maraş’ı yeniden hortlatıyorsunuz, canlandırıyorsunuz’ diyorlar. Bizim bir şeyi canlandırdığımız yok. Günü geldiğinde Kerbela’yı da anıyoruz, Sivas’ı da anıyoruz, Gazi’yi de anıyoruz. Tarihi değiştirmeye kimsenin ne gücü yeter, ne de şansı var. Maraşlının da, devletin de böyle bir gücü yok. Yaşanan yaşanmış ve tarihe bir leke olarak düşmüştür. ‘Maraş’ta olmadı da, İzmir’de oldu’ diyemezsiniz. Amacımız yaşananların tekrarlanmamasıdır“ diye konuştu.

Maraş’a yürüyeceğiz

Bir inancın sahibi olduklarını ve kullandıkları tüm yolların demokratik olduğunu belirten Özel, „Cemevleri, zorunlu din dersi, Madımak’ın müze olması“ konusunda hep demokratik yolları kullandıklarını ifade etti. Buna rağmen yanan aydınların yanına bir de katillerin isminin eklendiğini belirten Özel, „Alevi çalıştayına Maraş katliamının sorumlusu olarak yargılanan, her ne kadar yargı tarafından aklansa da vicdanlarda aklanmayan Ökkeş Şendiller’i çağırıyorlar. Bu da onların samimiyetini gösterir. Biz bu anlayışla mücadele ediyoruz“ dedi. Özel, „Narlı İlçesi’nde buluşup Maraş‘a yürüyeceğiz. Orda basın açıklaması yapacağız. Devlet bizi mi koruyacak, katilleri mi koruyacak göreceğiz. Biz saldırmaya değil, anmaya gideceğiz. Valiliğin esas görevi bizim güvenliğimiz konusunda gerekli tedbirleri almaktır. Yoksa anma programımızı yasaklamak değildir“ dedi.

ANKARA