Aleviler kurultay hazırlığında

ADFE Başkanı Celal Fırat

ADFE Başkanı Celal Fırat

  • Aleviler, AKP-MHP hükümetinin Aleviliği tarif ve tahrifatına yönelik operasyonlara karşı 25 Aralık'ta kurultay düzenliyor. 

ADFE Başkanı Celal Fırat, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığının "kayyum" anlamına geldiğini söyledi. 

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan'ın imzasıyla 9 Kasım'da yayımlanan kararnameyle Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kuruldu. Yasaya göre başkanlığın 11 kişiden oluşacak Danışma Kurulu'nun üyelerini Cumhurbaşkanı seçecek. Cemevlerinin elektrik ve su giderlerini devlet, aydınlık giderlerini de Kültür ve Turizm Bakanlığı karşılayacak. AKP’nin cemevlerine imar planlarında yer ayrılmasını içeren düzenlemenin de yer aldığı 25 maddelik “torba kanun” da önceki akşam Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar da oylamaya katıldı. Açık oylamaya katılan 415 milletvekilinden 242'si kabul oyu verirken, 173 milletvekili de ret oyu verdi. Kabul edilen “torba kanun” ile belediyelerin, imar planlarını yaparken bölgenin şartları ve ihtiyaçlarını göz önüne alarak, cemevlerine yer ayrılması ve cemevi yapılabilmesi için de kaymakam veya validen izin alınması gerekecek. Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve ilçe belediyeleri ile il özel idarelerinin, cemevlerinin yapım, bakım ve onarımını yapmasının ve malzeme desteği sağlamasının önü açılıyor. Kanunla, belediye ve bağlı kuruluşlar tarafından verilen indirimli veya ücretsiz içme ve kullanma suyu imkanının, cemevlerine de tanınmasına ilişkin düzenleme yer alıyor.

Alevi örgütleri, kurulan başkanlığı "cemevlerine kayyum atama" olarak nitelendirerek, karara tepkili. Alevi örgütleri, 13 Kasım'da 22 ilde eş zamanlı olarak alanlara çıkarak, “Kimsenin bizi tarif ve tahrif etmesini kabul etmiyoruz” mesajı verdi. Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE) Başkanı Celal Fırat, kurulan başkanlığı ve Alevilerin taleplerine dair MA'ya konuştu. 

12 maddelik talepler 

Fırat, Alevilerin eşit yurttaşlık, demokrasi, cemevlerinini ibadethane olması, zorunlu din derslerinin ve Diyanet’in kaldırılması gibi 12 maddelik taleplerinin olduğu aktardı. Fırat, bu konuda taleplerini içeren dilekçelerini yetkililere sunduklarını, ancak geri dönüş yapılmadığını söyledi. Taleplerini sundukları sırada iktidara yakın kesimlerin Alevi köylerine giderek, “Cam kırığınız var mı? Kapınız kırık mı? Duvarınızda boya, badana var mı? Çatınızı onarabilir miyiz?” şeklinde bir yaklaşım sergilediklerini kaydeden Fırat, başkanlığın kurulması aşamasında Alevi toplumunun yeterince bilgilendirilmediğini belirtti. 

Yeni bir mücadele hattı 

Yeni bir mücadele hattı belirleyeceklerini dile getiren Fırat, 25 Aralık’ta geniş bir eylem düzenleyeceklerine işaret ederek, şunları paylaştı: "Anadolu’da 5 grup oluşturduk. Bu gruplar her gittiğimiz yerde, yörede çalışmalar yapacaklar. 25 Aralık’a kadar her yere ulaşmak istiyoruz. 25 Aralık’ta da bu meseleleri yoğunlaştırarak bir alan yaratmak istiyoruz. Bu alanın ana teması Alevi toplumunun sorunlarına yönelik, bu ötekileştirici ve ayrıştırıcı dil olacak. Yaptığımız çalışmalarımızı İstanbul Yenikapı’da gerçekleştireceğimiz bir kurultayla 25 Aralık’ta Türkiye halklarıyla paylaşacağız.”

Fırat, başkanlık için oluşturulacak kurulun üyelerinin Cumhurbaşkanı tarafından belirleneceğine işaret ederek, "Öncelikle bu bir kayyum. Erdoğan’ın Aleviliğe bakışı çok net. Ana muhalefet partisinin başkanını, inancından dolayı miting alanlarında yuhalattığını biliyoruz. Berkin Elvan’ın annesine ne yaptığını biliyoruz. Alevilerle ilgili Erdoğan’ın hanesinde bizim nazarımızda çok parlak bir yönü yok” ifadelerini kullandı. 

Yargı kararları bile uygulanmıyor

Başkanlığın kurulması sonrası cemevlerine dönük baskıların artacağın belirten Fırat, Türkiye’de adaletin bir kişinin iki dudağı arasında sıkıştığını; mahkeme kararlarının bile uygulanmadığını söyledi. Fırat, “Evet, belki mahkemelere başvuracağız ama mahkemede çıkan kararları bile uygulamıyorlar ki. Şu an Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uymakla mükellef ama uymuyor. Yine Danıştay’ın, 'cemevleri Alevilerin ibadethanesidir' kararları var ama bu konuyla ilgili en ufak bir kabul görmüyorlar” şeklinde konuştu. 

Sünniler de empati yapsın

Toplumun karara tepkili olduğunu dile getiren Fırat, şunları söyledi: "Biz her gün binlerce insanla görüşüyoruz. Toplum çok tepkili. Empati yapalım; Şimdi Sünniler Alevilerin yerinde olacak. Aleviler diyecek ki; 3,5 kuruş para verelim size, Kültür Turizm Bakanlığına tamah edin, buraya tabi olun. Kabul görürler mi? Kıyamet kopar. Kimse zorunlu din dersleriyle ilgilenmiyor, çünkü bundan besleniyorlar. Ankara'daki polis saldırısı, devletin de ne kadar kindarlaştığının bir resmiydi. Onun için biz hep beraber yol yürüme koşullarını arama gerektiği kanısındayız. Bunu da yaratacağız ama özellikle Sünni dostlarımızın bir empati yapmalarını arzuluyorum." dedi. 

Hızır Paşalar olmayın!

Başkanlığın bünyesine girme isteği olan kişilere de çağrı yapan Fırat, şöyle devam etti: "1500 yıllarında Pir Sultan Abdal ile Hızır Paşa’dan bahsediyorlar. İkisi de Alevi idi. Alevi toplumun şu an Hızır Paşa’ya yükledikleri bir misyon var. Aynı şekilde Pir Sultan’a yükledikleri bir misyon da var. Bu toplumun Hızır Paşaları olmasınlar. Yarın öbür gün çocuklarının, torunlarının yüzlerine bakacakları bir güzellik bıraksınlar. Biz bunları her alanda deşifre edeceğiz. Kim Alevi toplumuna karşı ihanet içerisindeyse yalın bir şekilde toplumumuza anlatacağız.” ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.