Sîtav yayınları tarafından yayınlanan ve Dr. Erdal Sîpan’ın kaleme aldığı Kürtçe ilk yardım kitabı “Alîkariya Destpêkê” Kürtçe tıp alanında eksik olan terminolojiye katkı sunmayı hedefliyor.
EYLÜL ARAM
Kürt halkı üzerinde uygulanan soykırım politikası katliamlarla yüzyıllardır devam ederken, Kürtçe üzerindeki yasaklarla kültürel soykırım halen devam ediyor. Kürtçe’nin kamusal alandan dışlanması, resmi olarak kabul edilmemesi, Kürtçe eğitimin yapılmaması Kürtçe literatürün gelişmesine ve Kürtçe’nin hayatın tüm alanlarında kendi kavramlarını oluşturmasına da engel olmaktadır. Son yıllarda Kürtçe konusunda artan bilinç, bu konuda yapılan çalışmaları da hızlandırdı. Kürtçe tıp literatürü de uzun yıllardır süren asimilasyon ve kültürel soykırım politikaları nedeniyle henüz olması gereken literatürünü oluşturmuş değil. Bu eksikliği farkeden ve bu konuda çalışmalar yapmaya başlayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdal Sîpan, Kürtçe ilk yardım kitabı “Alîkariya Destpêkê”yi kaleme aldı. Resimli anlatımların da eklendiği kitaptaki çizimleri ise ressam Ercan Altuntaş’a ait.
Resimli anlatım da yer alıyor
Wanlı olan ve Amed’de doktorluk yapan Dr. Erdal Sîpan’ın, Kürtçe ilk yardım kitabı “Alîkariya Destpêkê” Sîtav yayınları etiketiyle bugün raflardaki yerini alıyor. 2006 yılında dil alanına yoğunlaşan ve Kürtçe tıp literatürüne katkı sunmak için çalışmalar yürüten Dr. Erdal Sîpan, yaklaşık dört yıldır sağlık ve tıp alanıyla ilgili Kürtçe yazılar yazıyor. Dr. Sîpan kitabına ilişkin şunları dile getiriyor: “Kitap, İlk Yardım üzerine hazırlandı. Bir olay gerçekleştiğinde ve biri yaralandığında, yaralıya nasıl yardım edileceği kitapta ayrıntılı bir şekilde yer alıyor. Bunları da basit bir dilde anlatmaya özen gösterdim. Ayrıca resimlerle de nasıl ilk yardım yapılacağı kitapta yer alıyor. Kitapta yer alan tüm resimler elle çizildi ve ayrıca yararlanılması için kitabın sonuna da bir terimler sözlüğü ekledim.”
Herkes ilk yardım öğrenmeli
Dr. Sîpan, kitabı hazırlama ihtiyacının nasıl ortaya çıktığına ilişkin de şunları dile getirdi: “Günlük yaşamda hemen hemen her gün farklı bir olay meydana geliyor. Evde, sokakta, tarlada, işte ve yaşamın her alanında insanlar yaralanmalara ve acil durumlara maruz kalabilirler. Bu nedenle de herkes acil durumlarda ne yapabileceklerini ve yaralıya nasıl yardım edebileceklerinin farkında olmalı. Doğru ve anında müdahale ölümlerin ve sonrasında ortaya çıkacak kötü durumların da önüne geçiyor. Herkes bu konuda kendini sorumlu hissetmeli ve bunu bir insanlık görevi olarak görmelidir. Kitapta bu düşünce ve inançla hazırlandı.”
‘Yeni kelimeler oluşturdum’
Dr. Sîpan, kitaptaki tıbbi terminoloji hazırlanırken, oldukça zorluk yaşadığını ise şu sözlerle dile getiriyor: “Kitabın hazırlanması konusunda yaşadığım en büyük zorluk terminolojiyle ilgiliydi. Kitap hazırlıklarının en başında Kürtçe sağlık üzerine yazılmış tüm kaynakları toparlayıp, derledim. Bazı çalışmalar yapılmış olsa da ne yazık ki, bunlar da yeterli değil.” Mevcut kelimelerin mi kullanıldığı yoksa yeni kelimelerin mi üretildiği hususunda da Dr. Sîpan şunları kaydediyor: “Hem var olan kelimelerden yararlandım, hem de yeni kelimeler ürettim. Terminolojideki kaynakların yetersizliği nedeniyle ürettiğim yeni kelimeleri, çok yaygın kullanımlardan esinlenerek oluşturdum. Bu anlamda terminolojideki eksikliğin beni böylesi bir yükün altına girmeye zorladığını da belirtmeliyim.
Önümüzdeki süreçte yeni çalışmalar yapıp yapmayacağına ilişkin olarak da, Dr. Sîpan şunları dile getirdi: “Yaklaşık olarak dört yıldır sağlık alanında yazılar yazıyorum. Ama kaleme aldığım “Alîkariya Destpêkê” benim ilk kitabım. Bunu da bir başlangıç olarak görüyorum. İkinci kitabım için de bir çerçeve oluşturdum ve en kısa zamanda da onu yayına hazırlamayı planlıyorum.”
Yayıneviyle iletişime geçebilirler
Sîtav yayınları tarafından çıkan 25TL’ye okuyucuya sunuldu. Yayınevi yurtdışı siparişi de alabildiklerini ve isteyenlerin (+90 544 559 28 03) nolu whatsapp numarasına mesaj atarak, yayıneviyle iletişime geçip, kitabı edinebileceklerini dile getirdi.